UTILE

De ce nu se pune mâncare caldă în frigider. Ce se întâmplă, de fapt, dacă faci asta

publicat pe 27 ian. 2025

    Mâncarea caldă pusă rapid în frigider poate duce la alterarea alimentelor deja păstrate și poate chiar să ducă la defectarea aparatului. În plus, există riscul dezvoltării de bacterii. Uite de ce nu se pune mâncare caldă în frigider și unde trebuie ținută până când se răcește. Află mai multe, în articol. 

    Păstrarea mâncării calde în frigider este un obicei care trebuie evitat pentru a preveni deteriorarea alimentelor, creșterea consumului de energie electrică și uzura prematură a aparatului. 

    Dacă respecți o serie de reguli simple de depozitare și întreținere, atunci poate prelungi durata de folosire a frigiderului și poți asigura păstrarea alimentelor în cele mai bune condiții.

    Află în continuare de ce nu se pune mâncare caldă în frigider, de efecte se produc asupra alimentelor și asupra aparatului și ce ai de făcut, de fapt. 

    De ce nu se pune mâncare caldă în frigider

    oala cu mancare calda la frigider
    Mâncarea caldă creează un dezechilibru al temperaturii frigiderului

    În primul rând, temperatura ridicată a mâncării va crește temperatura generală din frigider, ceea efect care afectează alimentele deja depozitate. 

    Temperatura crescută din mediul etanș al frigiderului poate fi factorul decisiv pentru dezvoltarea bacteriilor, cum ar fi Salmonella sau Listeria. Mai ales dacă temperatura interioară depășește pragul optim de 4 grade Celsius. 

    În al doilea rând, sistemul de răcire al frigiderului riscă să funcționeze suplimentar sau chiar să se defecteze pentru a balansa temperatura interioară. Compresorul va lucra mai intens pentru a readuce temperatura la un nivel stabil, ceea ce poate duce la uzura prematură a componentelor. 

    Pe termen lung, acest obicei poate reduce durata de utilizare a frigiderului și poate crește consumul de energie electrică a aparatului electrocasnic. 

    De asemenea, vaporii eliberați de mâncarea caldă pot condensa pe pereții frigiderului, favorizând astfel formarea de gheață și mucegai. Igiena aparatului este compromisă, nu doar funcționalitatea lui. 

    Cum afectează căldura mediul rece al frigiderului

    Frigiderul este proiectat să mențină o temperatură constantă în interior. Când introduci mâncarea fierbinte, aceasta emite căldură care trebuie eliminată. 

    Pe lângă faptul că alimentele din apropiere pot să se deterioreze mai rapid, echilibrul termic al frigiderului este compromis temporar. Această fluctuație poate afecta, de exemplu, lactatele, ouăle sau carnea crudă, care sunt mai sensibile la schimbările de temperatură. 

    Cum păstrezi mâncarea caldă până se răcește

    mâncare caldă în recipiente mici pusă la răcit
    Lasă mâncarea maxim două ore să se răcească la temperatura camerei

    Cel mai bine este să lași mâncarea caldă să se răcească până la temperatura camerei înainte de a o pune în frigider. 

    Mai precis, pentru început, transferă mâncarea în recipiente mai mici, care permit o răcire mai rapidă. Apoi, pune recipientele pe un blat sau pe o suprafață rezistentă la căldură până la răcirea completă. 

    Pentru accelerarea procesului dă răcire, așează recipientele într-un vas cu apă rece sau gheață.

    Este important să nu lași mâncarea la temperatura camerei mai mult de două ore, deoarece acest lucru poate favoriza dezvoltarea bacteriilor. 

    Ce alimente să nu pui în frigider

    banane la frigider patate oxidate
    Bananele oxidează și se pătează în mediul umed al frigiderului

    Există anumite alimente care nu ar trebui depozitate în frigider, fie că sunt calde sau reci, cum ar fi: 

    • Pâinea: Se usucă mai repede în frigider. Păstreaz-o la temperatura camerei sau îngheaț-o pentru o durată mai lungă.
    • Cartofii: Temperatura frigiderului le schimbă textura și gustul. Depozitează-i într-un loc într-un loc uscat, întunecat și bine ventilat. 
    • Roșiile: Mediul rece al frigiderului le afectează gustul și consistența. Păstrează-le pe blat și consumă-le rapid. 
    • Bananele: Dacă sunt păstrate într-un mediu umed, ajung să se oxideze și să se păteze: În plus, ținute în frigider, aceste fructe se înmoaie mai repede. 

    Cum întreții corect frigiderul

    Așadar, ai aflat de ce e de preferat să nu pui alimente calde în frigider. Buna întreținerea a acestui aparat electrocasnic garantează astfel funcționarea pe termen lung. Iată, la final, și alte recomandări pentru întreținerea frigiderului: 

    Curăță regulat: O dată pe lună, golește frigiderul și șterge suprafețele interioare cu o soluție de apă caldă și bicarbonat de sodiu.

    Evită formarea excesivă de gheață: Dezgheață frigiderul și congelatorul periodic, dacă nu sunt dotate cu funcție de dezghețare automată.

    Setează corect temperatura: Compartimentul de răcire ar trebui setat la 3, maxim 4 grade Celsius, iar congelatorul la minus 18 grade Celsius. 

    Verifică garniturile ușii: Garniturile uzate permit aerului cald să pătrundă în interior, fapt care duce la consum extra de energie electrică. 

    Nu supraîncărca frigiderul: Aerul rece trebuie să circule liber pentru a menține o temperatură uniformă: în caz contrar, frigiderul nu va mai răci și nu va mai ține alimentele bune de consum. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments