Grădină

Stropirea roșiilor cu bicarbonat de sodiu: cum se face și cum se prepară soluția

  Cultura de roșii poate să fie afectată de o boală cauzată de umiditatea excesivă. Din fericire, există un tratament la îndemână, cu o substanță comună. Uite cum se face stropirea roșiilor cu bicarbonat de sodiu, cum se prepară soluția și cum trebuie aplicată. 

  Stropirea roșiilor cu bicarbonat de sodiu are un scop precis: combaterea făinării, una dintre cele mai periculoase boli care pot afecta plantele de tomate. Făinarea apare atunci când nivelul umidității este unul ridicat. Se declanșează în perioadele ploioase, atât în cazul roșiilor de grădină, cât și în cazul celor de solar. 

  Stropirea roșiilor cu bicarbonat de sodiu: când e necesară

  stropirea rosiilor cu bicarbonat de sodiu shutterstock

  Pe lângă încărcătura mare de umiditate, făinarea mai poate să apară din cauza fertilizării excesive, în special în cazul fertilizării cu azot. Petele gălbui de pe frunzele plantei de tomate și o pulbere albă și fină sunt semnele care arată că făinarea se manifestă. Adică se instalează mucegaiul de mană. 

  Stropirea roșiilor cu bicarbonat de sodiu se face, în general, dimineața. Acest tip de tratament se aplică la 5 – 7 zile până când făinarea este ținută sub control. 

  Alternativ, atunci când nu ai la dispoziție bicarbonat de sodiu, poți să folosești și praf de copt. Stropirea roșiilor cu bicarbonat de sodiu se face preventiv, pe toată durata de vegetație a plantei. Mai ales dacă există perioade lungi ploioase. 

  Stropirea roșiilor cu bicarbonat de sodiu: cum se prepară soluția

  Pentru a prepara soluția o  să ai nevoie de apă, bicarbonat de sodiu, lapte și chiar puțin detergent de vase. Acesta din urmă ajută soluția să stea mai bine pe frunze. Dacă vrei ca soluția de bicarbonat de sodiu să fie mai consistentă și mai lipicioasă poți să adaugi și ulei vegetal. 

  Într-un litru de apă adaugă 250 mililitri de lapte și patru lingurițe de bicarbonat de sodiu. Amestecă bine ingredientele înainte să le pulverizezi pe planta de tomate.

  O altă rețetă pe care să o încerci ar fi formată din șapte litri de apă, la care să adaugi șase lingurițe de ulei vegetal și opt lingurițe de bicarbonat de sodiu. Omogenizează soluția și apoi o poți aplica. 

  Stropirea roșiilor cu bicarbonat de sodiu: ce ai de făcut

  stropirea rosiilor cu bicarbonat de sodiu shutterstock

  Înainte să faci stropirea roșiilor cu bicarbonat de sodiu ar fi indicat să îndepărtezi frunzele uscate sau bolnave de pe plantă. Păstrează frunzele încă verzi care se pot recupera cu acest tip de tratament. 

  Pune amestecul într-un pulverizator și aplică-l pe frunzele roșiilor. Poți să stropești mai mult în zonele unde boala a afectat planta mai serios. Pe lângă frunze, poți să tratezi și partea lor inferioară dacă aceasta este afectată. 

  Stropirea roșiilor cu bicarbonat de sodiu reprezintă un tratament destul de puternic pentru plantă. Bicarbonatul folosit în exces poate să provoace pagube culturii. Frunzele plantei pot să se ardă, să se usuce și să cadă. 

  E recomandat să testezi tratamentul pe câteva frunze înainte de aplicare. De asemenea, nu uita că dacă bicarbonatul de sodiu ajunge în sol și apoi în apa din sistemul de irigații poate forma acumulări și blocaje. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Stropirea roșiilor cu bicarbonat de sodiu: cum se face și cum se prepară solu...