UTILE

La cât timp se dezgheață frigiderul. Metoda corectă

publicat pe 06 aug. 2024

    Ca să știi la cât timp se dezgheață frigiderul trebuie să cunoști detalii despre tipul de echipament pe care îl ai. Contează și cât de multă gheață s-a adunat sau dacă frigiderul consumă mai mult curent decât de obicei. Iată la cât timp se dezgheață frigiderul și care este metoda corectă pe care să o aplici. Detalii și sfaturi, în articol. 

    Dezghețarea frigiderului este o operațiune care asigură buna funcționare a acestui tip de electrocasnic. Eliminarea stratului de gheață din interiorul frigiderului face ca acesta să funcționeze în continuare optim, să răcească alimentele depozitate și să nu consume mai multă energie electrică decât este cazul. 

    La cât timp se dezgheață frigiderul și de ce

    frigider cu usile deschise care a fost dezghetat
    Frigiderul trebuie să fie complet uscat înainte să pui alimentele la loc

    E indicat să știi la cât timp se dezgheață frigiderul pentru ca echipamentul să-și păstreze randamentul. 

    Intervalul de timp la care se dezgheață frigiderul depinde de mai mulți factori. În primul rând, de tipul de frigider pe care îl deții. Dacă frigiderul este clasic, fără o funcție automată de dezghețare, atunci operațiunea poate să fie făcută chiar și o dată pe lună. Sau mai des dacă stratul de gheață se formează din belșug. 

    Pe de altă parte, dacă frigiderul este mai modern și are o funcție de tip No Frost, atunci dezghețare se poate face o dată la un an. În același timp, pe lângă dezghețare, e indicat ca frigiderul să fie igienizat. 

    Atenție: frigiderele cu funcție No Frost au avantajul că formează gheață mai greu, nu că nu formează deloc. Dezghețarea lor trebuie făcută potrivit indicațiilor producătorului. 

    O regulă generală indicată de producătorii de frigidere, indiferent de tipul lor, este ca dezghețarea să se facă imediat ce stratul de gheață atinge 3 – 4 milimetri grosime. 

    Dacă gheața de la interiorul frigiderului depășește această grosime, frigiderul nu va mai răci alimentele, va consuma mai mult curent și va deveni greu de curățat. 

    Metoda corectă prin care se dezgheață frigiderul

    Înainte să dezgheți frigiderul, consultă manualul de utilizare pentru a fi sigur de pașii acestui proces. Totodată, acolo vei descoperi și măsurile de siguranță pe care să le iei. 

    În primul rând, scoate frigiderul din priză. Apoi, lasă ușile deschise pentru ca aerul cald să pătrundă în interior. 

    Apoi, scoate alimentele din frigider și triază ce păstrezi și ce nu. Ține minte că dezghețarea frigiderului este un proces natural de durată. E de preferat să lași frigiderul să se dezghețe peste noapte. Ia măsuri astfel încât alimentele să fie depozitate corect și să reziste până când le pui iarăși în frigider. 

    Scoate sertarele din frigider și curăță-le. Cea mai bună metodă în cazul lor este să le pui în cadă și să le speli temeinic cu detergent lichid de vase. 

    Gheața topită din frigider va lăsa multă apă în jurul echipamentului. Pentru a preveni accidente ori acumulări de apă, folosește tăvițe, cârpe sau prosoape. 

    În tot acest timp, după topirea gheții, frigiderul poate să fie curățat și igienizat. Pentru curățare, folosește o soluție formată dintr-o linguriță de bicarbonat de sodiu și jumătate de litru de apă. Înmoaie o lavetă în soluție și curăță frigiderul cu atenție. Igienizarea se poate face cu oțet, pe același principiu. 

    După ce frigiderul s-a uscat, așteaptă până când ajunge la intervalul de temperatură ideală, cuprins între 2 și 4 grade Celsius. Abia apoi pune alimentele la loc. 

    Dezghețarea rapidă a frigiderului

    Există o metodă prin care poți să dezgheți mult mai rapid frigiderul. Pune un recipient cu apă fierbinte în interiorul frigiderului și închide ușa. Aburul topește gheața în mod natural, iar operațiunea poate dura între 30 de minute și o oră, în funcție de grosimea stratului de gheață. 

    O dată la 10 minute trebuie să strângi gheața topită și să pui apă caldă din nou în recipient. 

    Atenție: recipientul fierbinte poate deteriora componente frigiderului. Pune un prosop sub recipient și asigură-te că există suficient spațiu interior pentru a nu se atinge de pereții frigiderului. 

    Cum se dezgheață congelatorul

    gheata acumulata in congelator
    Congelatorul trebuie dezghețat pentru gheața să nu afecteze sistemul de funcționare

    Dezghețarea congelatorului urmează aceiași pași precum în cazul compartimentului pentru alimente. 

    Singura diferență este dată de felul în care poți să cureți congelatorul. Odată dezghețat, folosește o lavetă înmuiată în apă călduță și detergent universal pentru a spăla pereții acestuia.

    Abia după ce congelatorul este igienizat și uscat poți pune alimentele la loc. Așteaptă până când temperatura interioară atinge minus 15 grade Celsius. 

    Dezghețarea și uscarea congelatorului trebuie să fie făcute în mod natural, fără a grăbi procesul. Totodată, ai grijă să nu deteriorezi sertare din congelator. Dacă sunt complet înghețate, nu le forța, ci așteaptă să se dezghețe. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments