CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cum și la cât timp se spală frigiderul: idei sigure, cu ingrediente la îndemână

publicat pe 14 mai 2024

    E important să știi cum se spală frigiderul pentru ca mâncarea și alimentele să fie depozitate într-un mediu sigur. Iată cum se spală și se curăță frigiderul și la cât timp trebuie să faci această operațiune. Nu ai nevoie de substanțe din comerț, ci de unele de prin casă. 

    Cum se spală frigiderul și la cât timp trebuie să o faci

    curatare spalare rafturi frigider
    Fiecare componentă a frigiderului trebuie igienizată temeinic

    Curățarea frigiderului este deseori trecută pe plan secund când vine vorba de mentenanța acestui tip de electrocasnic. Curățarea periodică a frigiderului prelungește durata de utilizare a acestuia, nu permite apariția mirosurilor neplăcute sau a dezvoltării bacteriilor la interior. 

    În ceea ce privește curățarea, regula de bază ar fi ca aceasta să fie făcută de două ori pe an. În timp ce igiena frigiderului să fie făcută lunar. Aceeași metodă se aplică și pentru congelator care trebuie decongelat periodic. 

    Înainte de curățare, golește frigiderul de alimente. Depozitează-le pe cele bune în pungi termice sau într-o ladă frigorifică, iar pe cele expirate aruncă-le.Reține că procesul poate dura până la o zi, astfel că alimentele trebuie depozitate corect. Pune un prosop la baza frigiderului pentru a absorbi apa rezultată din topirea gheții și începe curățarea. 

    Curățarea frigiderului la interior și la exterior

    O metodă simplă pentru spălarea frigiderului este folosirea unui amestec de bicarbonat de sodiu și oțet. Soluția rezultată curăță eficient suprafața interioară a frigiderului, distruge bacteriile și permite igienizarea corectă. 

    În același timp, soluția de bicarbonat și oțet nu eliberează substanțe dăunătoare alimentelor, cum s-ar putea întâmpla dacă se folosesc detergenți din comerț. 

    Mai poți folosi detergent de vase și o lavetă îmbibată în apă. Odată curățat interiorul, frigiderul trebuie lăsat cu ușile deschise pentru a se usca în totalitate. 

    În schimb, la exterior, frigiderul poate să fie curățat cu o combinație de detergent universal cu pH neutru și apă caldă. Curățarea se face eficient dacă se folosește o lavetă. Ușile, pereții laterali, mânerele și marginile trebuie curățate cu atenție. 

    Cum cureți componentele frigiderului 

    curatare spalare garnitura usa frigider
    Garnitura etanșă a ușii de frigider trebuie curățată cu grijă

    Curățarea frigiderului înseamnă și igienizarea părților componente vizibile sau mai puțin vizibile. Următoarele elementele trebuie curățate cu atenție.

    Sertarele, tăvile și rafturile 

    Scoate sertarele, tăvile și rafturile frigiderului. Pune-le în chiuvetă sau în cada de duș și acoperă-le cu o soluție formată din apă rece și detergent universal. Lasă-le în soluție pentru jumătate de oră pentru a îndepărta urmele de murdărie. 

    Nu folosi apă caldă, în caz contrar aceste elemente se pot crăpa din cauza diferenței de temperatură la care sunt supuse. La final, scoate-le, clătește-le și curăță-le cu o lavetă. 

    Garnitura ușii frigiderului 

    Garnitura ușii frigiderului trebuie curățată temeinic. Această bandă elastică are rol de a izola etanș interiorul frigiderului. Îndepărtează resturile care pot pătrunde în garnitură și acordă atenție crăpăturilor. La final, aplică un strat subțire de vaselină pentru a prelungi durata de utilizare. 

    Condensatorul frigorific 

    Condensatorul este acea componentă care îndepărtează căldura produsă în timpul procesului de răcire. Această componentă se află în spatele frigiderului, în partea de jos. 

    Frigiderul trebuie să fie scos din priză, după care condensatorul trebuie să fie curățat cu o perie moale. Nu folosi substanțe de curățare. Scopul este să cureți depunerile și praful care ar putea împiedica funcționarea sistemului. 

    Păstrarea frigiderului curat pentru mai mult timp

    În cele din urmă, ți-am pregătit câteva sfaturi care să te ajută să păstrezi curățenia frigiderului pentru un timp mai îndelungat. Iată ce poți face: 

    • păstrează alimentele corect: carnea È™i lactatele trebuie păstrate în ambalajele originale, iar fructele È™i legumele trebuie puse în zone separate; 
    • depozitarea mâncării: în partea de sus a frigiderului trebuie să pui mâncare gătită, iar în partea de jos pune lactate, carne È™i ouă. ÃŽn zona superioară, temperatura variază, iar în partea inferioară se menÈ›ine un flux constant de aer rece care face ca alimentele să fie proaspete; 
    • mirosul din frigider: pune un pumn de boabe de cafea în frigider. ÃŽn felul acesta nu vei mai avea parte de mirosuri neplăcute; 
    • etichetează mâncarea pentru a È™tii ce termen de valabilitate are; 
    • È™terge rafturile zilnic sau ori de câte ori se murdăresc. 
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments