Cât rezistă ouăle de țară vs. de cumpărat la frigider? Când nu mai trebuie consumate
publicat pe 11 iul. 2024E important să știi cât rezistă ouă le frigider ca să nu ai emoții atunci când le consumi. Încă se face distincția între cele de la țară și cele din comerț când vine vorba de perioada de consum sau de prospețime. Așa că, am aflat cât rezistă ouăle la frigider, fie că e vorba de ouă de țară sau ouă de la supermarket. Tot ce trebuie să știi, în articol.
Ouăle sunt unele dintre cele mai populare și consumate alimente grație proteinelor și nutrienților pe care le conțin. Prospețimea lor depinde și felul în care ouăle sunt păstrate, dar și de gradul lor de rezistență în funcție de proveniență.
Cât rezistă ouăle la frigider: de țară vs din supermarket
În general, se consideră că ouăle de țară au o calitate superioară. Parțial, această idee este adevărată. Asta pentru că ouăle de țară provin de la găini crescute în aer liber, hrana lor fiind mult mai naturală și diversificată. Astfel că ouăle de țară pot avea o prospețime superioară și o calitate ceva mai bună în comparație cu ouăle din supermarket.
Când vine vorba de durata de păstrare la frigider, ouăle de țară și cel din supermarket au perioade asemănătoare.
Dacă sunt proaspete, ambele tipuri de ouă pot să fie păstrate la frigider între 3 și 5 săptămâni. Important este să fie depozitate corect și să fie păstrate în ambalajul original.
Există situații în care ouăle din supermarket rezistă ceva mai bine la frigider decât ouăle de țară. Asta pentru că imediat după colectare, ouăle au fost refrigerate, fapt care le prelungește perioada de consum până la 5 săptămâni.
Depozitarea corectă a ouălelor în frigider
Ouăle, indiferent de proveniență, trebuie păstrate la o temperatură constantă de 2 – 4 grade Celsius. Acest interval de temperatură ajută la menținerea prospețimii ouălelor și la oprirea dezvoltării bacteriilor;
Cel mai bun loc pentru a păstra ouăle în frigider este pe rafturile din interior, nu pe ușă. Ușa frigiderului este supusă fluctuațiilor de temperatură din cauza deschiderii și închiderii frecvente, ceea ce poate afecta prospețimea ouălelor. Rafturile din interior oferă o temperatură mai constantă și mai rece, ideală pentru depozitarea ouălor.
Cum verifici dacă un ou s-a stricat
Există câteva metode simple și eficiente pentru a verifica prospețimea unui ou:
Testul apei: umple un bol mare cu apă rece și pune oul în el. Un ou proaspăt va sta pe fundul bolului, la orizontală. Dacă oul începe să se ridice vertical sau plutește, înseamnă că este vechi și ar trebui aruncat. Oul care plutește complet este cel mai probabil stricat și nu ar trebui consumat.
Verifică data de expirare: ouăle din comerț au ștanțată data de expirare. Se recomandă ca ouăle să nu fie consumate după această dată. Pe de altă parte, data de expirare reprezintă un ghid. Ouăle pot să rămână proaspete dacă au fost depozitate corect.
Verifică aspectul: verifică coaja oului pentru crăpături sau pete. Crăpăturile pot permite bacteriilor să intre în ou, iar petele pot indica prezența mucegaiului. De asemenea, când spargi oul, verifică albușul și gălbenușul. Albușul trebuie să fie clar și să aibă o consistență fermă, iar gălbenușul ar trebui să fie bombat și rotund. Dacă gălbenușul este plat și albușul se împrăștie, oul este vechi.
Testul mirosului: sparge oul și miroase-l. Dacă este proaspăt, oul va avea un miros neutru sau de gălbenuș. Dacă este stricat, oul va mirosi a sulf.
Sfaturi pentru păstrarea și consumarea ouălelor
În final, iată o serie de sfaturi pe care le poți aplica pentru o mai bună depozitare a ouălelor.
- Ouăle nu se spală înainte de a fi puse la frigider, indiferent că sunt de la țară sau de la supermarket. Dacă le speli, ouăle își pierd stratul protector natural de pe coajă. Ceea ce va permite bacteriilor să pătrundă în interior;
- Depozitarea ouălelor poate să fie făcută cu partea rotunjită în sus pentru a menține umiditatea optimă în interior și pentru a preveni deshidratarea;
- Ouăle de rață și cele de gâscă au coaja mai groasă și pot să reziste la frigider chiar și 6 săptămâni. Ouăle de prepeliță rezistă maxim 3 sau 5 săptămâni;
- Nu consuma oul dacă ai îndoieli vizavi de prospețimea lui, chiar dacă l-ai verificat înainte.
-
UTILE
Se poate vinde casa fără succesiune? Ce apare menționat în lege
Îți arătăm ce ai de făcut cu exactitate și ce spune Codul Civil.
-
Plante
Cum se îngrijesc mușcatele iarna. Ce e bine să faci ca să te bucuri de niște flori superbe
Le adăpostești, le tai și nu le mai uzi așa des.
-
hotnews
Ce nu se spală la mașina de spălat vase. Obiecte pe care nu ar trebui să le cureți niciodată așa
Unele obiecte se pot deteriora, iar mașina poate avea probleme.