UTILE

Cum să depozitezi pâinea în bucătărie încât să rămână comestibilă cât mai mult timp

publicat pe 12 ian. 2024

    Pâinea se strică rapid dacă nu este depozitată corect, într-un mediu lipsit de umezeală. Dar ai la îndemână câteva metode de păstrare pentru pâine care o pot face comestibilă pentru mai mult timp. 

    În general, pâine se menține proaspătă și bună de consum pentru maximum șapte zile. În cazul pâinii făcute în casă, termenul de valabilitate se reduce la trei sau patru zile. Însă dacă o păstrezi în condiții optime, rămâne comestibilă pentru o perioadă un pic mai lungă. 

    Când amidonul din pâine se cristalizează și se întărește, prospețimea și textura moale dispar. Iar expunerea la aer și la temperaturi ridicate accelerează procesul. Dacă intră în contact și cu o sursă de umiditate, dezvoltă mucegai. 

    În aceste condiții, e important să știi cum să păstrezi pâinea ca să o poți consuma pentru o perioadă mai lungă. 

    Păstrare pâine mai mult timp: evită pungile de plastic

    pastrare paine mai mult timp shutterstock

    Pâinea nu se păstrează optim în pungi de plastic. Evită pe cât poți de mult acest material. În plastic crește nivelul de umiditate care favorizează apariția mucegaiului. 

    E important să ții cont de nivelul de umiditate la care este expusă pâinea, precum și de circulația aerului. De altfel, circulația aerului contribuie la menținerea crustei de deasupra pâinii, care împiedică deteriorarea alimentului. 

    Astfel, poți s-o ții la păstrare într-o cutie de dimensiuni mari, care să permită circulația eficientă a aerului. Cutia poate să fie din ceramică, smalț sau bambus. Dacă nu ai un astfel de recipient, pune-o într-un prosop de hârtie sau într-o pungă de hârtie. 

    Depozitarea pâinii se face obligatoriu într-un spațiu uscat, ferit de razele soarelui. 

    Păstrare pâine mai mult timp: bag-o în frigider sau congelator

    pastrare paine mai mult timp shutterstock

    Ai și opțiunea păstrării pâinii la frigider, metodă care garantează păstrarea alimentului pentru încă cinci zile. 

    Învelește pâinea într-o cârpă curată de bumbac și bag-o în frigider. Dacă o bagi în congelator în folie de aluminiu, cu suficient spațiu în jurul ei, va rezista pentru câteva săptămâni. Pâinea va îngheța uniform, fără să formeze gheață. Gustul nu i se va altera și nu se va umezi sau întări. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments