Temperatura optimă în frigider. Ghid practic pentru păstrarea alimentelor la rece
publicat pe 04 iun. 2024Temperatura ideală în frigider depinde de o serie de factori. Ea trebuie setată corect pentru a ține alimentele proaspete pentru mai multe zile. Uite care este temperatura optimă în frigider și ce setări trebuie să faci vara și iarna pentru păstrarea corectă a alimentelor. Totodată, îți spunem și care este temperatura potrivită în congelator.
Rolul frigiderului într-o bucătărie este de a conserva diverse tipuri de alimente pentru perioade mai lungi de timp. În acest sens, contează foarte mult ca temperatura din interiorul frigiderului să fie setată corect.
Temperatura optimă în frigider: vara vs iarna
Anotimpul poate fi un factor care să influențeze setarea corectă a gradelor din frigider. La fel ca zona în care frigiderul este amplasat, gradul de încărcare cu alimente sau numărul de deschideri ale ușii pe zi.
Temperatura optimă și ideală la care ar trebui setat termostatul frigiderului trebuie să se situeze între 2 și 7 grade Celsius. Frigiderele vin cu alte setări din fabrică, de aceea verificarea și corectarea temperaturii interioare trebuie să fie realizată din momentul instalării.
Odată reglată, temperatura din frigider va fi constantă, iar alimentele depozitate vor fi conservate corect.
Pe timp de vară, temperatura interioară a frigiderului este esențială pentru păstrarea integrității alimentelor. Odată aduse acasă, alimentele trebuie puse imediat la frigider, mai ales cele perisabile sub efectele căldurii puternice de vară.
De aceea, temperatura frigiderului ar trebui să fie setată cu unul sau două grade în minus față de cea pusă în mod obișnuit.
Pe de altă parte, pe timp de iarnă, temperatura din frigider poate să fie crescută cu până la 4 sau 5 grade Celsius.
Temperatura recomandată pentru congelator
În cazul congelatorului, temperatura ideală din interiorul acestuia este de minus 18 grade Celsius, potrivit recomandărilor venite din partea majorității producătorilor de electrocasnice. Unele frigidere moderne duc această temperatură chiar și până la minus 23 de grade Celsius.
Temperatura din congelator trebuie să fie foarte scăzută pentru a conserva eficient alimentele depozitate. Totodată, temperatura cu minus din congelator le menține bune de consum pentru o perioadă mai lungă de timp.
Pe de altă parte, alimentele nu pot fi depozitate și stocate la congelator pentru totdeauna. Unele alimente congelate își pierd proprietățile, culoarea, aroma și beneficiile dacă sunt păstrate pentru prea mult timp la temperaturi scăzute.
De exemplu, carnea tocată poate fi ținută în congelator pentru maxim trei luni. Fructele și legumele rezistă maxim un an de zile, la fel cum rezistă și carnea de pui. Peștele și carnea de porc pot să stea la congelator maxim nouă luni.
Reguli pentru păstrarea alimentelor
În ciuda acestor tipuri de setări, temperatura din frigider nu ajunge să fie mereu uniformă. Asta pentru că echipamentul este construit de așa natură încât anumite zone să se răcească mai mult sau mai puțin.
Zona cea mai rece a frigiderului este cea a rafturilor de jos. Aici, temperatura este între 0 și 2 grade Celsius. De regulă, în această parte a frigiderului poți depozita carnea crudă, carne tocată sau preparate din carne pentru maxim două zile. La fel, peștele sau preparatele gătite pot fi puse aici.
O zonă rece este și la mijlocul frigiderului. Temperatura aici nu depășește 4 grade Celsius. Carnea și legumele gătite pot sta aici, la fel ca diversele supe și ciorbe, fructe sau produsele lactate proaspete și brânzeturi. Depozitarea acestor alimente trebuie să fie făcută pentru maxim 4 zile.
În sertarul pentru legume temperatura poate varia între 4 și 6 grade Celsius. Și aici poți pune brânzeturi în curs de maturare, pe lângă fructe și legume.
Ușa frigiderului are diverse compartimente și spații de depozitare. Este o zonă caldă, cu o temperatură de 7 sau 8 grade Celsius. Poți pune produse care nu au nevoie de o răcire intensă, cum sunt băuturile, untul sau sosurile. Tot aici poți să depozitezi și ouăle.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Ce pericole pentru sănătate prezintă gândacii de canalizare și cum poți scăpa de ei
Curățenia temeinică e sfântă și la fel și sigilarea crăpăturilor și găurilor.
-
Grădină
Cele mai frumoase flori de toamnă pentru casa și grădina ta
Nimic nu se compară cu o grădină plină de flori în pesajul de toamnă.
-
DESIGN INTERIOR
Cum alegi culorile potrivite pentru dormitor, în funcție de spațiul disponibil. Combinații ideale de nuanțe
Culorile potrivite influențează felul în care percepi camera.