Cele mai murdare lucruri dintr-o casă: 8 obiecte și suprafețe pe care le folosești des și unde apar bacterii
publicat pe 11 oct. 2023Există unele lucruri și obiecte din casă mai murdare decât vasul de toaletă. Pe multe dintre ele le folosești zilnic și par curate. Iată care sunt cele mai murdare lucruri dintr-o casă și cum să le cureți ca să limitezi apariția bacteriilor.
Multe obiecte din casă pot să fie un mediu ideal de dezvoltare pentru bacterii și microorganisme. În special dacă aceste obiecte și lucruri nu sunt curățate și igienizate corect și constant.
La o primă analiză poate ești tentat să crezi că vasul de toaletă este unul dintre cele mai murdare lucruri dintr-o casă. În realitate, unele dintre cele mai des folosite obiecte de zi cu zi pot să fie mult mai murdare și periculoase pentru sănătatea ta.
Unele bacterii se pot înmulți la fiecare 20 de minute dacă au parte de temperatura și de nutrienții necesari. Iar într-o casă pot exista până la 340 de bacterii diferite, mai mult sau mai puțin periculoase, răspândite pe 30 de suprafețe și obiecte diferite.
Bacteriile care pot fi prezente în casă și care te pot îmbolnăvi sunt:
- Stafilococul auriu (Staphylococcus aureus);
- Mucegaiul şi ciupercile microscopice;
- Salmonella;
- E. coli;
- Materiile fecale.
În continuare îți arătăm care sunt cele mai murdare lucruri, obiecte și suprafețe dintr-o casă și cum le poți curăța.
1. Cele mai murdare lucruri dintr-o casă: buretele de vase
Unul dintre cele mai murdare lucruri dintr-o casă este buretele de vase din bucătărie. Asta pentru că intră des în contact cu resturi de mâncare care rămân în fibrele acestuia. În felul acesta se favorizează un mediu ideal de dezvoltare a bacteriilor.
În plus, umezeala permanentă poate duce la apariția fungilor și a mucegaiului. Este recomandat să schimbi buretele de vase măcar o dată pe săptămână.
2. Cele mai murdare lucruri dintr-o casă: chiuveta
Tot din aceeași categorie, chiuveta din bucătărie poate să adune multe bacterii de pe mâini, vase sau alte obiecte pe care le speli. Totodată, apa care se răspândește pe toată suprafața acesteia poate să ducă la apariția de rugină și mucegai pe interiorul țevilor și pe scurgerilor.
3. Cele mai murdare lucruri dintr-o casă: mașina de spălat
Dacă speli hainele la programe scurte și la temperaturi joase, cuva mașinii de spălat poate să devină un spațiu pentru apariția culturilor de germeni. La fel și fanta de cauciuc de la ușă.
O soluție simplă pentru a evita apariția bacteriilor în mașina de spălat este să pui hainele la programe cu temperaturi de peste 90 de grade. Bacteriilor dispar la această temperatură. Mai poți folosi bicarbonat de sodiu într-un ciclu fără haine sau produse speciale din comerț.
4. Cele mai murdare lucruri dintr-o casă: litiera și vasele pisicii
După ce folosește litiera, pisica poate să calce pe gresia din baie, pe podea și pe lucrurile din casă. Ca să eviți răspândirea bacteriilor, dă cu aspiratorul pe gresia din baie și șterge cu mopul folosind o soluție cu apă caldă și oțet.
Și vasele din care pisica mănâncă sau bea apă pot ascunde multe bacterii. Și pot atrage furnici, gândaci și chiar șoareci. Curățarea vaselor trebuie să se facă regulat.
5. Cele mai murdare lucruri dintr-o casă: cuptorul cu microunde
Interiorul cuptorului cu microunde nu este curățat atât de des pe cât ar trebui. Ajunge astfel să fie foarte murdar și să emane mirosuri neplăcute. Interiorul cuptorului cu microunde poate fi spălat cu apă, detergent de vase și un burete.
Iar dacă există resturi alimentare întărite poți pune la interior un bol cu apă, pentru câteva minute. Aburul va înmuia resturile și interiorul cuptorului va fi mai ușor de curățat. Mai poți folosi un spray dezinfectant.
6. Cele mai murdare lucruri dintr-o casă: mânerele ușilor
Mânerele ușilor din casă pot să fie foarte murdare și contaminate cu bacterii. Reprezintă un pericol real în special pentru copii. Mânerele trebuie să fie șterse săptămânal cu o cârpă curată înmuiată în apă caldă și detergent. Ca alternativă, șervețelele umede antibacteriene pot fi folosite pentru a șterge aceste suprafețe.
7. Cele mai murdare lucruri dintr-o casă: întrerupătoarele
Întrerupătoarele din casă pot acumula praf și foarte mulți germeni. Praful poate fi îndepărtat cu o cârpă umedă, dar cu grijă ca apa din fibrele acesteia să nu ajungă în spatele întrerupătorului. Pentru a dezinfecta întrerupătoarele poți folosi un ghem de bumbac umezit cu alcool izopropilic de concentrație 70% pentru efecte de durată.
8. Cele mai murdare lucruri dintr-o casă: perdeaua de duș
Deși multe elemente din baie cu curățate și igienizate constant, perdeaua de duș este trecută cu vedere de multe ori. Un studiu a descoperit faptul că perdeaua de duș poate avea pe suprafața ei de 60 de ori mai bacterii decât vasul de toaletă.
Perdelele de duș din plastic pot fi puse la mașina de spălat, alături de câteva prosoape, la un ciclu delicat de spălare. Perdele din țesătură trebuie spălate conform instrucțiunilor de pe etichetă.
Alte lucruri și obiecte din casă mai murdare decât crezi
Prosopul pe care îl folosești pentru a te șterge pe mâini după ce te-ai spălat poate aduna foarte multe bacterii. După câteva utilizări ar trebui să fie spălat și dezinfectat cu clor.
Tocătorul din bucătărie poate să aibă pe suprafață de 200 de ori mai multe bacterii fecale decât vasul de toaletă. Carnea crudă care este pusă spre a fi tăiată pe tocător poate avea pe suprafața ei bacterii fecale din organele interne ale animalului.
Covoarele sunt unele dintre cele mai murdare lucruri dintr-o casă. Pe o suprafață de 2,5 centimetri pot să există peste 200.000 de bacterii. Asta înseamnă de 700 de ori mai mult decât numărul de bacterii de pe vasul de toaletă. Și covorul de la intrare poate adăposti un număr mare de bacterii care sunt aduse ulterior în casă.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
La câte grade se spală pernele și ce trebuie să știi dacă nu vrei să le duci la spălătorie
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cum poți să faci curățenie repede, înainte de un eveniment important: 4 pași care te ajută să te mobilizezi rapid
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cele mai bune materiale de cârpe pentru curățenie din ce ai deja prin casă
-
UTILE
Care este temperatura corectă pentru sterilizarea borcanelor la cuptorul electric
Oferim și alte metode tradiționale de sterilizare a borcanelor.
-
UTILE
Ce poți face pentru eliminarea calcarului din apă. 3 metode simple de ajutor
Poți să fierbi apa și să elimini multe minerale dure.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce se curăță lipiciul de pe geamul termopan și ce metodă funcționează rapid
Fără detergenți abrazivi sau unelta care zgârie.