CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

6 lucruri pe care le fac ca să păstrez casa în ordine când mi-e lene să fac curățenie generală

  Îmi place să fie curat și ordine în casă, dar nu îmi place și să fac constant curat. Amân cât pot sesiunile de șmotru general, dar mențin curățenie în casă prin câteva trucuri de om leneș. Îți povestesc de ele, poate te ajută.

  Locuiesc singură de aproape cinci ani și ca să fie treaba treabă, stau într-o garsonieră. E nevoie să păstrez constant ordine și curățenie în casă, pentru că spațiul e mic și altfel ar fi copleșitor. În primii ani lăsam să se adune haosul și în fiecare weekend făceam curățenie generală, încet și chinuită. Dar în timp am învățat să mai ascund din haos, să mai ciupesc din lucrurile mici pe care le pot face rapid și să îmi ușurez viața de om leneș.

  1. Clătesc cana de cafea imediat după ce o folosesc

  Recunosc, îmi beau cafeaua din aceeași cană două zile la rând. NU E CHIAR AȘA CUM SUNĂ! După ce termin de băut cafeaua, bag cana sub un jet de apă fierbinte. În felul ăsta nu rămân zaț și urme de lapte pe ea, care să se întărească și nu e nevoie s-o spăl. A treia zi evident că trec la una nouă, dar cu cât pot amâna mai mult momentul, cu atât sunt mai mulțumită. 

  2. Arunc resturile și torn apă caldă pe veselă imediat după ce termin de mâncat

  În aceeași notă, dar un pic diferit: după ce mănânc îmi arunc resturile (micile bucăți de mâncare, coji etc) și clătesc farfuriile/tacâmurile înainte să le pun în chiuvetă. Detest când nu am timp sau stare o zi să spăl vasele și apoi e nevoie să frec mult și bine ca să scot petele uscate, așa că prefer să mă asigur că atunci când mă voi apuca de treabă o să am viața cât mai ușoară. 

  3. Pun staniol pe aragaz

  Când eram mică și vedeam staniol pe aragaz, nu pricepeam deloc de ce (mai ales că mama nu a pus niciodată). Dar de când sunt un adult care stă singur și căruia îi e lene să frece aragazul de fiecare după ce gătește, apreciez staniolul ca pe o minune.

  Îl schimb o dată pe săptămână: pun un strat dublu, decupez forma ochiurilor și voilà, ajung să spăl aragazul extrem de rar. Aș îmbrăca toată bucătăria în staniol, dar apoi mi-ar lua prea mult să-l schimb săptămânal pe tot.

  4. Am multe sertare și alte spații mici de depozitare

  O comodă cu sertare în living, o masă cu spațiu de depozitare, noptiere în dormitor, cutii care să intre sub pat sau sub canapea, orice funcționează. 

  Am în cameră o comodă cu trei sertare în care îndes toate lucrurile ce nu își au locul în altă parte și mai am în bucătărie două sertare dedicate tot lor. Mă ucid chitanțele pe care trebuie să le pun în dosare, bateriile pe care le strâng pentru reciclare și toate celelalte lucrurile mici. Așa că le arunc în sertare și le sortez doar o dată pe lună (sau mai rar, dacă e să fiu cât pot de sinceră). 

  Ar fi mai ușor să mă ocup de fiecare pe loc și să scap? Probabil că da, dar de ce să fac asta când pot amâna încontinuu și nici să nu le am în raza vizuală. 

  5. Pun o pungă pe masă atunci când gătesc

  Este trucul meu preferat! Cunosc oameni care gătesc, mănâncă, își fac siesta și abia apoi strâng, cunosc oameni care fac curat pe măsură ce gătesc, apoi sunt eu: pun o pungă pe masă și curăț toate legumele în ea, arunc direct cojile de ou și orice altceva, iar la final MASA E GOALĂ și nu simt că mă copleșește haosul. 

  6. Pun lucrurile la loc pe măsură ce le folosesc

  O lecție pe care am învățat-o din martie 2020, de când am început să lucrez de acasă din cauza pandemiei. Când mă întorc de undeva, pun tot la locul lui, îmi împăturesc hainele sau le pun în coș, pun încălțămintea direct pe raft, ca apoi să mă pot pune liniștită în canapea fără să le am pe cap. Dar funcționează la fel cu vasele și condimentele, după ce gătesc, cu produsele de skin care, după ce îmi fac rutina etc. 

  Nu chiar un truc, dar un vis frumos: plănuiesc să investesc într-o mașină de spălat vase și un aspirator robot

  Ăsta e visul meu suprem, să am o mașină de spălat vase (cât de mică) și un aspirator robot care să strângă zilnic părul de pisică de pe jos. Mi se par uneltele supreme pentru curățenie în casă!

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  6 lucruri pe care le fac ca să păstrez casa în ordine când mi-e lene să fac...