
16 moduri prin care sucul de lămâie te poate ajuta în treburile casnice
publicat pe 31 iul. 2020Vrei ca vasele tale să strălucească, să-ți lustruiești masa din sufragerie sau să cureți petele de rugină? Pentru toate astea poți folosi sucul de lămâie. Aciditatea și aroma fresh pot face minuni pentru casa ta.
De la bucătărie, la spălatul hainelor și a altor lucruri din casă, uite 16 moduri în care poți folosi suc de lămâie în treburile casnice, conform celor de la The Spruce.
1. Lustruiește vasele și tigăile din metal cu suc de lămâie

Ca vasele de aluminiu să fie mai strălucitoare, taie o lămâie în două și freacă tigaia pe interior și exterior cu partea tăiată. Nu limpezi, ci șterge cu o lavetă sau cu o cârpă moale.
Nu arunca coaja, ci folosește-o ca să lustruiești robinetele din crom și finisajele din metal ale dulapurilor. Freacă metalul cu coaja, limpezește cu apă rece și apoi usucă suprafețele cu o lavetă moale.
Ca să dai lustru vaselor din oțel și alamă, taie o lămâie în două și presară pe partea tăiată niște sare. Apoi freacă suprafețele din metal cu lămâia cu sare ca să scoți murdăria și petele de pe ele. Clătește bine și usucă suprafețele cu o cârpă sau lavetă moale.
2. Scapă de petele de pe suprafețele de marmură cu suc de lămâie
Marmura este superbă, dar fiindcă piatra este poroasă, se poate păta ușor cu ceai, cafea sau alimente pe bază de roșii. Taie o lămâie în două și adaugă peste ea sare. Șterge petele de pe suprafețele din marmură cu ea și limpezește foarte bine cu apă. Să nu lași sucul de lămâie prea mult pe suprafețele de marmură fiindcă acidul din ele le poate distruge.
3. Îndepărtează depunerile de calcar de pe aparatele de cafea și ibrice
Depunerile de minerale din apa de la chiuvetă pot înfunda aparatele de cafea și ibricele pentru ceai. Ba chiar pot schimba și gustul băuturilor preparate. Îndepărtează lunar mineralele adăugând jumătate de cană de suc de lămâie cu apă fierbinte în ibrice și aparatul de cafea. Dă în clocot cu această soluție, apoi încă o dată doar cu apă.
4. Curăță petele de pe vase și casolete cu suc de lămâie
Unele alimente pot să-ți păteze casoletele, farfuriile și castroanele. Ca să scapi rapid de aceste pete, umple un recipient mai mare sau chiuveta cu apă fierbinte. Stoarce apoi în apă sucul de la două sau trei lămâi (în funcție de mărimea lor) și adaugă și coaja. Pune vasele murdare în soluția creată și lasă-le la înmuiat preț de trei-patru ore. Apoi spală-le cum o faci de obicei.
5. Ucide bacteriile de pe ustensilele din lemn

Sucul de lămâie are calități antibacteriene care vor ajuta uciderea bacteriilor ce se pot dezvolta pe suprafețele din plastic și pe ustensilele din lemn. După ce le speli, acoperă suprafețele respective cu suc de lămâie și lasă să acționeze între cinci și zece minute. Apoi clătește-le cu apă fierbinte și usucă-le bine.
6. Curăță și elimină mirosurile din cuptoarele cu microunde

Un cuptor cu microunde murdar nu e deloc o imagine încântătoare. Ușurează-ți munca de curățare cu o soluție formată dintr-un sfert de cană de suc de lămâie și două căni de apă, într-un bol din sticlă rezistent la microunde. Pune bolul cu soluția formată în cuptorul cu microunde și adu lichidul la punctul de fierbere până se umple cu abur. Lasă aburul să stea în cuptor până la cinci minute, scoate bolul și curăță mizeria cu prosoape de hârtie sau cu o lavetă moale.
7. Odorizează tocătorul de resturi alimentare
Dacă ai un tocător de resturi alimentare, nu arunca niciodată cojile de lămâie la gunoi. Pune-le în tocătorul de resturi cu multă apă. Uleiurile de la lămâi sunt degresante și lasă un miros fresh și curat.
8. Scapă de petele galbene de la subraț

Unele antiperspirante fac o reacție chimică în contact cu sărurile eliminate prin transpirație și-ți pot păta hainele albe sau decolora pe cele colorate. Ca să scapi de aceste pete, amestecă o parte bicarbonat de sodiu, una suc de lămâie și alta de apă. Apoi aplică soluția creată cu o perie moale pe pete și las-o să acționeze preț de 30 de minute. După timpul de acțiune, spală hainele ca de obicei.
9. Curăță petele de rugină sau mucegai
Petele de rugină și de mucegai sunt inestetice, dar sucul de lămâie cu sare le poate scoate de pe țesăturile albe sau ecru. Pune sare pe zona pătată și apoi stoarce suc de lămâie deasupra. Lasă țesătura în soare, unde razele ultraviolete vor grăbi procesul.
10. Sucul de lămâie ca înălbitor
Sucul de lămâie este un înălbitor natural mult mai blând decât clorul. Adaugă o cană de suc de lămâie în apa cu care speli hainele albe ca să le păstrezi strălucirea. Pentru șosetele albe din bumbac care sunt murdare, poți face următoarea soluție: pune la fiert într-o oală încăpătoare apă cu felii de lămâie. După ce a dat în clocot oprește focul, adaugă șosetele și lasă-le la înmuiat peste noapte, apoi bagă-le în mașina de spălat.
11. Odorizant natural pentru cameră

Casa ta poate prinde niște mirosuri nu tocmai plăcute când gătești pește cu broccoli, când dai drumul la foc în șemineu, vopsești pereții sau pisica își face nevoile la litieră. Poți să-ți faci un odorizant natural de cameră dacă adaugi câteva felii sau coji de lămâie într-o tigaie cu apă. Fierbe amestecul timp de o oră și casa ta va avea din nou un miros proaspăt.
12. Înlătură insectele cu suc de lămâie
Păianjenii, furnicile și puricii sunt foarte sensibili la miros și nu sunt deloc fanii aromei de lămâie. Stoarce suc de lămâie sau lasă câteva coji pe pervazul ferestrei, la tocul ușii și la colțurile camerei ca să împiedici aceste insecte să-ți intre în casă.
13. Adaugă strălucire sticlei
Îți poți face singură o soluție de curățare pentru obiectele din sticlă și geamuri. Amestecă trei lingurițe de suc de lămâie într-o cană de apă. Pune amestecul într-un recipient cu pulverizator ca să-ți fie mai ușor de aplicat la curățenie. Pentru pete mai puternice, folosește un burete înmuiat în suc de lămâie nediluat.
14. Scoate petele de pe vasul de wc
Ca să scapi de urmele de pe vasul de toaletă, fă o pastă din borax și suc de lămâie. Aplică pasta peste pete și las-o să acționeze timp de două ore, înainte să freci vasul.
15. Fă-ți o soluție de lustruit mobila
Amestecă o parte suc de lămâie cu două părți ulei de măsline, ca să-ți faci o soluție pentru lustruirea mobilei. Amestecă bine soluția înainte de fiecare aplicare și aplic-o cu o lavetă moale, apoi lustruiește.
16. Salvează pensulele de vopsea întărite
Ca să înmoi pensulele de vopsea întărite înainte de următoarea zugrăveală, încălzește suc de lămâie în cuptorul cu microunde. Scoate compoziția după ce a dat în clocot și pune pensulele întărite în ea. Lasă-le la înmuiat pentru cel puțin 15 minute, apoi spală-le cu apă cu săpun.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce se curăță mobila de bucătărie din PAL de grăsime: cele mai simple și eficiente metode
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cât timp trăiesc gândacii de bucătărie și cum scapi de ei cel mai ușor
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce se curăță grăsimea de pe pereți. Trucuri care nu dau greș
-
DESIGN INTERIOR
Cele mai relaxante culori pentru dormitoare. 7 amenajări din care să te inspiri pentru o atmosferă zen
Culorile pot influența starea de spirit și calitatea somnului.
-
UTILE
De ce scârțâie patul cu somieră? Cum rezolvi repede această problemă
Rezolvarea este foarte rapidă odată ce află cauza sunetelor nedorite.
-
UTILE
Se poate face intabulare fără succesiune? Ce trebuie să știi înainte de a începe procedura
Legea arată ce ai de făcut, chiar și ce excepții există.