CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

10 trucuri de curățenie de la bunicii cititorilor Lovedeco

  Uneori, când încerci să scoți murdăria și nimic nu pare să funcționeze, sfaturile bunicii pentru o curățenie ca la carte sunt ca un As în mânecă. Au în spate o istorie de generații întregi, deci au trecut testul timpului, și dacă chiar și acum sunt folosite, când există atâtea soluții chimice, ai certitudinea că sunt și eficiente.

  Așa că am vrut să le adunăm pe cele mai bune și am rugat cititorii Lovedeco să ne împărtășească câteva dintre trucurile pe care le-au învățat de la bunici. Am aflat cum să împrospătăm culorile unui covor sau cum să evităm întotdeauna mirosurile neplăcute în frigider și câteva alte soluții neașteptate. Și nu ținem doar pentru noi, îți dezvăluim și ție sfaturile bunicii pentru curățenie, mai jos. Partea cea mai bună? De multe ori nu doar că sunt mai ieftine și mai eficiente, dar sunt și prietenoase cu mediul înconjurător.

  1. Uleiul îndepărtează grăsimea arsă din cuptor

  pete grasime arsa cuptor
  Ca să scapi de petele de grăsime arsă din cuptor ai nevoie de puțin ulei

  Cine s-ar fi așteptat ca cel mai mare inamic al grăsimii să fie tot grăsimea? Conform bunicii Simonei Muresan, cititoare Lovedeco, Iată un truc eficient de curățare a cuptorului: „grăsimea arsă din cuptor se curăță mai întâi cu ulei, ca să se dizolve”.

  2. Apretează perdelele în apă cu aracet

  Dacă te-ai născut, cel târziu, undeva la începutul anilor 1990, probabil ți-e familiar termenul „a apreta”. Dacă nu, află acum că este vorba despre un procedeu prin care bunicii noștri obișnuiau să dea materialelor textile o textură mai rigidă, să le păstreze proaspete și neșifonate mai mult timp. Procedeu despre care ne-a adus aminte Carla Ciusanu, o cititoare Lovedeco, și ne-a spus și cum a învățat-o bunica ei să facă: „Să apretezi perdelele în apă cu aracet”. Mai exact, diluează o linguriță de aracet în 100 mililitri apă și aplică soluția pe perdele și draperii înainte să le calci.

  3. Oțetul împrospătează culorile covorului

  Dacă mai ții minte ce prețioase erau covoarele persane înainte de anii 2000, atunci nu te va surprinde că sfaturile bunicii legte de curățenie vizează și capitolul acesta. „Să limpezești covoarele cu oțet. Împrospătează culorile”, așa a învățat Diana Anghel, o cititoare Lovedeco, de la bunicii ei.

  4. Zațul de cafea ține frigiderul proaspăt

  mirosuri frigider
  Dacă te deranjează cum se amestecă mirosul alimentelor din frigider, pune o cană cu zaț de cafea înăuntru

  „Pune zaț de cafea în frigider pentru împrospătare”, spune Andra Saviuc, o cititoare Lovedeco. Zațul va absorbi mirosurile alimentelor dinăuntru și te va scăpa de acel damf neplăcut de mâncăruri amestecate la grămadă.

  5. Bicarbonatul cu zeamă de lămâie te scapă de petele de pe canapea

  Oricât ai încerca să o protejezi cu huse și cuverturi, probabil ți s-a întâmplat măcar o dată să ajungă pe canapea o mică pată de mâncare sau alte substanțe. Iar când se întâmplă, probabil nu ai imediat la îndemână o soluție profesională de curățare. Dar s-ar putea să ai, în schimb, bicarbonat și lămâi în bucătărie. „Bicarbonatul cu zeamă de lămâie sau oțet scoate orice pată, chiar și pe cea de afinată, de pe canapea”, spune Ioana Cârstoi, o cititoare Lovedeco.

  6. Calcarul din baie se duce cu oțet și apă

  curatare calcar saturile bunicii curatenie
  Calcarul ce se formează pe obiectele sanitare poate fi îndepărtat cu oțet

  Apropo de ingrediente din bucătărie bune și la curățenie, oțetul e cap de listă. „Oțetul combinat cu apă curăță foarte bine calcarul din baie”, spune Moise Andreea, o cititoare Lovedeco.

  7. Oțetul curăță și geamurile

  Tot oțetul e ingredientul cel mai bun și dacă ai rămas fără soluție de curățat geamurile. „Adevăratul Clin pentru geamuri este apa combinată cu oțet”, spune o altă cititoare.

  8. Levănțica alungă moliile din dulap

  „Pune levănțică în dulapuri pentru prospețime, molii și puțin romantism”, spune Raluca Alexandra Ciuciu. Ba chiar găsești și în comerț acei săculeți cu lavandă numai buni de agățat printre umerașe, semn că sfaturile bunicii pentru curățenie și prospețime sunt încă valabile.

  9. Bicarbonatul de sodiu desfundă țevile

  desfundare chiuveta
  Cu un pic de bicarbonat de sodiu și câteva lingurițe de oțet devii instalator la tine acasă

  Știm deja că bicarbonatul de sodiu e bun la toate, însă știai că poate deveni și instalator în casă? Conform mai multor cititori Lovedeco, dacă pui bicarbonat de sodiu în scurgerea înfundată și torni peste oțet sau zeamă de lămâie, scapi de blocaje cât ai zice „fâs!”. Pentru că așa se aude când începe bicarbonatul să reacționeze cu oțetul și durează doar câteva secunde.

  10. Folosește ziare pentru geamuri sclipitoare

  Apropo de curățat geamurile, uneori contează și cu ce material cureți, nu doar cât oțet ai pus în soluție. „Ziarul curăță bine”, spune o cititoare, căreia i s-au adăugat mai multe mesaje aprobatoare, semn că sfaturile bunicii pentru curățenie chiar funcționează.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  10 trucuri de curățenie de la bunicii cititorilor Lovedeco