UTILE

Cum scapi de țânțarii enervanți? 5 soluții rapide și naturale care te vor ajuta

publicat pe 12 iun. 2024

    Apariția țânțarilor poate cauza disconfort, mai ales pentru persoanele sensibile la mușcătura lor. Apariția țânțarilor în număr mare trebuie contracarată pentru a evita apariția problemelor. Iată cum scapi de țânțarii enervanți care apar și reapar în curte sau în casă. Îți prezentăm câteva soluții rapide și naturale care îți vor fi de folos. 

    Pericolul mușcăturii de țânțar

    Începutul verii reprezintă și debutul înmulțirii țânțarilor. Pe lângă numărul crescut de țânțari cu care te poți confrunta, mușcătura acestor insecte poate să fie un factor de risc. Țânțarii pot răspândi boli dintre cele mai grave din cauza obiceiului natural de a se hrăni cu sânge. 

    Printre cele mai grave afecțiuni pe care țânțarii le pot transmite se numără: malaria, febra galbenă, encefalita virală, viroză limfatică, virusul West Nile sau infecția cu virusul Zika. În România, cazurile în care țânțarii transmit astfel de boli sunt destul de rare. 

    De asemenea, prin mușcătură, țânțarii pot provoca și reacții alergice. 

    Din aceste motive, în continuare îți explicăm la ce soluții naturale să apelezi ca să scapi de țânțari. 

    Cum scapi de țânțari: soluții naturale

    Soluțiile naturale reușesc să țină țânțarii la distanță și chiar să îi facă să nu mai apară. Eficiența substanțelor este rapidă și dovedită, atât pentru exteriorul casei, cât și în interior. 

    1. Lavanda 

    Lavanda, proaspătă, uscată sau sub formă de ulei esențial, se dovedește o soluție foarte utilă pentru a alunga țânțarii. Mirosul puternic al plantei are efect repelent pentru țânțari. 

    Poți folosi lavandă proaspătă pe care să o pui în apropiere de locurile în care țânțarii își fac apariția. În grădina, lavanda poate fi pusă în jardiniere sau în ghivece, iar în casă, lavanda uscată poate să fie grupată sub formă de buchețele, după care amplasată la ferestre. 

    Dacă ai ulei esențial de lavandă, atunci combină-l cu apă și pulverizează pe la ferestre. Țânțarii vor sesiza aroma și nu se vor apropia de ferestre. 

    2. Frunze de nuc 

    Frunzele de nuc au o concentrație mare iod care odată eliberată în aer duce la dispariția țânțarilor. Dacă frunzele de nuc sunt uscate, le poți pune într-un bol și le poți da foc. 

    Fumul eliberat trebuie împrăștiat în casă. Dacă frunzele sunt încă verzi, atunci le poți plasa strategic prin casă pentru a alunga țânțarii atunci când pătrund într-una dintre camere. 

    Dacă nu ai în casă frunze de nuc, atunci poți să folosești foi de dafin. 

    3. Iarba mâței 

    Dacă pentru pisici este un magnet, petru țânțari se dovedește a fi un elemente de respingere foarte puternic. Mirosul pe care îl degajă iarba mâței duce la dispersarea țânțarilor, acțiunea ierbii având un efect rapid. 

    Pe același principiu, usturoiul pisat pus în camera în care țânțarii apar duce rapid la alungarea insectelor. 

    4. Plante aromatice

    Plantele aromatice, cum sunt busuiocul, cimbrul, levănțica sau menta, nu lasă țânțarii să se apropie de zona în care sunt puse. 

    De regulă, plantele aromatice sunt așezate la ferestre pentru a acționa încă de la primele semne ale apariției țânțarilor. 

    5. Zaț de cafea 

    Pentru a alunga țânțarii, zațul de cafea trebuie să fie uscat complet. Pune zațul pe o farfurie și lasă-l câteva zile să se usuce. Apoi, dă-i foc și lasă-l să ardă mocnit. Fumul degajat îndepărtează țânțarii. 

    Alte soluții care te ajută să scapi de țânțari 

    Dacă metodele naturale nu sunt pe placul tău sau crezi că efectul lor este sub așteptări, poți apela la soluțiile convenționale. Iată care sunt cele mai des folosite: 

    Spray anti-țânțari: acționează rapid, cu efect pentru câteva ore. În schimb, mirosul este pregnant și toxic; 

    Pastile anti-țânțari: metodă eficientă pentru că acționează pe toată durata nopții; 

    Lampa cu ultraviolete: foarte utilă în exteriorul casei, elimină toate insectele atrase de lumină; 

    Plasă anti-țânțari: o soluție de buget, poate fi pusă la geam astfel încât fluxul de aer proaspăt să pătrundă în casă pe timpul nopții. 

    Cum ții țânțarii la distanță 

    În cele din urmă, îți explicăm ce alte activități să mai ai în vedere ca să nu riști înmulțirea involuntară a țânțarilor în curte: 

    • Instalează un ventilator: pe terasă sau în casă, un ventilator acționează rapid pentru a ține țânțarii departe. Rafalele generate de ventilator îngreunează zborul țânțarilor și îi derutează; 
    • Nu uda excesiv gazonul sau plantele: țânțarii sunt atrași de apele stătătoare. O mică baltă creată astfel în curte poate atrage mulți țânțari; 
    • Tunde regulat arbuștii și nu arunca resturile vegetale în curte pentru a nu favoriza un mediu de înmulțire pentru țânțari; 
    • Menține curățenia piscinei cu substanțe dedicate. 
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments