Plante

Iarba mâței: ce beneficii aduce pisicii și cum declanșează euforia 

  Se știe că orice pisică este atrasă de iarba mâței, efectele plantei fiind imediate și euforice. Planta are beneficii dovedite și ajută pisica mai mult decât crezi. Iată ce este iarba mâței, care sunt beneficiile reale pe care le oferă pisicilor și cum poate fi de folos în dresaj. 

  Dacă ești posesor de pisică cu siguranță ai observat că felina ta devină agitată și euforică după ce doar miroase iarba mâței. Planta cu senzație euforică pentru felină chiar o ajută și nu provoacă efecte adverse sau toxice. Mai mult, dincolo de senzațiile fizice, iarba mâței ajută pisica să fie fericită. 

  În continuare îți spunem tot ce trebuie să știi despre iarba mâței și cum este de ajutor pentru pisica ta. 

  Iarba mâței: de ce pisica devine euforică

  iarba matei shutterstock

  La bază, iarba mâței (Nepeta cataria) este o plantă perenă din genul Nepeta, familia Lamiaceae. Mirosul și aroma se aseamănă mentei și are ca efect declanșarea unei reacții eforice pentru pisica care o miroase de câteva ori. 

  Frunzele și tulpinile acestei plante conțin un ulei volatil denumit nepetalactona. Care stimulează neuronii senzoriali ai pisicilor. De aici și senzația de euforie felină dacă pisica miroase planta. 

  Efectul de euforie declanșat pisicii durează în jur de zece minute. Pisica se va rostogoli, va vocaliza, se va freca de diverse obiecte, poate saliva și chiar poate avea un comportament ușor agresiv. După ce efectul trece, pisica nu va mai reacționa minim două ore la efectele plantei. 

  Efectul este însă temporar și nu este dăunător organismului sau creierului pisicii. Asta pentru că influențele plantei nu sunt toxice și nu provoacă dependență. 

  Nici dacă este ingerată, iarba mâței nu este toxică. Contează să fie consumată în cantități mici, altfel dacă pisica mănâncă foarte mult planta riscă să devină toxică. Ingerarea unei cantități mari de iarbă provoacă vomă sau diaree. 

  Mai mult, dacă pisica este expusă prea des plante va dezvolta o toleranță. 

  Iarba mâței: ce beneficii are

  În general, micile feline, deși au o dietă pe bază de carne, e indicat să consume și elemente vegetale. Iarba mâței poate fi o gustare delicioasă pentru pisică și un soi de panaceu care o ajută să se simtă mai bine fizic și psihic. 

  Iată cele mai importante beneficii ale plantei: 

  • reduce durerile de stomac ale pisicii, la fel și balonarea; 
  • este un sedativ bun pentru că reduce stările de agitație, stres și posibilele episode de tristețe; 
  • dacă este ingerată, iarba mâței ajută felina să elimine ghemurile de păr din stomac; 
  • din iarba mâței se poate face ceai care ajută la vindecarea unei răni sau a unei inflamații. Ceaiul se poate pune în cada în care se face baie pisicii. Felina va fi astfel tentată să intre singură în apă. 

  Iarba mâței: recomandări și cultivare

  Iarba mâței era consumată inițial sub formă de ceai pentru a combate stările de agitație și neliniște. Descoperindu-se beneficiile de necontestat asupra stării de bine a pisicii, iarba mâței intră în recomandările multor veterinari. 

  De altfel, dacă vrei să introduci iarba mâței în dieta pisicii tale ar fi bine să consulți un medic veterinar

  Panta este ușor de cultivat și de îngrijit. Semințele se pun și se păstrează într-un mediu umed, la lumină, însă nu în razele directe ale soarelui. În doar câteva zile, semințele încolțesc și firele de iarba mâței se vor ridica. 

  Iarba mâței: folosită în dresaj

  iarba matei shutterstock

  Dincolo de beneficiile dovedite, iarba mâței poate fi folosită pentru distragerea atenției pisicii sau pentru dresaj. 

  Unele tipuri de comportamente ale pisicii pot fi corectate cu ajutorul acestei plante. Jucăriile pisicii pot să fie atinse de pantă după care se oferă drept recompensă dacă animalul răspunde la comenzi și stimuli. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Iarba mâței: ce beneficii aduce pisicii și cum declanșează euforia