SHOPPING

Cum scapi de țânțari: metode pentru grădină, apartament și pielea ta

  A venit vara, anotimpul în care petreci cel mai mult timp în aer liber liber, în drumeții, prin parcuri sau în confortul propriei grădini. E perioada concediilor și a relaxării, dar uneori apar niște gâze care pe cât sunt de mici, pe atât sunt de enervante. Da, ai ghicit, e vorba de țânțari.

  Deși nu există o singură metodă care să te scape pentru totdeauna de țânțari, sunt o mulțime de lucruri pe care le poți face ca să te protejezi de ei și de mușcăturile lor. Ca să afli cum scapi de țânțari, ți-am pregătit câteva metode pentru grădină, apartament și pentru pielea ta atunci când ieși la iarbă verde.

  Cum scapi de țânțari în grădină

  Cum scapi de țânțari în grădină
  Fii atentă la sursele de apă stagnată din grădină, fiindcă sunt preferatele larvelor de țânțari

  O metodă eco ca să ții țânțarii la distanță în grădină este să cultivi plante repelente. Sunt câteva plante care nu sunt pe placul țânțarilor din cauza mirosului intens pe care îl emană. Uleiuri din câteva plante sunt folosite pentru soluții repelente pentru țânțari, dar studiile sugerează că unele plante vii îi pot ține la distanță.

  Uite patru plante pe care le poți adăuga în grădină ca să te ajute să te protejezi de țânțari. Când petreci timpul în spațiul tău verde, la un picnic, așază-te în zona cu aceste plante și ciupește puțin câteva frunze ca să elibereze uleiurile esențiale care țin la distanță țânțarii.

  1. Iarbă lămâioasă (Citronella)

  Uleiurile esențiale din iarba lămâioasă (Cymbopogon nardus) sunt folosite la producerea lumânărilor care țin la distanță insectele. După cum spune și numele, planta emană un miros similar cu cel al lămâii, care nu e pe plac țânțarilor. Preferă lumină parțială, un sol umed și argilos, iar dacă o plantezi în ghivece, trebuie să o uzi zilnic.

  2. Busuiocul

  Cum scapi de țânțari în grădină busuioc

  Uleiul esențial din busuioc este studiat pentru proprietățile repelente împotriva țânțarilor. Dincolo de utilizarea împotriva țânțarilor, poți folosi frunzele de busuioc și la mâncare sau pentru ceaiuri. Plantează busuiocul în soare direct și menține mereu solul umed fiindcă îi place apa. Pe timp de vară este important să-l uzi zilnic. Dacă-l ții pe pervaz în ghivece, în zilele caniculare s-ar putea să fie nevoie să-l uzi și dimineață și seara.

  3. Menta

  O altă plantă pe care o poți folosi și în bucătărie, menta conține și ea uleiuri esențiale care țin la distanță țânțarii. Are nevoie de soare direct o parte din zi, dar și de umbră și trebuie udată zilnic. Ține totuși cont că menta este o plantă invazivă care se multiplică rapid. Planteaz-o mai degrabă în ghivece ca să o ții sub control.

  4. Lavanda

  Mirosul de lavandă este iubit de multă lume și folosit pentru parfumuri, creme și pentru aromaterapie datorită proprietăților calmante, dar și pentru ceaiuri care ajută în mai multe afecțiuni. Dacă pentru oameni lavanda pare o binecuvântare, pentru țânțari situația stă exact invers. Plantează lavanda în soare direct și în sol mai uscat. Ud-o o dată sau de două ori pe săptămână în perioada de creștere. Fiindcă e o specie perenă, așteaptă-te să revină în grădină și vara următoare.

  Pe lângă plantele repelente, în grădină mai poți face ceva ca să diminuezi șansele de apariție a țânțarilor. Larvele de țânțari se găsesc în apa stagnată, deci fii atentă la sursele de apă pe care le ai în grădină. Surse de apă stagnată din grădină pot fi gălețile și butoaiele cu apă de ploaie, stropitoarele, ghivecele, cauciurile vechi, roaba, zonele denivelate din grădină unde se poate aduna apa, recipientele pentru apă pentru animale și păsări, jgheaburi etc. Fă o astfel de inspecție în fiecare săptămână, iar după fiecare ploaie golește-le.

  Dacă țânțarii continuă să-ți dea bătăi de cap, poți apela la serviciile de dezinsecție profesională.

  Cum scapi de țânțari în apartament

  Dacă stai la bloc, te poți folosi și de metodele repelente din grădină. Plantează în jardiniere la geamuri plante repelente și asigură-te că nu ai surse de apă stagnate în apropiere de geam. Dar pe lângă ele, mai sunt câteva lucruri pe care le poți face ca să ai seri liniștite, fără țânțari.

  Dispozitive pentru priză

  cum scapi de țânțari priză device
  (Aparat cu rezervă împotriva muștelor și țânțarilor, Dedeman, 22,32 lei/bucata)

   

  Metode eficiente împotriva țânțarilor sunt aparatele cu difuzor sau pastile pe care le bagi în priză. Emană un miros oarecum plăcut pentru oameni și țin la distanță muștele și țântarii. Dispozitivul de la Raid îți oferă protecție împotriva țânțarilor și ziua și noaptea. Dacă alegi un aparat cu pastile, nu uita ca după opt-zece ore să înlocuiești rezerva cu una nouă.

  Cum scapi de țânțari cu plase

  Plasele împotriva insectelor pentru geamuri sunt eficiente și mai puțin costisitoare pe termen lung

  Una dintre cele mai eficiente și mai puțin costisitoare metode împotriva țânțarilor este plasa montată la geam. Fiindcă are ochiuri foarte mici, nu va permite intrarea insectelor nedorite în casă și astfel vei fi protejată fără niciun efort. Dacă ai pisică, montează plase speciale care nu pot fi rupte de ghearele felinei. Cei de la CityCats îți pot monta plase de protecție pentru pisici care au incluse și material împotriva insectelor.

  Cum scapi de țânțari: metode de protecție pentru pielea ta

  Dacă vrei să pleci într-o drumeție sau să petreci cu prietenii în parc, atunci trebuie să-ți iei măsuri de protecție împotriva țânțarilor. Următoarele soluții te pot ajuta să te protejezi de mușcăturile lor pe perioada petrecută în aer liber.

  1. Spray repelent anti-țânțari

  (Spray repelent anti-țânțari Multi Insect, Autan, Farmacia Tei, 20 lei)

  Spray-urile repelente împotriva insectelor sunt ideale atunci când vrei să te protejezi de țânțari în aer liber. Soluția de la Autan este eficientă împotriva țânțarilor și căpușelor până la opt ore, iar în cazul muștelor oferă o protecție de până la șapte ore. Dacă stai toată ziua în aer liber, nu uita să reaplici spray-ul la interval de timp sugerat pe eticheta produsului.

  2. Brățară cu uleiuri esențiale

  (Brățară anti-țânțari reglabilă, Farmacia Tei, 7,90 lei)

  Că tot îți spuneam despre uleiurile esențiale din anumite plante cu efect repelent împotriva țânțarilor, uite un produs realizat cu ajutorul lor. Brațara conține ulei esențial de eucalipt, lămâie, lămâiță și lavandă și este potrivită și pentru adulți și pentru copii. Fiindcă brățara este reglabilă, poți folosi una pentru picior și una pentru mână, pentru extra protecție. Înainte să o porți, testeaz-o pe o bucată de piele, ca să te asiguri că nu ai alergie la niciunul dintre compușii acesteia.

  În final, ține cont că cea mai eficientă protecție împotriva țânțarilor este cea care funcționează cel mai bine pentru tine, iar mai multe măsuri combinate te pot proteja mai bine. Testează și alege ce a dat cele mai bune rezultate.

  Produsele din acest articol au fost selectate de echipa Lovedeco în mod independent, iar prețurile afișate sunt valabile la data publicării.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum scapi de țânțari: metode pentru grădină, apartament și pielea ta