DIY

Solutii naturale care țin țânțarii departe de curte și casă

  Pe măsură ce căldura primăverii și a verii ne îndeamnă să petrecem mai mult timp în aer liber, prezența enervantă a țânțarilor ne poate afecta rapid plăcerea de a ne bucura de natură. Aceste insecte mici, nu numai că provoacă disconfort prin mușcături, dar prezintă și riscuri pentru sănătate prin transmiterea de boli. Am căutat, așadar, o soluție pentru țânțari care să funcționeze la exterior.

  În timp ce repelentele chimice împotriva țânțarilor oferă o soluție rapidă, acestea vin adesea cu propriul lor set de probleme. Din fericire, există întotdeauna o soluție pentru țânțari, chiar și pentru exterior.

  Soluții fără insecticid pentru țânțari la exterior

  Plante de lavandă în jurul casei în plin soare, soluție tânțari exterior.
  Plantele aromatice, precum lavanda, țin la distanță țânțarii.

  Plante care țin tânțarii la distanță

  Una dintre cele mai eficiente metode naturale de a respinge țânțarii este plantarea în curte a unor plante care să îi țină la distanță. Aceste plante conțin compuși naturali și parfumuri pe care țânțarii le consideră neplăcute, descurajându-i să intre în spațiul tău exterior. Unele dintre cele mai bune plante care resping țânțarii includ:

  Lavanda:Cunoscută pentru parfumul său calmant, lavanda este, de asemenea, un repelent natural pentru țânțari. Plantează lavanda în ghivece sau direct în pământ în jurul grădinii pentru a ține țânțarii la distanță.

  Citronela: Citronela este probabil cea mai cunoscută plantă care respinge țânțarii, găsită în mod obișnuit în lumânări și spray-uri. Plantează iarba de citronella în ghivece sau în pământ și zdrobeștei frunzele pentru a elibera uleiurile sale naturale, care resping țânțarii.

  Roinița: Roinița, un membru al familiei de mentă, emite un miros citric pe care țânțarii nu-l agreează. Plantează roinița în ghivece sau în grădină pentru a ajuta la îndepărtarea țânțarilor, bucurându-te în același timp de aroma sa răcoritoare.

  Soluție țânțari exterior cu cafea și cărbuni

  Un vas de teracota cu cafea măcinată fumegând ca soluție tânțari exterior.
  Cafeaua face minuni și pentru lupta împotriva țânțarilor.

  O altă metodă ușor de pus în aplicare și accesibilă este cu ajutorul cafelei măcinate. Mirosul de cafea este un repelent natural împotriva țânțarilor și a viespilor. Cafeaua turcească, măcinată mai fin, este alegerea ideală, dar poți folosi orice tip de cafea măcinată.

  Folosește un bol din metal sau porțelan, rezistent la foc, în care vei pune cafeaua măcinată. În jur de două linguri de cafea sunt suficiente. Pune apoi în bolul cu cafea bucăți de cărbuni fierbinți. În contact cu cărbunii încinși, cafeaua va începe să ardă și să emită un fum aromat care va ține la distanță țânțarii. Poți folosi metoda și fără cărbuni, cu ajutorul unui fitil pentru lumânare introdus în recipientul cu cafeaua și aprins, dar durata de ardere este mai mică.

  Soluții naturale împotriva țânțarilor

  Mai multe ingrediente naturale resping țânțarii în mod eficient, fără a fi nevoie de substanțe chimice dure. Acești repelenți naturali pot fi aplicați local sau folosiți în spray-uri și soluții DIY pentru a ține țânțarii la distanță. Câteva repelente naturale eficiente includ:

  • Uleiurile esențiale: Uleiurile esențiale, cum ar fi citronela, eucaliptul, menta, arborele de ceai și lavanda, sunt cunoscute pentru proprietățile lor de respingere a țânțarilor. Diluează aceste uleiuri într-un ulei de bază, cum ar fi uleiul de nucă de cocos sau hamamelis și aplică-le pe piele sau pe haine. Aplică prudența în folosirea uleiurilor esențiale, fiindcă pot cauza reacții alergice sau dermatite la persoanele sensibile.
  • Ulei de neem: Uleiul de neem, extras din semințele arborelui de neem, este un repelent natural pentru insecte care poate fi diluat și aplicat pe piele sau utilizat în spray-uri de respingere a țânțarilor DIY.
  • Usturoi: Consumul regulat de usturoi sau pulverizarea de apă infuzată cu usturoi în jurul curții poate ajuta la respingerea țânțarilor. Usturoiul conține compuși care sunt eliberați prin piele, creând o barieră pe care țânțarii o consideră neatrăgătoare.

  De ce trebuie să te ferești de mușcăturile de țânțari

  O femeie se scarpină pe braț la o mușcătură de țânțar.
  Scărpinarea mușcăturii de țânțar poate provoca leziuni cutanate care se pot infecta.

  Prevenirea transmiterii bolilor: Țânțarii sunt vectori cunoscuți ai numeroase boli, inclusiv malaria, febra dengue, virusul Zika, virusul West Nile, chikungunya și febra galbenă. Aceste boli pot avea consecințe grave asupra sănătății, de la simptome ușoare, cum ar fi febra și erupțiile cutanate, până la complicații grave, cum ar fi insuficiența organelor și decesul. Evitând înțepăturile de țânțari, îți reduci riscul de a contracta aceste boli care-ți pot pune viața în pericol.

  Protejarea împotriva reacțiilor alergice: Pentru unele persoane, înțepăturile de țânțari pot declanșa reacții alergice, de la mâncărimi ușoare și umflături până la simptome mai grave, cum ar fi urticarie, bășici și dificultăți de respirație. Persoanele cu alergii severe la țânțari pot suferi anafilaxie, o reacție alergică care pune viața în pericol și care necesită asistență medicală imediată. Evitarea înțepăturilor de țânțari ajută la prevenirea reacțiilor alergice și a complicațiilor asociate acestora.

  Reducerea transmiterii paraziților: Pe lângă transmiterea agenților patogeni virali și bacterieni, țânțarii pot, de asemenea, să poarte și să transmită boli parazitare, cum ar fi filarioza și malaria, în special în regiunile în care sunt endemice. Evitarea înțepăturilor de țânțari ajută la reducerea transmiterii bolilor parazitare și protejează împotriva efectelor lor debilitante.

  Prevenirea infecțiilor secundare: Scărpinarea înțepăturilor de țânțar poate rupe pielea și crea răni deschise, crescând riscul de infecții bacteriene. Aceste infecții secundare pot duce la complicații suplimentare de sănătate și pot necesita tratament medical, inclusiv antibiotice. Evitând înțepăturile de țânțar, reduci probabilitatea de a dezvolta infecții secundare.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Solutii naturale care țin țânțarii departe de curte și casă