DESIGN INTERIOR

Ce tendințe în design interior vor fi populare în 2022, potrivit designerilor

publicat pe 17 ian. 2022

    Tendințele în design interior se schimbă constant, însă o amenajare trebuie să reziste pe termen mediu și chiar lung. De aceea, te sfătuim să fii la curent cu tendințele, dar să alegi din ele doar ceea ce se potrivește felului tău de a fi și de a trăi.

    Anul 2022 va continua direcțiile regăsite în interioarele din 2021, accentuând o parte din ele. Am vorbit cu opt arhitecți și designeri de interior din România pentru a afla ce tendințe încep să se prefigureze pentru noul an și ce sfaturi au pentru cei care vor să le includă în casele lor.

    1. Designul biofilic

    Nevoia de conexiune cu natura face ca includerea plantelor în design interior să ia amploare în 2022. Vestea bună e că există soluții chiar dacă nu-ți place să le îngrijești  – aici găsești o mică enciclopedie cu cele mai cunoscute plante de apartament.

    „Designul biofilic ne îmbunătățește starea de spirit și sănătatea. El nu înseamnă doar plante, ci se referă la orice element natural, inclusiv lumina și calitatea aerului. Legătura interior-exterior este importantă, o fereastră generoasă către grădină, de exemplu, ne schimbă complet mood-ul”, precizează arhitecta Irina Radu de la iDecorate.

    Ea îți recomandă să integrezi în decor nuanțe și materiale naturale, și să alegi soluții adaptate modului tău de viață: un perete de licheni stabilizați, de exemplu, poate fi mai potrivit pentru cineva care nu vrea să îngrijească plantele vii. Acesta nu trebuie udat sau toaletat.

    design biofilic tendințe design interior
    În livingul acestui apartament din Natura Residence, arhitecta Irina Radu a folosit mult lemn natural, a integrat plante și tablouri cu elemente naturale.

    2. Iluminatul arhitectural

    Și lumina ne influențează starea de spirit mai mult decât ne imaginăm, iar o amenajare care nu ține cont de asta e ca un scaun cu un picior lipsă: nu îl poți folosi la valoarea maximă.

    Iluminatul arhitectural sau designul de lumini („lighting design”) ia în calcul natura activităților desfășurate în spațiu, cantitatea, culoarea și temperatura luminii, dar și efectul acesteia asupra utilizatorilor.

    Arhitectul Adrian Ianculescu de la Hype Project crede că în 2022 vom vedea tot mai multe interioare iluminate scenografic și cu lumini decorative de accent. „Soluțiile de iluminat arhitectural de ultimă generație ne permit să creăm scenarii tot mai versatile folosind lumina. Noi includem în majoritatea proiectelor noastre sisteme de iluminat minimaliste cu șină, ca cele de la Design Radar. Spoturile pot fi instalate extrem de ușor pe șină, pot fi controlate inclusiv prin smartphone, pot fi dimabile (cu reglarea intensității) astfel încât să creeze ambianța dorită. Poți seta diverse scene care ușurează activitățile zilnice: de exemplu, când apune soarele, vrei ca toată lumina din grădină să se aprindă la o putere de 10%, iar dimineața, când răsare soarele, lumina să se stingă automat. Lumina ne afectează enorm starea de spirit, iar printr-un plan de lumini foarte bine gândit reușim să le oferim beneficiarilor experiențe personalizate în funcție de activitate și mood”, explică el.

    Planul de lumini se face atunci când proiectul este la roșu – dacă instalația electrică este deja montată, este prea târziu pentru iluminarea de accent sau soluțiile minimaliste cum este șina încastrată cu spoturi.

    3. Formele rotunjite

    Un trend de design interior început anii anteriori, care pare să prindă amploare, este cel al liniilor curbe. Arhitecta Andra Bica de la Kanso Design simte că, deși peisajul interioarelor din ultimele decenii a fost dominat de formele drepte pe care le regăsim în brutalism, minimalism și alte curente, în contextul actual al dorinței noastre de apropiere de natură, curbele sunt niște forme mult mai firești, non-invazive.

    „Acestea, asemenea mediului înconjurător, oferă un sentiment de căldură, de confort, trecerile între spații sunt line, fluide și armonioase. Diferit anilor anteriori, versatilitatea curbelor pare să fie explorată mai în detaliu. Dacă până recent acestea erau întâlnite doar la nivel decorativ și în cadrul mobilării, acum apar inclusiv la nivelul elementelor constructive, unde, balansate cu linii drepte, creează un efect scenic, dinamic”, explică ea.

    tendințe design interior
    În amenajarea acestui open space din București, arhitecta Andra Bica s-a folosit de formele curbe pentru a crea o trecere fluidă între zone.

    Mobilierul cu forme curbe, rotunjite, confirmă faptul că tendințele vin, pleacă, dar se reîntorc periodic. Apărut odată cu piesele moderniste create în anii ’70-’80, acest stil de mobilier aduce un plus de confort vizual și tactil. Revista British Vogue l-a numit “puffy furniture” (mobilier pufos, umflat), un termen care exprimă în mod reușit confortul sporit pe care îl oferă o canapea rotunjită, de exemplu.

    „Formele curbe, cercurile, suprafețele rotunjite, contribuie la o stare mai relaxată, fac spațiul mai primitor și mai plăcut decât colțurile drepte și unghiurile agresive. În perioadele stresante prin care trecem la nivel global, un plus de confort va fi mereu apreciat”, precizează arhitecta Sorana Leru, de la MiSo Architects.

    Dacă îți amenajezi în 2022, Sorana te sfătuiește să apelezi la specialiști – nu doar pentru design interior, ci și pentru lucrările de construcție, care cer o echipă de șantier profesionistă. Nu face economie la materiale de calitate și ține cont că prețurile continuă să crească.

    4. Stilul Japandi

    Combinație între scandinav si japonez, stilul Japandi e cea mai nouă obsesie a pasionaților de design interior și l-ai remarcat cu siguranță pe Pinterest, Instagram și în proiectele prezentate de noi.

    Arhitecta Sorana Leru se așteaptă să îl vedem tot mai des în 2022, pentru că Japandi promovează minimalismul, cromatica luminoasă, naturala, neutră, dar și respectul față de lemn și alte materiale naturale.

    5. Less is more

    Reevaluarea relațiilor cu interioarele ne-a condus spre o nevoie de liniște vizuală și aerisire – găsești aici mai multe sfaturi pentru o locuință zen, care să îți reducă anxietatea. Vom vedea spații tot mai aerisite („decluttered”), cu un design interior mai simplificat vizual, însă cu o funcționalitate ridicată, crede arhitecta Cristina Caradim de la Studio 2.1.

    Dacă îți amenajezi locuința în 2022, Cristina îți recomandă să alegi elemente mai puține, dar de mai bună calitate și mai inteligente. Termenii-cheie sunt „gândește pe termen lung” și „confort înainte de toate”.

    „Spre exemplu, când alegem o canapea, putem pune pe primul loc cât este de funcțională (Are spații de depozitare sau nu? Se extinde? Șezutul este comod? Materialul se va curăța ușor?). Când ne gândim la o paletă de culori, să reținem că un spațiu nu este precum o ținută pe care o schimbi zilnic, ci ar trebui amenajat pe termen mediu sau chiar lung, așa că nuanțele neutre, naturale ar trebui să primeze”, spune Cristina.

    tendințe design interior
    Minimalismul este o semnătură a proiectelor amenajate de Studio 2.1.

    6. Spațiile valoroase și focus pe calitate

    Și arhitectul Alexandru Bucur de la Interiology pledează pentru simplificare, și adaugă în ecuație importanța spațiilor valoroase. Locuirea nu se referă doar la design interior, iar o amenajare de calitate nu poate compensa neajunsurile construcției.

    Pe scurt, degeaba ai un apartament bine decorat, în care ai investit 50.000 euro pentru amenajare, dacă pe geam vezi o parcare sau un câmp, iar infrastructura cartierului lipsește și trebuie să mergi în cizme de cauciuc până la magazinul de pâine la cea mai mică ploaie.

    Alexandru simte însă că piața se maturizează, ușor ușor, și în 2022 beneficiarii se vor concentra mai mult pe calitățile construcției în sine. Anul acesta a avut deja câțiva clienți care i-au cerut să îi însoțească la vizionări de case sau apartamente, înainte de a le cumpăra.

    Dacă urmează să îți cumperi o casă sau un apartament, sfatul lui Alexandru este să pleci de la o bază sănătoasă: caută locuințe de calitate, în cartiere care au spații publice și străzi cu trotuare (sună ridicol, dar există cartiere care nu au nici o infrastructură), cu ferestre mari, cu orientare cardinală corectă, cu priveliște decentă, pe scurt, cu o calitate a locuirii garantată, iar amenajarea de interior va completa toate aceste elemente.

    „În prezent, beneficiarii își cumpără un apartament într-un ansamblu rezidențial mediocru sau într-un bloc vechi și vor să fie „ca pe Pinterest”, adică să scoată din el ceva care nu e fezabil construcției existente. O astfel de investiție nu merită timpul, efortul și stresul investite”, crede Alexandru.

    7. Elementele vintage și materialele uitate

    Arhitecta Cristiana Zgripcea este de părere că în 2022 vom vedea și mai multe elemente vintage ca până acum. Vor fi la mare căutare piesele care pot fi păstrate în forma lor inițială sau recondiționate DIY (o altă atitudine pe care simte că o vom întâlni din ce în ce mai des de acum înainte, nu doar în 2022).

    Vom vedea probabil în amenajări și materiale naturale uitate, ce vor fi redescoperite și integrate în diferite moduri, ca iuta, lâna, țesăturile bouclé.

    Cristiana Zgripcea crede (și speră) că în 2022 va prima aspectul funcțional, și abia apoi cel estetic. Sfatul ei este să urmezi în amenajarea casei nevoile proprii și nu dorința de a te încadra în niște criterii sociale și estetice actuale. Direcția elementelor de design este una care ne va veni în ajutor, ne va direcționa să păstrăm totul simplu, funcțional și după criteriile intrinseci fiecăruia.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments