CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cum să cureți fierul de călcat ca să fie ca nou

  Ți-ai pătat cămașa în timp ce o călcai? Înseamnă că e timpul să-ți cureți fierul de călcat. Îți arătăm șase metode, unele mai simple, altele mai complicate, fie cu apă și bicarbonat, fie cu ziare și sare, fie cu pastă de dinți, prin care să-ți cureți fierul de călcat încât să arate ca nou.

  În cazul în care nu ai pățit-o până acum, află că reziduurile de la țesăturile sintetice, urmele de spray și praful care se adună pe baza metalică a fierului de călcat îți pot strica hainele.

  Cel mai probabil atunci când chiar trebuie să-ți calci hainele nu vei avea timp să și cureți aparatul, așa că cel mai bine ar fi să faci asta în avans. Potrivit Apartment Therapy, îți poți da seama că fierul tău de călcat trebuie curățat atunci când nu mai alunecă ușor pe haine sau are niște urme de murdărie pe baza metalică.

  Cum să cureți fierul de călcat: 6 metode eficiente și (aproape) rapide

  Gândește-te la acest proces ca la pregătirea unei rețete. Întâi asigură-te că ai toate ingredientele necesare la îndemână. Ca să-ți cureți fierul de călcat ai nevoie de bicarbonat de sodiu, apă, un bol mic, o spatulă (opțional), o cârpă sau lavetă, bețișoare pentru urechi, apă distilată, oțet din vin alb (opțional), o cârpă sau un prosop vechi de bucătărie.

  Cel de-al doilea pas e să te asiguri că fierul de călcat este închis și nu mai emană căldură. Apoi amestecă apă cu bicarbonat de sodiu într-un bol mic până prinde consistența unei paste lichide, iar cu pasta formată acoperă baza metalică a fierului de călcat. Poți face asta cu o spatulă sau cu mâinile. Dacă fierul este foarte murdar, pune pastă din abundență și las-o să acționeze câteva minute. După ce ai șters pasta cu o lavetă sau cu o cârpă umedă, înmoaie un bețișor pentru urechi în oțet alb și rotește-l în fiecare gaură de pe baza fierului de călcat.

  Bun, ai ajuns abia la jumătatea procesului. Mai înarmează-te cu puțină răbdare. Acum e timpul să golești rezervorul de apă al fierului de călcat și să-l umpli cu apă distilată sau cu un amestec din trei părți apă și o parte oțet (verifică recomandările producătorului ca să fii sigură că fierul tău de călcat suportă oțetul).

  Apoi dă drumul la fierul de călcat pe treapta maximă de căldură, apasă pe butonul de aburi și calcă o cârpă sau un prosop curat câteva minute. Apasă des pe butonul de aburi ca să treacă aerul și apa din găurile de pe baza metalică. Fă asta până când apa care iese este curată, iar fierul nu mai lasă nicio urmă.

  Scoate fierul din priză, golește rezervorul și pune-l cu fața în jos pe cârpă sau pe prosop, care vor absorbi lichidul care se va scurge. Stai cu ochii pe el până se răcește complet și gata, misiune îndeplinită. Îl poți depozita la locul lui.

  Alte 5 metode de curățare a fierului de călcat

  Instrucțiunile de mai sus sunt ideale pentru curățarea periodică a fierului de călcat. Dar câteodată ai nevoie de o curățare sau o intervenție rapidă. Uite alte metode de curățare a fierului de călcat de care să ții cont, mai ales dacă ești un pic pe grabă.

  1. Pentru curățarea rapidă sau a unei pete mici de murdărie

  Ca să te asiguri că fierul tău de călcat este curat la fiecare călcare:

  • pornește-l pe treapta cu cea mai puțină căldură.
  • șterge baza lui cu un șervețel până se duce orice reziduu.

  2. Cum să cureți fierul de călcat cu prosoape de hârtie

  Când s-a format murdărie lipicioasă pe baza fierului de călcat și nu vrei să folosești un prosop sau o cârpă, prosoapele de hârtie sunt o metodă la fel de bună:

  • dă drumul la fierul de călcat pe treapta maximă de temperatură.
  • oprește funcția de aburi.
  • treci cu fierul de călcat peste un teanc mic din prosoape de hârtie până nu mai este deloc lipicios.

  3. Cum să cureți fierul de călcat cu sare și un ziar

  Ca să cureți baza de metal a fierului de călcat fără să mai faci pasta cu bicarbonat, încearcă următoarele:

  • setează fierul de călcat la temperatura maximă.
  • oprește funcția de aburi.
  • pune pe masa de călcat o pagină de ziar și împrăștie puțină sare peste.
  • treci cu fierul de călcat peste ziarul cu sare până se curăță toate reziduurile și petele.

  4. Cum să cureți fierul de călcat cu pastă de dinți

  Pasta de dinți albă (nu gelul) este un alt ingredient cu care poți să-ți cureți fierul de călcat:

  • asigură-te că fierul de călcat este oprit și s-a răcit complet.
  • freacă baza metalică cu pastă de dinți albă.
  • apoi șterge cu o cârpă curată și umedă.

  5. Cum să scoți de pe fierul de călcat textile sau plastic topit

  Când folosești fierul de călcat mai și greșești. Uite cum să remediezi greșelile fără să-ți arunci la gunoi fierul de călcat:

  • setează fierul de călcat la o temperatură mai ridicată, până plasticul sau materialul textil lipit de el începe să se înmoaie.
  • curăță bucățile lipite cu o spatulă din lemn sau din metal.
  • scoate fierul de călcat din priză și cu ajutorul unei pensete scoate bucățile de material rămase în găurile pentru aburi.
  • folosește metoda cu bicarbonat de sodiu de mai sus, ca să cureți în profunzime baza metalică a fierului de călcat. Fă asta după ce fierul de călcat s-a răcit complet.
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum să cureți fierul de călcat ca să fie ca nou