UTILE

Cum să păstrezi fructele proaspete mai mult timp: trucuri și metode eficiente și de încercat 

  Fructele au marele dezavantaj că sunt perisabile. Dacă nu le consumi la timp rișit să produci risipă și să nu te mai bucuri de aroma dorită. Iată cum să păstrezi fructele proaspete mai mult timp cu o serie de trucuri și metode care s-au dovedit a fi eficiente. 

  Fructele, alături de legume, sunt necesare unei diete echilibrate și sănătoase. Fructele conțin apă, vitamine și minerale esențiale pentru bunăstarea fizică și psihică. De asemenea, ajută în mod natural să ne hidratăm corespunzător. 

  Pe de altă parte, aceste beneficii pot să dispară rapid dacă fructele nu sunt consumate la timp sau depozitate corect. Fiind perisabile, e important să știi cum să păstrezi fructele proaspete mai mult timp. De reținut că frigiderul nu este mereu cea mai bună soluție. Așa că, în cele ce urmează, îți detaliem metode și trucuri prin care să păstrezi fructele proaspete mai mult timp. 

  Ce să știi despre depozitarea fructelor: 

  • Cele mai multe fructe își păstrează proprietățile și rezistă spre consum în jur de o săptămână. Mere, în schimb, pot să fie bune și până la trei săptămâni; 
  • Merele și bananele contribuie la coacerea rapidă a altor fructe, așa că trebuie depozitate separat. Merele, de exemplu, degajează gaz etilenic care ajută la coacerea rapidă; 
  • Fructele care vin în caserole e bine să fie păstrate așa. Găurile din caserole ajută la eliminarea umezelii și ține fructele proaspete mai mult timp. 

  Cum să păstrezi fructele proaspete mai mult timp: banane

  cum sa pastrezi fructele proaspete mai mult timp

  Bananele se pot înnegri destul de repede, se oxidează sau se usucă dacă nu sunt consumate la timp. Folia de aluminiu se dovedește a fi cea mai bună soluție cu ajutorul căreia să ții bananele proaspete mai mult timp. Tot ce trebuie să faci este să înfășori o folie de aluminiu în jurul cozilor, iar acestea vor rezista o perioadă mai lungă de timp. 

  Ține cont că miezul bananei poate fi consumat chiar dacă coaja are pete negre. Iar dacă pui banana la rece, atunci procesul de coacere va încetini. 

  Cum să păstrezi fructele proaspete mai mult timp: căpșuni

  cum sa pastrezi fructele proaspete mai mult timp

  Ca să prelungești perioada de consum a căpșunilor, atunci le poți scufunda în apă fiartă timp de 30 de secunde. În felul acesta, bacteriile de pe suprafața căpșunilor vor dispărea, la fel și orice urmă de mucegai. Iar fructele nu se vor strica. Pentru un efect și mai bun, pune și două-trei lingurițe de oțet în apă. Poți scufunda căpșunile cu tot cu caserola de plastic, dacă le pui într-o sită de paste. 

  Cum să păstrezi fructele proaspete mai mult timp: fructe cu sâmburi

  Fructele cu sâmburi, cum ar fi piersicile, caisele, prunele sau nectarine, rezistă mai mult în timp dacă sunt depozitate în pungi de hârtie până când sunt coapte. Apoi pot fi mutate în frigider pentru a rezista și mai mult. 

  Cum să păstrezi fructele proaspete mai mult timp: struguri și cireșe

  Strugurii și cireșele trebuie să fie depozitate în recipientele în care vin, la frigider, fără să fie spălate. Le poți spăla doar atunci când te decizi să le consumi. Aceeași regulă se aplică și pentru fructele de pădure. 

  Cum să păstrezi fructele proaspete mai mult timp: roșii

  cum sa pastrezi fructele proaspete mai mult timp

  Roșiile intră în categoria fructelor, potrivit Uniunii Europene care a clasificat-o astfel grație semințelor. Roșiile nu se păstrează la frigider pentru că astfel și-ar pierde aroma și textura. Roșiile se păstrează afară și se consumă până când devin moi. 

  Cum să păstrezi fructele proaspete mai mult timp: ananas

  E indicat ca ananasul să fie ținut cu susul în jos. Fructul are mai mult zahăr la bază și în felul acesta se împrăștie în tot fructul, lucru care îl va face să fie bun pentru mai mult timp. 

  Cum să păstrezi fructele proaspete mai mult timp: citrice

  cum sa pastrezi fructele proaspete mai mult timp

  Lămâile, clementinele sau portocalele se depozitează în sertarul de fructe din frigider. Temperatura joasă a frigiderului ajută citricele să-și păstreze vitamine și nutrienții, iar ele să fie comestibile pentru mai multă vreme. 

  Ce mai poți faci ca să păstrezi fructele proaspete mai mult timp

  O metodă sigură și eficientă este să congelezi fructele. Acestea vor rezista la congelator pentru mai multe luni. Trebuie să le speli bine înainte să le congelezi, să le tai bucăți și să le pui în pungi sau în caserole. 

  Fructele congelate pot fi folosite apoi pentru salate de fructe, pentru smoothie-uri, în diverse rețete de prăjituri sau pentru a face sosuri de fructe. 

  Fructele mai pot fi păstrate și în borcane, până la doi ani, dar sub formă de compot sau dulceață. Trece fructele prin apă fierbinte înainte să le conservi astfel. Vei elimina orice urme de chimicale sau de bacterii.

  După care, taie-le bucăți, pune două-trei lingurițe de zahăr și 200-300 mililitri de apă pentru fiecare borcan de fructe. La final fierbe totul timp de zece minute. Le lași să se răcească o zi sau două, apoi le acoperi cu o pătură. Te vei bucura astfel de fructele preferate pe timp de iarnă. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Cum să păstrezi fructele proaspete mai mult timp: trucuri și metode eficiente...