Cele mai frumoase grădini botanice din România, în jurul cărora merită să-ți planifici o vacanță
publicat pe 04 oct. 2023Aproape toate orașele mari in România au un astfel de loc relaxant în spațiul citadin, care combină beneficiile plimbărilor prin parc cu admirarea speciilor de plante și flori atent îngrijite. Am făcut o listă ad-hoc cu cele mai frumoase grădini botanice din România, în care să-ți petreci câteva ore zen.
Spre deosebire de un parc obișnuit, grădina botanică găzduiește nenumărate specii de plante, copaci și pomi rari, are sere atent gândite și organizate. Dincolo de a fi un loc de relaxare și plimbare, o grădină botanică e un muzeu dedicat naturii și plantelor pe care nu le mai vezi în viața de zi cu zi. Am, așadar, întâi recomandările cu cele mai frumoase grădini botanice din România, apoi și rugămintea să le vizitezi cu respectul și atenția cuvenite.
Grădina botanică din Cluj
Nu poți ajunge în acest oraș fără să faci o plimbare și prin grădina botanică, prezentă pe toate listele cu obiective turistice must see clujene. Grădina botanică Alexandru Borza este oaza de liniște din centrul orașului și se întinde pe 14 hectare de frumos. Parcul conține peste 10.000 specii de plante din toate colțurile lumii, iar printre atracțiile sale se numără Grădina japoneză, cu un pârâu și o căsuță în stil japonez, și Grădina romană, cu vestigii din vechea colonie romană Napoca.
Grădina botanică din București
Situată în cartierul Cotroceni, Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” a Universității din București acoperă o suprafață de circa 18 hectare, cu o expoziție în aer liber împărțită în 12 sectoare: decorativ, cel cu plante rare, plante mediteraneene, grădina italiană, grădina bunicii, colina coniferelor, insula și flora Dobrogei ș.a.m.d.
Grădina botanică din Jibou
Grădina Vasile Fati din orașul Jibou, județul Sălaj, se bate în frumusețe cu grădinile din orașe mult mai mari, precum Cluj și București. A fost amenajată pe spațiul parcului de agrement al castelului medieval care a fost reședința familiei Wesselényi. Vorbim de o grădină întinsă pe 24 hectare și amplasată la altitudinea de 272 de metri. Pe lângă cele 5000 specii de plante, grădina mai dispune de un pavilion înalt pentru colecția de palmieri și de un acvariu pentru colecțiile de plante tropicale.
Grădina botanică din Iași
Cea mai veche grădină botanică din România a fost înființată în anul 1856 de către Anastasie Fătu și este situată pe Dealul Copoului. Grădina acoperă o suprafața de aproape 90 hectare, ceea ce o include printre cele mai mari grădini botanice din Europa. Pe lângă florile și plantele rare din colecția grădinii, aici poți admira două exemplare de tei argintii, care provin din drajonii colectați din Teiul lui Eminescu și plantați în anul 1981, în secția Biologică.
Grădina botanică din Târgu Mureș
Grădina îngrijită de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie George Emil Palade este ceva mai mică decât cele prezentate mai sus și este împărțită în trei sectoare: parcul dendrologic și sera, grădina botanică și grădina de plante medicinale. Grădina a fost amplasată la poalele Platoului Cornești, acoperit de o pădure de stejar și carpen, și se întinde pe trei hectare. Parcul din fața clădirii Universității are un culoar în stil clasic, o suprafață gazonată, alei principale acoperite cu mozaic, numeroase bănci și straturi cu flori ornamentale multicolore.
Grădinile Banpotoc/I Giardini di Zoe
Ultima, dar nu cea din urmă grădină prezentată este un proiect particular care a luat naștere spectaculos tocmai în satul Banpotoc din județul Hunedoara. Proprietarului este Giovanni Salvatelli, un italian din zona Ancona, care a început amenajarea acestor grădini din anul 2003. Astăzi, I Giardini di Zoe a devenit un cunoscut obiectiv turistic, iar parcul este unic în țară și îmbină florile și plantele exotice cu obiectele decorative aduse din Italia, precum vase, coloane și fântâni.
Foto: Facebook, paginile oficiale ale grădinilor botanice, igiardinidizoe.ro, iasi4u.ro, Grădina_Botanică_din_Iași
-
Sponsored
Gătești rapid și sănătos cu grătarele electrice NINJA. Potrivite pentru orice ocazie (P)
Pentru mulți dintre noi, ideea de a avea un „cheat day” în timpul unei diete este tentantă. Dar ce ai spune dacă ai putea transforma acea zi de răsfăț într-o […]
-
hotnews
Casă cu etaj sau fără? Ce trebuie să știi înainte de a face alegerea
Sunt o mulțime de factori care dictează alegerea uneia sau alteia.
-
UTILE
Cu ce se curăță geamurile cel mai bine ca să fie curate lună. Trucuri și ingrediente banale care le scapă de pete
Important e să le cureți cum trebuie.