Grădină

În cât timp răsare gazonul, când se pune gazonul primăvara și 6 pași de urmat pentru o peluză sănătoasă

publicat pe 19 mai 2022

    Dacă vrei să afli în cât timp răsare gazonul, suntem aici să-ți răspundem la această întrebare și nu numai. Vei afla, în cele ce urmează, când se pune gazonul primăvara și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru o curte verde pe tot parcursul sezonului cald.

    Gazonul schimbă complet aspectul curții tale interioare sau al grădinii în care îți petreci timpul pe perioada verii. Verdele crud al gazonului înfrumusețează spațiul din jurul casei și potențează decorul exterior, dându-i un aer de vacanță.

    În cât timp răsare gazonul

    Majoritatea semințelor de gazon vor începe să crească în aproximativ 10-14 zile, dar uneori procesul de creștere poate dura până la 30 de zile.

    Factori care influențează timpul de creștere a gazonului

    Este adevărat însă că timpul de așteptare pare mult mai lung atunci când nerăbdător să vezi cum grădina și curtea ta prind viață, dar îți vom explica în amănunt ce trebuie să faci pentru a obține o peluză frumoasă și bogată într-un timp scurt. Iată care sunt factorii care influențează timpul de creștere:

    • Tipul de sămânță.
    • Timpul de germinare.
    • Condițiile meteorologice.
    • Calitatea solului.

    Cum influențează semințele alese timpul de creștere

    Timpul de creștere a gazonului depinde, bineînțeles, de semințele de gazon alese. Există mai multe tipuri de semințe de gazon, unele calitative, altele mai puțin calitative, precum și semințe potrivite pentru sezoane diferite.

    Cele mai multe tipuri de gazon cresc foarte bine la temperaturi de 15-24 de grade Celsius. În cazul acesta, cel mai bun moment pentru plantare sunt primăvara timpurie și toamna, când plantele nu sunt supuse caniculei și nu sunt predispuse la uscare ușoară din cauza temperaturilor foarte ridicate.

    Toate variabilele de care trebuie să ții cont când alegi semințele de gazon

    Pe lângă achiziționarea unor semințe de înaltă calitate, potrivită pentru climatul în care locuiești, trebuie să iei în considerare și proprietățile unice ale gazonului ales de tine. Observă zona în care intenționezi să pui semințele.

    • Dacă zona este în plin soare sau la umbră sau un mix între cele două atunci poți alege un amestec de semințe semiumbră și parțial soare.
    • Câtă umiditate va primi? În cazul în care semințele de gazon sunt expuse vremii toride, care usucă pământul cu ușurință, alege semințe pentru secetă.
    • Dacă umiditatea este mare, îți recomandăm semințe exclusiv pentru umbră, care au și o toleranță crescute la umiditate (unele mixuri).
    • Există trafic intens pe noul gazon? O idee bună, în acest caz, sunt semințele folosite în general în parcuri, grădini, hoteluri, pensiuni și terenuri sportive. Un exemplu sunt semințe Carpați.
    • Cât timp și efort poți să dedici întreținerii gazonului? Dacă vrei un gazon cu întreținere ușoară, alege un gazon universal, cel mai comun tip de gazon, care se folosește atât în spații publice, cât și private. Acest tip de gazon rezistă bine la seceta și nu necesită îngrijire speciala.

    Fiecare tip de sămânță de iarbă are utilizările sale. Sămânța pură vă va oferi un aspect uniform. Amestecurile dintre două tipuri vor fi puțin mai puțin uniforme, dar un soi poate acoperi punctele slabe ale altuia. Amestecuri de semințe de iarbă (gazonul universal) oferă gazonul cel mai divers din punct de vedere biologic: plantele de iarbă nu vor fi identice, iar diversitatea îl face rezistent în fața bolilor și secetei.

    În cât timp răsare gazonul: cum influențează germinarea timpul de creștere

    Un alt factor decisiv în timpul necesar creșterii semințelor de gazon este timpul de germinare. Germinarea este procesul prin care semințele se dezvoltă într-o plantă. Timpul de încolțire pentru gazonul nou sau de germinare variază în funcție de tipul de semințe de iarbă. Aceste detalii sunt de obicei consemnate de producător, pe punga sau cutia semințelor. Unele tipuri germinează în 5-10 zile, în timp ce altele au nevoie de 14 până la 30 de zile pentru germinare.

    Cum influențează condițiile meteorologice timpul de creștere

    Vremea poate afecta durata procesului de creștere a gazonului. Doi dintre cei mai comuni factori care încetinesc creșterea ierbii sunt temperaturile mai reci decât cele normale și udarea excesivă, cauza fiind ploile abundente de toamnă și primăvară.

    Nu poți controla vremea de afară, dar te sfătuim să verifici prognoza meteo pe termen lung înainte de plantare.

    În cât timp răsare gazonul: cum influențează calitatea solului timpul de creștere

    Pe lângă condițiile meteo, calitatea solului este importantă pentru creșterea gazonului. pH-ul solului poate afecta durata procesului de creștere a gazonului. Gazonul care preferă temperaturi de 15-24 de grade Celsius (gazonul de sezon rece) preferă un pH al solului între 6,0 și 7,2. Există și semințe de gazon pentru secetă, special concepute pentru un climat uscat și pentru spațiile fără sistem automatizat de irigare sau cu drenaj redus.

    Pentru condiții optime de udare, udă solul cu câteva zile înainte de a adăuga semințele de gazon. Sapă pământul la o adâncime de 15 până la 20 de centimetri. După plantare, udă semințele de iarbă o dată sau de două ori pe zi, cu excepția cazului în care ploaia menține solul umed.

    Acordă atenție, de asemenea, dăunătorilor, care pot inhiba creșterea gazonului.

    Care sunt pașii prin care poți asigura reușita unei peluze sănătoase

    cum tunzi gazonul
    Gazonul rămâne sănătos dacă este tuns des, de preferat în ambele direcții.

    Cultivarea gazonului nou din semințe este una dintre cele mai ușoare și mai satisfăcătoare sarcini de îmbunătățire a locuinței pe care un proprietar de casă le poate face de unul singur.

    Iată cum să crești un gazon din semințe de iarbă, în șase pași simpli.

    Pasul 1: Scapă de gazonul vechi

    Nu pune semințele de gazon nou înainte să îndepărtezi complet gazonul vechi și buruienile crescute odată cu el. Dacă plănuiești să pui semințele noi pe o suprafață mică, uneltele de mână sunt suficiente pentru a face treaba. Folosește lopeți și greble pentru a scoate gazonul vechi și buruienile.

    Dacă intenționați să eliminați toată vegetația, poate fi mai simplu să utilizați un erbicid total neselectiv, care va ucide toate plantele cu care intră în contact. Urmează cu atenție instrucțiunile de pe etichetă și nu pulveriza excesiv, pentru a nu afecta calitatea solului.

    Oricare ar fi metoda pe care o folosești, nu exagera. Obiectivul este să slăbești solul și să scapi de vegetația veche, dar să-i conservi calitatea. Odată ce ai îndepărtat buruienile și gazonul vechi, rafinează solul. Sparge-l ușor, astfel încât rădăcinile noilor semințe de gazon să poată crește crește fără probleme. O sapă va servi acestui scop, dar pentru suprafețele mai mari te sfătuim să iei în calcul folosirea unui

    Dacă ai doar o suprafață mică de însămânțat, o furcă de săpat va face trucul. Pentru suprafețe mai mari, ia în considerare un stratificator cu funcție de aerare pentru gazon.

    Nivelează apoi solul pentru un gazon nou uniform.

    Pasul 2. Află când se pune gazonul primăvara

    Așa cum am menționat, momentele potrivite pentru sădirea semințelor de gazon de sezon rece (15-24 de grade Celsius) sunt primăvara și vara, când solul are o temperatură optimă – este cald, dar nu la fel de fierbinte ca pe timpul verii.

    Pune gazonul spre sfârșitul primăverii pentru o peluză reușită, bogată și sănătoasă.

    Pasul 3. Acordă atenție solului

    Află ce tip de sol ai, în funcție de zona în care locuiești, pentru ca șansele tale de succes să crească. Poți folosi un aparat tester pentru pH-ul solului pentru a măsura aciditatea și alcalinitatea solului din grădină.

    Poți, de asemenea, să folosești un kit de testare pentru sol care măsoară nutrienții majori benefici pentru plante, azot, fosfor și potasiu (NPK), care apar pe etichetele sacilor de îngrășăminte. Astfel vei ști dacă solul tău are nevoie de îngrășăminte și care ar trebui să fie cantitatea adăugată.

    Pasul 4. Alege semințe de calitate

    Așa cum am menționat, alegerea semințelor este importantă. Trebuie să ții cont de clima zonei în care locuiești atunci când le alegi. În plus, trebuie să alegi între produse care au încorporat și îngrășământ sau să cumperi separat îngrășământ și mulci.

    Măsoară suprafața pe care vrei să pui semințele de gazon în metri pătrați și cumpără suficiente semințe pentru a acoperi zona respectivă. Cumpără mai mult decât este necesar ca să te pregătești de eventualitatea în care va trebui să pui din nou semințe în zonele în care nu a crescut gazonul. În ceea ce privește îngrășământul, urmează instrucțiunile producătorului.

    Dacă fertilizați separat, distribuiți îngrășământul conform instrucțiunilor producătorului, dar nu îl introduceți.

    Pasul 5. Plantează și fertilizează semințele

    Pentru plantarea semințelor de iarbă pe suprafețe mici, însămânțarea manuală este de ajuns. Pentru suprafețe mai mari, folosește o semănătoare care se pretează dimensiunii terenului. Răspândește semințele uniform și greblează apoi suprafața însămânțată pentru a amesteca semințele de iarbă și îngrășământul în partea superioară a solului.

    Pasul 6. În cât timp răsare gazonul: udă și urmărește

    cum uzi gazonul
    Aspersoarele sunt o idee excelentă și te scutesc de sarcina de a uda gazonul.

    Păstrează stratul superior al solului umed. Dacă semințele se usucă, mor, așa că trebuie să acorzi o atenție deosebită acestui aspect. Până la germinare, semințele de gazon au nevoie de îngrijire constantă. Ține cont, de asemenea, de variabila lumină-umbră. O parte din suprafața însămânțată poate fi mai umbrită, o parte poate fi expusă la soare.

    Păstrează solul umed, dar nu exagera, pentru că și o cantitate prea mare de apă poate dăuna semințelor de gazon. Te sfătuim să uzi gazonul cel puțin o dată pe zi dimineața și, opțional, la amiază dacă soarele și vântul au uscat solul.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments