LIFE

Câteva trucuri care te ajută să salvezi plantele și florile care au început să ofilească

publicat pe 13 sept. 2023

    Florile se pot ofili pe neașteptate, dar nu înainte să dea semne că nu primesc suficientă apă. Ca să salvezi florile ofilite trebuie să acționezi la timp, metodele fiind la îndemâna oricui. Iată cum salvezi florile ofilite și cum te poți bucura de ele pentru mai mult timp. 

    Indiferent că e vorba de un buchet de flori sau de flori în ghiveci, trebuie să știi cum să previi ofilirea. Florile trebuie să fie păstrate într-un loc răcoros, departe de razele directe ale soarelui. Ca florile să fie proaspete mereu, apa în care sunt ținute trebuie să fie schimbată la câteva zile, iar vaza să fie clătită. Pentru florile la ghiveci, udarea se face în funcție de specific. 

    Un truc eficient ca să salvezi florile ofilite este să te folosești o de o pastilă comună. Aspirina poate revigora orice floare. Ai nevoie de o tabletă de aspirină pe care să o zdrobești peste care să adaugi apă călduță. Pui florile în acest mix, iar ele se vor ține în stare bună pentru mai mult timp. 

    Totodată, un buchet de flori, de exemplu, trebuie să fie păstrat într-un spațiu unde temperatura nu depășește 8 – 10 grade Celsius. 

    Cum salvezi florile ofilite: zahărul ajută 

    Dacă ai pus buchetul în apă și florile tot s-au ofilit atunci e posibil ca la capetele tulpinilor să se fi format o crustă care împiedică plantele să absoarbă apă și să rămână proaspete. 

    Taie în jur de 2 – 2,5 centimetri din tulpină, pe diagonală. Clătește vaza, schimbă apa și adaugă în ea două sau trei lingurițe de zahăr, apoi pune florile la loc în vază. Poți șipicuri niște apă cu zahăr în centrul florii, căci el are puterea de a înviora florile. Dacă florile nu își revin în câteva ore atunci mai pune o linguriță de zahăr în apă. 

    Mai poți și să bagi buchetul de flori în frigider, dar departe de ventilator sau de gura de aerisire prin care intră aerul rece în frigider. 

    Cum salvezi florile ofilite din ghiveci

    cum salvezi florile ofilite shutterstock

    În cazul florilor din ghiveci care sunt ofilite, soluțiile sunt altele. Ca să nu se ofilească, pune mai multă apă în farfuriile ghivecelor și mută ghivecele în zonele umbroase ale case, în care lași un geam deschis ca să se aerisească. 

    De regulă, florile din ghiveci încep să se usuce când nu au suficientă apă. Taie părțile uscate și sapă pământul de la suprafața ghiveciului, ca să aerisești rădăcinile. 

    Părțile ofilite sau galbene trebuie îndepărtate. După care să începi să uzi florile moderat cu apă călduță. Lasă plantele să își revină. Acestea ar trebui să fie rehidratate în câteva zile. 

    Cum salvezi florile ofilite cu apă minerală sau oțet

    Când apa nu mai ajută florile să își revină, mai poți folosi o ceașcă de apă minerală, câțiva stropi de zeamă de lămâie sau soluție nutritivă de la florărie. 

    Ține cont de faptul că părțile ofilite pot indica că floarea fost atacată de dăunători. Printre aceștia se numără afidele, păianjenii sau puricii de plante. Dacă planta este găurită sau mâncată atunci este posibil să fie infestată. Ca soluții naturale contra dăunătorilor poți folosi apă cu oțet sau apă cu tutun. Totodată, de la plafar, te mai poți folosi de ulei de liliac indian sau de uleiul de neem. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments