CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

8 pași prin care să organizezi cămara cât mai rapid și eficient pe termen lung

  Dacă locuința ta are cămară, ea este cheia care te ajută să menții o bucătărie mai liberă și mai ordonată. Pe măsură ce se apropie sezonul rece, este momentul perfect să învățăm cum organizăm cămara pentru iarnă. Astfel te asiguri că este bine aprovizionată, ușor accesibilă și pregătită pentru mesele și vizitele de sărbători care urmează.

  O cămară bine organizată nu numai că face ca gătitul și pregătirea meselor să fie mai eficiente, dar ajută și la reducerea risipei de alimente.

  1. Scoate toate lucrurile din cămară și fă inventarul

  Asta e partea de început și momentul oportun pentru un inventar al lucrurilor pe care le ai în cămara. Scoate absolut totul din cămară și pune lucrurile pe podea sau pe masă. Verifică termenul de valabilitate al produselor și aruncă ce e expirat. Pune apoi deoparte alimentele care expiră cel mai curând și pe cele pe care vrei să le donezi într-o cutie.

  Notează-ți ce alimente ai și ce cantitate. Asta te va ajuta să nu cumperi duplicate și să știi pe ce te poți baza când vrei să gătești.

  2. Fă curățenie generală în cămară

  Cu ajutorul capătului cu perie al aspiratorului, aspiră toate rafturile și colțurile cămarei. Amestecă într-un lighean apă caldă cu detergent pentru toate suprafețele și apoi șterge rafturile cămarei cu o lavetă cu microfibră înmuiată în amestec. Începe ștergerea rafturilor de sus în jos.

  Dacă simți miros de mucegai, inspectează ca lumea cămara. Tratează zonele afectate cu o soluție antimucegai și aerisește bine cămara. Nu pune nimic înapoi în cămară înainte ca totul să fie complet uscat.

  3. Clasifică și grupează lucrurile

  cum organizăm cămara pentru iarnă

  Cât timp se usucă rafturile și podeaua cămarei, e momentul pentru a clasifica produsele care au rămas la triere. Aranjează împreună articolele similare, cum ar fi conservele, produsele pentru copt, cerealele, borcanele cu murături și gemurile și gustările.

  Când toate lucrurile sunt grupate pe categorii, îți va fi mult mai ușor să le găsești și să menții ordinea în cămară.

  4. Cum organizăm cămara pentru iarnă: Fă etichete

  E important ca fiecare borcan să aibă o etichetă cu ce anume conține și data (la conservele făcute în casă, trece data când au fost ambalate). Dacă ai articole pe care le depozitezi în containere, asigură-te că pe etichetă treci lista cu ce conțin.

  Un truc pentru organizarea spațiului este să renunți la ambalajele originale ale unor produse (de exemplu punga din plastic în care sunt fulgii de ovăz, punga de la paste sau făină etc.) și să le verși în recipiente cu capac. Ocupă astfel mai puțin spațiu. Dacă faci asta, trece pe etichetă și data de expirare.

  5. Pune lucrurile în cămară

  Pe baza categoriilor făcute mai devreme, pune fiecare lucru înapoi în cămară. Este important să pui în spate alimentele cu termenul de valabilitate mai lung și în față pe cele cu cel mai mic. Astfel eviți risipa alimentară din neatenție.

  Fiindcă mai e o lună până la sărbătorile de iarnă, pune condimentele pe care le vei folosi la mesele de Crăciun cât mai la îndemână.

  În partea de jos a cămarei, dedică o zonă pentru gustări. Îți sugerăm să le ții într-o cutie cu capac (evident etichetată) pe podeaua cămarei. Tot pe podeaua cămarei poți pune și un coș cu fructe, ca să fie la îndemână atât pentru tine, cât și pentru cei mici.

  6. Folosește tăvi rotative

  Tăvile rotative nu ar trebui să lipsească dintr-o locuință ordonată. Sunt extrem de utile și în cămară, mai ales pentru borcanele mici cu condimente, care sunt ușor de „pierdut” printre alte lucruri.

  Pune-le pe o tavă rotativă și îți va fi mult mai ușor să găsești ce cauți dacă învârți tava. Astfel nu mai riști nici să dărâmi lucrurile în cămară sau să faci dezordine atunci când cauți condimentele pentru vinul fiert.

  7. Cum organizăm cămara pentru iarnă: folosirea spațiului pe vertical 

  Maximizează spațiul vertical al cămarei cu ajutorul cârligelor și/sau rafturilor pe interiorul ușilor. Agață obiecte precum șorțuri, pungi de cumpărături reutilizabile, inclusiv tigăi ușoare și ustensile de bucătărie. Așa eliberezi spațiul de pe rafturi pentru depozitarea alimentelor.

  8. Verifică cămara în mod regulat

  Cum organizăm cămara pentru iarnă verificare

  Nu e important doar cum organizăm cămara pentru iarnă, ci și cum menținem ordinea. Sfatul nostru este să verifici în mod regulat articolele din cămară ca să te asiguri că nu faci risipă alimentară. Dacă sunt lucruri pe care nu le vei mai consuma și sunt în termen, donează-le și fă loc în cămară pentru alte lucruri.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  8 pași prin care să organizezi cămara cât mai rapid și eficient pe termen l...