LIFE

10 dintre cele mai frumoase tiny houses din România despre care am scris de-a lungul timpului

publicat pe 13 iun. 2024

  Ți-ai imaginat vreodată cum ar fi să locuiești într-un tiny house? Să renunți la majoritatea lucrurilor pe care le-ai strâns de-a lungul anilor, să sortezi doar ceea ce contează și să adopți și îmbrățișezi un spațiu mic, care te invită la un lifestyle minimalist, dar cozy? Hai să-ți povestim cum a fost pentru alții să facă pasul ăsta, într-o recapitulare a zece dintre poveștile unor tiny house din România, despre care am scris de-a lungul timpului.

  Mișcarea tiny house este încă la început în România și deși există mulți producători care oferă variante de locuit alternative, de la case modulare sau pe roți, la rulote și containere, românii sunt încă reticenți la varianta de a trăi într-o căsuță unde totul pare mai aproape. Dacă ești curios despre genul ăsta de opțiuni, poți alege pentru o vacanță într-o astfel de casă sau poți merge la Tiny House Festival, ediția 2024, care va avea loc pe 22-30 iunie, în Vama Veche.

  Dacă ești aici doar să te inspiri și să afli povești frumoase ale celor care au făcut deja acest pas sau care au dezvoltat o afacere din asta, atunci ți-am pregătit lista perfectă.

  1. Tiny house la Mărginimea Sibiului, cu o suprafață de 25 metri pătrați

  Raul și Marjolein au lucrat 12 ani în Olanda, până să hotărască să revină înapoi în țară. S-au cunoscut în 2009, în Grecia, când ea era într-o vacanță cu prietenii, iar el lucra ca barman la un restaurant din apropierea locului în care era cazată. Au păstrat legătura timp de doi ani, iar apoi s-au căsătorit.

  În 2019, cuplul a cumpărat un teren în apropiere de Sibiu, unde visau să-și deschidă o mică pensiune, dar pandemia le-a ruinat planurile, cel puțin o vreme. În 2022, când s-au întorsc în România, au venit la pachet cu o căsuță prefabricată.

  Tiny house-ul are o suprafață de 25 metri pătrați, care înseamnă bucătărie, dormitor și baie. Modulul în care este amenajat dormitorul este partea de construcție adusă din Olanda. Bucătăria, în schimb, a fost construită ulterior din panouri sandwich. Punctul forte al cabanei este, fără îndoială, peretele de sticlă din dormitor care îți creează impresia că te odihnești sub cerul liber.

  Casa este poziționată la doar 16 kilometri de Sibiu și poate fi închiriată de toți cei care-și doresc o vacanță liniștită, în mijlocul naturii.

  „Noi locuim alături și ne ocupăm de întreținerea tiny house-ului și de interacțiunea cu turiștii. Pregătim micul-dejun, la cerere, avem grijă ca apa din ciubăr să fie încălzită, ne ocupăm de focul de tabără, de grătar ș.a.m.d. Iubesc ce fac acum”, a spus Marjolein.

  Întreaga poveste o poți citi aici.

  2. Tiny house de panouri presate din paie

  George Stroe și-a găsit împlinirea sufletească într-o meserie care-l apropie mai mult de un trai simplu, dar și de natură – este producător de panouri de paie presate. La început de 2023, în iarnă, a început să lucreze la tiny house-ul pe care-l avea deja în minte și despre care știa exact cum o să arate.

  Pe măsură ce munca se apropia de final, a realizat că povestea nu este a lui, iar casa unică pe care a făcut-o trebuie să-și găsească propriul suflet pereche. A pornit lucrările de la zero, fără experiență în construcții, iar procesul a durat un an. Rezultatul este o căsuță de 21 metri pătrați la exterior, cu pereți de 50 centimetri cu tot cu tencuială, și 14 metri pătrați la interior. Interiorul are totul mobilat și utilat, dar și o baie.

  Tiny-ul poartă numele de Origini și oferă un spațiu cald, autentic, cozy, ornat cu foarte multe elemente inedite, unele noi, iar altele vechi de peste 80 ani. Casa este poziționată pe un teren închiriat din apropiere de Cluj, acolo unde are și producție de panouri, și poate fi vizionată de oricine dorește să o vadă și în realitate.

  Întreaga poveste o poți citi aici.

  3. Tiny construit lângă Vidraru, cu 10.000 euro

  Iulia Văculişteanu și soțul ei și-au dorit o casă de vacanță unde să-și petreacă zilele libere, alături de cele două fetițe ale lor. Înainte de a porni la drum, au ținut cont de două criterii – să fie aproape de natură (se află la șase kilometri de drum forestier de barajul Vidraru) şi să aibă o amprentă de carbon cât mai mică (are 35 metri pătraţi pe un teren de 2300 metri pătraţi).

  Căsuţa are două niveluri şi trei camere multifuncţionale, iar bugetul pentru construcția și amenajarea ei a depăşit puţin peste 10.000 euro. Ar fi costat mai mult dacă proiectul n-ar fi fost realizat treptat, în regim propriu. Plus de asta, proiectul a fost început în 2014, când prețurile erau mai mici.

  În cei 35 metri pătrați încap un living-bucătărie (care are şi holul înglobat), un dormitor, o baie, iar la mansardă este un al doilea dormitor (cu o înălţime foarte redusă). Fiind o casă așa micuță, Iulia spune că nu are un loc preferat, ci că-i place absolut tot.

   Întreaga poveste o poți citi aici.

  4. Tiny de 8 metri lungime, între dealuri

  În 2017, Marin Constantin a renunțat la oraș pentru a se muta la sat, într-o locuință pe care și-a făcut-o așa cum și-a dorit, în mijlocul naturii. S-a stabilit în satul Tărlungeni, aflat la 15-20 minute cu mașina de Brașov, pe un teren de 7000 metri pătrați, cu pădure, dar și un pârâiaș care trece pe acolo.

  A apelat la fondatorul Eco Tiny House pentru locuință, după ce a desenat absolut tot – de la cum vrea să fie casa, cum să arate și până la nuanțele alese – iar în iulie 2017 s-a mutat. Casa lui Marin are opt metri lungime și 3,5 metri înălțime. Are un open space, baia este departajată, iar dormitorul este la mansardă, „doar că acolo nu stai în picioare drept, dar e destul de relaxant și doar pentru somn”, adaugă el.

  El crede că a avut curaj, a crezut în decizia luată și „a ieșit frumos.” Recomandă tuturor celor care sunt dornici de o astfel de mișcare, chiar dacă au o îndoială, să „treacă peste, pentru că nu o să regrete nimic. Nici nu-ți trebuie o casă foarte mare să fii fericit, important e să te simți bine, să fii cu persoana dragă și să locuiești unde vrei.”

  Întreaga poveste o poți citi aici.

  5. Tiny house pe structură de lemn, Baia Mare

  În 2022, după ani de zile petrecuți la apartament, Mircea și Rodica au hotărât să se mute într-o zonă rurală, la câțiva kilometri distanță de orașul Baia Mare. Odată cu decizia luată, și-au schimbat și stilul de viață, deoarece au ales un tiny pe structură de lemn, construită de o firmă românească, pe care au dat 98.000 euro.

  Casa are o suprafață utilă de 78 metri pătrați și este compusă din două dormitoare, baie, hol și un open space cu bucătărie și living. Nu are fundație, fiind fixată doar cu niște holșuruburi, înfiletate în pământ, ci este o construcție mobilă ce poate fi mutată.

  Prețul de catalog al casei a fost de 75.000 euro. A ajuns însă la 98.000 euro după compartimentarea interiorului și includerea dotărilor suplimentare, cerute de proprietari. Este o locuință pasivă, pe structură de lemn, izolată cu vată bazaltică.

  Întreaga poveste o poți citi aici.

  6. Tiny house-ul de 40 metri pătrați, la periferia Iașiului

  Marta Tomșa este fotograf de eveniment și a călătorit, prin prisma jobului, în toate colțurile lumii. Mai mereu a stat în chirii și a avut o predilecție pentru spațiile mici. În 2019, a cumpărat, împreună cu soțul ei, o căsuță de 40 metri pătrați, într-o localitate la periferia Iașiului.

  Locuința este semidecomandată, are două camere și o baie. Locuiesc aici Marta și soțul ei, Daniel, cele două fetițe, Eliza și Nora, motanul Portocală, dar și cățelul Philipp. Camerele au dușumea din lemn de esență moale de brad, mai puțin holul și baia. Aici este parchet laminat. Pereții sunt complet albi, vopsiți cu var lavabil.

  În bucătărie, Marta a optat pentru piatră decorativă și faianță în baie. Amenajarea este un mix de modern și tradițional, cu elemente cu valoare sentimentală. Spațiul este decorat minimal, cu câteva obiecte care să asigure funcționalitatea interiorului.

  „Îmi mai place tare mult că atunci când în living extind și masa și canapeaua, singura modalitate să treci în camera cealaltă este să te urci pe pat și apoi să sari. Este fantastic: câinele sare și el după noi, Portocală se sperie și îl scuipă, Philpp apoi latră, fetițele încep să râdă. Este o hărmălaie și o veselie permanentă. Ca o aventură fără sfârșit”, spune proprietara.

  Întreaga poveste o poți citi aici.

  7. MuMa Hut, căsuța de 16 metri pătrați suspendată printre dealuri

  MuMA Hut s-a născut în 2019, când Daniel Hurduzeu, un tânăr localnic din Sat Bătrân, comuna Armeniș (județul Caraș-Severin), și totodată ranger al zimbrilor liberi, și-a împărtășit visul din copilărie de a construi căsuțe în copac.

  Tiny-ul se află între dealuri, într-un peisaj rural liniștit: nu se aud decât păsările, clopotele vitelor sau oilor și, eventual, lătratul unui câine de la câte o gospodărie. E exact ca la bunici la țară sau poate mai sălbatic. În jurul MuMei nu mai sunt gospodării, ci un rând de dealuri care mărginesc valea Râului Lung și cea a Râului Alb, unde își fac veacul sălbaticii zimbri.

  Locuința este racordată la curent electric și încălzire, însă dușul și toaleta se află în exterior, având toate utilitățile și apă caldă, dar expuse parțial la natură. MuMA are un pat dublu ce poate deveni twin, dar e cu siguranță un loc ideal pentru un cuplu. Interiorul căsuței de 16 metri pătrați este minimalist, ocupat în mare parte de pat și de un spațiu unde poți prepara dimineața o cafea, un ceai sau să deguști câteva aperitive locale.

  Prispa este un loc intermediar între afară și înăuntru, unde te poți adăposti dacă plouă sau e prea soare și unde îți poți da jos încălțările când vii din excursie. Construcția este realizată în întregime din lemn și este izolată contra umezelii și termic, astfel încât poate fi folosită și iarna.

  Întreaga poveste o poți citi aici.

  8. Tiny house minimalist și cozy

  Mihai și Mădălina Gheorghiu nu locuiesc într-un tiny house, dar au construit unul în inima naturii, deoarece și-au dorit un mic business personal, dintr-o pasiune pe care o au pentru genul ăsta de case.

  Locuința este în satul Cernădia, în comuna Baia de Fier din județul Gorj. Au ridicat-o în trei luni, iar prețul total pentru construcție, design și mobilat a ajuns undeva la 40.000 euro.

  Casa are 38 de metri pătrați utili, după cum descrie proprietarul: un open space de 34 metri pătrați, unde se află dormitorul și living-ul, un pat queen size și o canapea extensibilă, o bucătărie complet utilată și o baie de 4 metri pătrați, cu o cabină de duș. Există și o terasă de lemn, cu o suprafață generoasă de 30 metri pătrați.

  Inginerul a vrut un decor modern, aerisit, unde elemente principale să fie lumina și riflajele de lemn. „Au rezultat geamuri imense, un pat unicat, atracția principală a casei, fără niciun dubiu, și un spațiu primitor, placat în întregime cu panouri decorative care imită lemnul”, spune el.

  Întreaga poveste o poți citi aici.

  9. Tiny tradițional construit dintr-o casă arsă

  Iuliana și Dănuț s-au mutat în satul Ferești în aprilie 2017. Aici, pe un teren de 2000 metri pătrați, trăiesc alături de cei doi copii ai lor, într-un tiny house de 30 metri pătrați poziționat la marginea unui lac, având alte patru căsuțe tradiționale maramureșene în jur, toate salvate și readuse la viață de dibăcia lui Dan.

  Locuința are 30 de metri pătrați, are o cameră deschisă jos, iar în acoperiș sunt dormitorul și baia. Inițial aici era și o saună, care a devenit un soi de debara. Sauna r acum afară, lângă beci.

  „Mobilierul e făcut tot de Dănuț. În living, jos, avem un blat mare, chiuveta, soba în care facem pâine, cozonaci și cartofi la cuptor, dar și un geam în podea, de unde poate pescui direct din casă”, povestește Iuliana.

  În dormitor există o cadă cu hidromasaj, îmbrăcată în scândură veche, un șifonier făcut de Dan tot din lemn vechi, cât și un mini-bar, care acum a devenit biblioteca copiilor.

  Întreaga poveste o poți citi aici.

  10. Tiny-ul cu dormitor suspendat

  După zece ani de trai în Danemarca, Ramona și Sorin au revenit în România determinați să-și construiască un stil de viață așa cum i-au obișnuit nordicii: minimalist, dar cu o dulceață aparte, o tihnă pe care numai ei știu să o valorifice cu adevărat.

  Pe un teren de 100 metri pătrați pe care Sorin îl primise moștenire de la tatăl lui, în Brașov, au ridicat un tiny house în trei luni, cu un buget de 15.000 euro, în regie proprie. Au terminat construcția în 2019, și tot atunci s-au și mutat în ea. Casa are mai puțin de 35 metri pătrați și a fost construită în locul unui garaj.

  La interior, tiny-ul are o singură cameră open space în care și-au găsit loc și o bucătărie completă, cu design scandinav și influențe Wabi-Sabi, și o zonă de dining, un living, dar și o zonă de dormitor suspendată deasupra livingului. „Baia și holul sunt separate, iar holul are un mic pod deasupra”, spune Ramona.

  Întreaga poveste o poți citi aici.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  10 dintre cele mai frumoase tiny houses din România despre care am scris de-a l...