După o viață petrecută la bloc, un cuplu din Baia Mare s-a mutat într-un tiny house înconjurat de dealuri
publicat pe 22 nov. 2023În 2022, după ani de zile petrecuți la apartament, un cuplu din Maramureș a hotărât să se mute într-o zonă rurală, la câțiva kilometri distanță de orașul Baia Mare. Au optat pentru un tiny house, pe structură de lemn, locuință care a însemnat nu doar o casă nouă, ci schimbarea completă a stilului lor de viață. Casa a costat 98.000 euro și a fost construită de o firmă românească în trei luni de zile. Asamblarea a durat o zi.
Mircea și Rodica visau de mult să se retragă la țară, într-o zonă în care să se bucure de natură și de aer curat. Au cumpărat inițial o livadă împrejmuită cu gard viu și s-au gândit că, în timp, vor reuși să își construiască acolo o căsuță. Fiica lor, Andreea, a fost cea care a venit cu ideea unui tiny house, după ce văzuse modelul acesta de case în Germania.
După câteva căutări pe internet și recomandări de la cunoscuți, au dat de Biobuilds, o companie românească, specializată în construcția de case pasive, modulare sau din panouri prefabricate. Mircea și Rodica au fost încântați, în primul rând, de termenul scurt de execuție. Practic, se puteau muta în casă nouă în două sau trei luni, fără să treacă prin stresul gestionării unui șantier. Au mers, așadar, pe mâna fiicei lor și au investit într-un tiny house care să le ofere confortul și libertatea după care tânjeau.
Fericire într-un modul de nici 80 metri pătrați
Casa are o suprafață utilă de 78 metri pătrați și este compusă din două dormitoare, baie, hol și un open space cu bucătărie și living. Nu are fundație, fiind fixată doar cu niște holșuruburi, înfiletate în pământ, ci este o construcție mobilă ce poate fi mutată. Procesul de fabricare a durat aproximativ trei luni. Apoi, producătorii au dus-o în Maramureș cu un transport agabaritic și au asamblat-o cu o macara, într-o zi.
„Mutarea într-un tiny house a fost o schimbare radicală pentru ai mei”, spune Andreea. „Sunt oameni care au stat mulți ani la bloc și care își formaseră un stil de viață sedentar, cu televizor non-stop. Acum sunt aproape tot timpul afară, își fac de lucru, indiferent de anotimp. Mamei îi place să culeagă ciuperci, atunci când este sezon. Tata s-a ocupat toată vara de grătare cu prietenii.”
Spațiu interior, conectat cu exteriorul prin ferestre uriașe
Prețul de catalog al casei a fost de 75.000 euro. A ajuns însă la 98.000 euro după compartimentarea interiorului și includerea dotărilor suplimentare, cerute de proprietari. Este o locuință pasivă, pe structură de lemn, izolată cu vată bazaltică. Fațada este placată cu lemn ars, tratat cu ulei cu o tehnică numită Yakisugi, împrumutată din Japonia, care ajută la prelungirea vieții lemnului. Ca arhitectură, casa este minimalistă, cu spații deschise și ferestre imense, care pun foarte bine în valoare frumusețea cadrului natural în care este amplasat tiny house-ul.
„Părinții mei locuiesc deja de un an în căsuța lor. Tata a cam cârcotit la început, pentru că are puțin spațiu de depozitare. Fiind atâtea ferestre, nu a rămas prea mult loc pentru dulapuri. Dar tot răul a fost spre bine, căci mutarea i-a învățat pe amândoi să păstreze doar lucrurile pe care chiar le folosesc. Ce și-ar mai fi dorit amândoi, dar nu s-a putut concretiza, a fost un beci pentru conservele de iarnă”, spune Andreea.
Confort maxim cu costuri reduse
Un mare avantaj al căsuței fabricate de Biobuilds este costul redus de întreținere. Fiind o locuință pasivă, toată tehnologia este orientată către crearea unui ambient confortabil, cu consum minim de energie. Construcția este independentă de gaze, totul funcționând pe bază de curent electric. O parte din energia consumată este produsă de cele șase panouri fotovoltaice care sunt conectate la un invertor montat în interiorul casei.
„Știu că există multă reticență la noi când vine vorba de locuințe care nu sunt construite din materiale clasice, din cărămidă sau din BCA”, spune Andreea. „Și părinții mei au avut semne de întrebare înainte să investească într-un tiny house. Acum nu ar mai putea să trăiască altfel. Sunt atât de aproape de natură, au tot confortul pe care și l-ar putea dori”, mai spune Andreea.
Există și avantajul costurilor reduse de întreținere, un aspect deloc de neglijat în actualul context economic. În decembrie 2022, de exemplu, părinții Andreei au plătit 80 lei pentru curentul electric consumat.
-
hotnews
De la oraș la sat: au construit o cabană modernă pe vârf de colină, într-o zonă izolată de civilizație
-
hotnews
Cum arată o căsuță în copac de doar 18 metri pătrați, dotată cu toate cele necesare și cu vedere la dealuri și pădure
-
LIFE
După 20 ani de muncă în Florența, o femeie a revenit în țară și a construit o casă pe roți cu vedere la Cetatea Neamțului
-
LIFE
Ce semnificație are bufnița în Feng Shui. Unde se pune această amuletă în locuință
Locul în care o pui în casă poate stimula și mai mult puterile amuletei.
-
LIFE
Ce semnificație are elefantul cu trompa în jos. E bine sau nu să ai acest simbol în casa ta?
Prezența lui în casă chiar poate canaliza energiile pozitive.
-
Case
Un cuplu de români și-a amenajat casa de lângă Londra cu mobilier gândit și construit pe cont propriu
Linii clasice și inspirație farmhouse.