Lifestyle

Un român și o olandeză au construit un tiny house în Mărginimea Sibiului pe care îl închiriază în regim hotelier

    După 12 ani petrecuți în Olanda, Raul și Marjolein au hotărât să se stabilească în România și să își deschidă un mic business în domeniul turismului. În 2019, au cumpărat un teren în apropiere de Sibiu, dar apoi a venit pandemia și au fost nevoiți să își amâne toate planurile. Anul trecut însă visul lor a devenit realitate, căci au reușit să deschidă oficial porțile unei căbănuțe de doar 25 metri pătrați în comuna Sadu.

    Raul și Marjolein au poveste ca-n filme. S-au cunoscut în Grecia în 2009, când Marjolein venise în vacanță cu prietenii, iar Raul lucra ca barman la un restaurant din apropierea locului în care ea era cazată. Au păstrat legătura și doi ani mai târziu au devenit soț și soție. Au locuit timp de doisprezece ani în Olanda, unde și-au găsit joburi stabile, s-au așezat la casa lor și au cutreierat lumea în lung și-n lat, ori de câte ori au avut ocazia.

    Au cumpărat un teren la Sadu pe care au construit un tiny house

    În 2019, în timpul unei vacanțe petrecute în România, Raul și Marjolein începeau să scrie un nou capitol din viața lor. Visau de ceva vreme să își deschidă o mică pensiune pe care să o administreze împreună, dar fără să își facă planuri concrete. În acel concediu, însă, și-au luat inima în dinți și au început să caute un teren cu priveliște pe care să își construiască o cabană din lemn. După câteva zile de căutări pe OLX, au găsit locul perfect pentru proiectul lor, într-un sat în apropiere de Sibiu.

    „Ne-am întâlnit cu proprietarul, am negociat prețul și am semnat actele chiar înainte să ne întoarcem în Olanda”, își amintește Marjolein. „Se întâmpla totul în toamna lui 2019, iar planul era să ne apucăm de treabă în primăvara anului următor. A venit însă pandemia și am fost nevoiți să amânăm totul. Am vândut casa în care locuiam, ne-am mutat la părinții mei și am început să strângem bani pentru a putea demara, la un moment dat, lucrările. Anul trecut am revenit în România. Nu cu mâna goală, ci cu o căsuță prefabricată, împachetată frumos într-un camion”.

    Cei doi s-au apucat de treabă în martie, iar în august, primeau deja primii turiști. Căsuța lor are o suprafață de 25 metri pătrați, care înseamnă bucătărie, dormitor și baie. Modulul în care este amenajat dormitorul este partea de construcție adusă din Olanda. Bucătăria, în schimb, a fost construită ulterior din panouri sandwich. Punctul forte al cabanei este, fără îndoială, peretele de sticlă din dormitor care îți creează impresia că te odihnești sub cerul liber. Căsuța este așezată pe o placă înălțată de ciment, gândită ca un fel de terasă, cu ciubăr și zone cozy care să îți permită să te bucuri de frumusețea peisajului. Partea prefabricată a căbănuței a fost construită într-o fabrică din Utrecht/Arnhem, iar transportul până în România a venit cu mari emoții. Șantierul în sine nu a adus provocări notabile. Dificilă a fost însă asamblarea tiny house-ului pe platforma de ciment construită anterior.

    Investiția a ajuns la 32.000 euro

    Construcția casei și amenajarea interiorului au dus costurile proiectului la suma de 32.000 euro. Inițial, Raul și Marjolein se gândiseră la o pensiune tip bed&breakfast, dar după ce au analizat problema pe toate părțile, au optat pentru varianta unui tiny house pe care să îl închirieze în regim hotelier. Le-a plăcut mult ideea de a construi o casă de mici dimensiuni și tot conceptul de sustenabilitate, asociat acestui tip de locuință. Au urmărit materiale pe Youtube, au ascultat părerile celor care locuiesc în tiny houses. Au și văzut câteva proiecte similare în Olanda. Așa au ajuns la concluzia că modelul este unul care să li se potrivească.

    „Căbănuța are parte de tot confortul, în ciuda suprafeței relativ modeste. Ce-i drept, și lumina naturală ajută. Face ca interiorul să pară mai spațios decât e de fapt. Mi-am dorit mult fereastra din dormitor pentru că priveliștea de aici face toți banii. Ar fi fost păcat să nu o punem în valoare”, spune Marjolein. „Noi locuim alături și ne ocupăm de întreținerea tiny house-ului și de interacțiunea cu turiștii. Pregătim micul-dejun, la cerere, avem grijă ca apa din ciubăr să fie încălzită, ne ocupăm de focul de tabără, de grătar ș.a.m.d. Iubesc ce fac acum. Îmi place ritmul de viață pe care îl am aici, mult mai liniștit în comparație cu ce trăiam în Olanda. Și cel mai mult mă bucur că avem posibilitatea să muncim împreună pentru visul nostru”, spune Marjolein.

    Foto prin Elysium Fields Resort

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Un român și o olandeză au construit un tiny house în Mărginimea Sibiului pe...