De la oraș la sat: cu 26.000 euro și-a construit un tiny house de 8 metri lungime, între dealuri
publicat pe 04 mart. 2022Traiul la urban poate însemna adesea un ritm alert, poate fi gălăgios și poluat. Suntem curioși să aflăm poveștile oamenilor care au au plecat din oraș, să descoperim de ce au luat această decizie, cât de greu sau ușor le-a fost și cum li s-a schimbat viața. Continuăm seria „De la oraș la sat” cu povestea unui bărbat care a ales o viață liniștită, într-un tiny house.
În 2017, Marin Constantin (45 de ani) a renunțat la oraș pentru a se muta la sat, într-o locuință pe care și-a făcut-o așa cum și-a dorit, în mijlocul naturii. Asta este povestea lui.
De la oraș la sat: „Mă simt într-o vacanță continuă”
„Sunt de loc din Eforie Sud, am copilărit în Constanța, la mare, dar viața m-a adus la munte”, spune Marin, tenor în corul Transilvania și co-fondator al corului privat Unison. Până să ia decizia de a se muta la țară, a locuit într-un apartament din Brașov, dar viața din oraș nu l-a mai satisfăcut.
După lungi căutări, bărbatul a găsit un teren de 7000 metri pătrați în satul Tărlungeni, poziționat la 15-20 de minute de mers cu mașina de urbe. „E un teren foarte fain, cu pădure, dar și un pârâiaș care trece pe aici. Aici am făcut căsuța și curtea”, spune el.
În cele din urmă l-a găsit în Miercurea Ciuc pe Szakacs Botond, fondatorul Eco Tiny House, care la acea vreme a început afacerea cu tiny pe roți. „Eu am fost primul lui client, însă i-am spus că nu vreau o casă pe roți, ci vreau să fie pe piloni, pentru că nu mă deplasez prea mult”, explică el.
Marin a desenat absolut tot – de la cum vrea să fie casa, cum să arate și până la nuanțele alese. Szakacs și arhitectul companiei sale au luat acele imagini și le-au lucrat împreună. „Într-o lună de zile a fost gata. Pe 12 iunie 2017 au venit cu echipa și materialele pregătite, pilonii erau deja făcuți conform calculelor arhitectului, pe cheltuiala mea, iar pe 14 iulie casa a fost ridicată, izolată și urma să i se pună mobila și accesoriile de detaliu”, adaugă el.
Tiny house: o investiție de 26.000 euro
Casa lui Marin are opt metri lungime și 3.5 metri înălțime. Are un open space, baia este departajată, iar dormitorul este la mansardă, „doar că acolo nu stai în picioare drept, dar e destul de relaxant și doar pentru somn”, adaugă el.
Tiny-ul are o curte lângă pădure, dar și un foișor cu bucătărie de vară. „În anotimpul cald întru în căsuță doar să dorm, în rest îmi petrec timpul afară, iar în cel friguros stau înăuntru, mai puțin când mă duc la job sau trebuie să dau zăpada”, explică el.
În ceea ce privește utilitățile, a investit undeva la 30.000 lei în panouri fotovoltaice, iar asta îi asigură o autonomie deplină pentru două frigidere, mașină de spălat, PC, becuri, TV etc. Apă a tras de la rețea și, așa cum menționează, are un debit foarte bun, cât și calitatea ei (captată din izvor).
Încălzirea o face la un șemineu pe lemne de care se declară foarte încântat, deoarece iarna aprinde focul doar de două ori, dimineața și seara, iar asta pentru că tiny-ul este izolat foarte bine, dar și poziționat în plin soare, atunci când e senin. Întreaga investiție a casei, cu tot cu mobilă, s-a ridicat la 26.000 de euro.
„Curtea este împărțită – 4000 de metri pătrați sunt îngrădiți, nu m-am ocupat încă de ei, dar pe cei 3000 de metri pătrați care înconjoară casa am fân, pe care-l tund o dată la două săptămâni vara și arată super. Am cumpărat multe flori perene, să am curtea plină de ele pe toată perioada caldă și tot eu m-am ocupat de tot ce înseamnă ale, adus pietre de la râu pentru a face borduri și tot așa. Am avut de lucru, dar mi-a plăcut”, povestește Marin.
Îi vine greu să-și descrie design-ul de interior, iar asta pentru că „s-a obișnuit”, dar de fiecare dată când are prieteni în vizită, își reînnoiește părerea. „Prietenii spun că este atât de cald, primitor și cozy, iar treaba asta parcă îmi deschide din nou ochii. Când te obișnuiești cu un lucru nu-i mai vezi atât de bine valoarea, iar asta e natura umană până la urmă. E o atmosferă caldă și mă simt de parcă aș fi în vacanță tot timpul”, adaugă el.
„Chiar simt că trăiesc”
Cheltuielile sale s-au redus, când vine vorba de gaz, electricitate și apă, dar și la capitolul încălzire, deoarece a cumpărat destule lemne și nu folosește atât de multe.
„Casa este într-o zonă deschisă, iar când e senin avem soare de dimineața până seara. Însă, din noiembrie și până în aprilie, când radiațiile nu sunt atât de puternice încât să încarce bateriile, folosesc un generator care pornește atunci când scade nivelul energiei din baterii. Îl folosesc o dată la câteva zile pe timp de iarnă. Spre exemplu, în noiembrie am cumpărat 80 de litri de motorină, iar acum mai am 40 de litri”, spune el.
Vorbește și despre „partea de suflet” și cum simte că „trăiește cu adevărat” aici. „Mă simt foarte bine în locuința mea. Iarna este liniște deplină, dar primăvara, când vin păsările, la 5 dimineața e ceva de vis. Uneori deschid geamul de la dormitpr și mă las să adorm cu gălăgia din pădure”, continuă Marin.
El crede că a avut curaj, a crezut în decizia luat și „a ieșit frumos.” Recomandă tuturor celor care sunt dornici de o astfel de mișcare, chiar dacă au o îndoială, să „treacă peste, pentru că nu o să regrete nimic. Nici nu-ți trebuie o casă foarte mare să fii fericit, important e să te simți bine, să fii cu persoana dragă și să locuiești unde vrei.”
-
hotnews
De la oraș la sat: s-au mutat la casă cu livadă, ca să-și poată hrăni copilul cu fructe crescute de ei
-
LIFE
De la oraș la sat: au renovat o fostă casă de vacanță de lângă Cluj, iar acum trăiesc permanent într-un concediu
-
LIFE
De la oraș la sat: s-au mutat la marginea unei păduri, unde își cresc o grădină bogată în legume, pomi și flori de toate soiurile
-
UTILE
Unde poți arunca electrocasnicele vechi nefuncționale și uzate. Uite ce poți face cu acestea
Dacă reciclezi corect, ajuți și mediul, dar și economia.
-
Sponsored
Showroomul FabricaDeProfile – o călătorie experimentală în lumea elementelor decorative și a pereților fluizi (P)
Într-o lume în care designul interior evoluează rapid, FabricaDeProfile a deschis un showroom experimental dedicat produselor din portofoliul lor, oferind celor care le calcă pragul o experiență captivantă, unde estetica […]
-
LIFE
„Ce am învățat după ce am renovat pe cont propriu fosta casă a bunicii”: 7 învățături despre lucrul la o casă veche
Lecția doi: cimentul nu se potrivește cu casa din pământ
AM vazut multe astfel de casute; unele sunt mai reusite, altele mai putin defel. Asta insa, prin elementele de decor interior si exterior, anexele alese bine arhitectural si integrate perfect in peisaj, bate de departe tot. Este, probabil, cea mai reusita tiny house din Romania.