
O fotografă s-a mutat cu familia într-un tiny house de 40 metri pătrați, la periferia Iașiului
Hărmălaie continuă, gălăgie și agitație, râsete și foarte multă fericire. Așa arată viața într-un tiny house de 40 metri pătrați în care locuiesc doi adulți, doi copii, un câine și o pisică.
Marta Tomșa este fotograf de eveniment și a călătorit, prin prisma jobului, în toate colțurile lumii. În majoritatea timpului a stat în chirie, în tot felul de locuri, dar cel mai mult i-a plăcut să poposească în apartamente mici. I s-a părut întotdeauna că oamenii se conectează mai bine când sunt foarte aproape unul de celălalt.

S-a mutat cu familia într-o casă micuță, în apropiere de Iași
În 2019, a cumpărat, împreună cu soțul ei, o căsuță de 40 metri pătrați, într-o localitate la periferia Iașiului. Casa, situată pe un teren generos, de 1800 metri pătrați, aparținuse unui cuplu vârstnic. Cei doi au hotărât să rămână alături de copiii lor care locuiesc la o distanță de câteva străzi și au scos proprietatea la vânzare. Marta și familia ei s-au mutat definitiv aici în decembrie, anul trecut.

„Inițial am spus că vom dărâma căsuța, pentru că era mică, neterminată și așezată complet «greșit» în spațiu, ne gândeam noi pe atunci. Între timp am realizat că a fost așezată în plan astfel încât soarele să intre prin toate ferestrele, de la răsărit și până la apus, am terminat-o și ne-am îndrăgostit de ea iremediabil. I-am găsit și un nume: Pierde Vară”, spune Marta.
Interior luminos, cu obiecte puține, dar cu suflet
Căsuța este semidecomandată, are două camere și o baie. Locuiesc aici Marta și soțul ei, Daniel, cele două fetițe, Eliza și Nora și motanul Portocală. Cel mai nou membru al familiei este un cățel, rasa weimaraner argintiu, plin de energie și de voie bună, pe nume Philipp. Camerele au dușumea din lemn de esență moale de brad, mai puțin holul și baia. Aici este parchet laminat. Pereții sunt complet albi, vopsiți cu var lavabil. În bucătărie, Marta a optat pentru piatră decorativă și faianță în baie. Amenajarea este un mix de modern și tradițional, cu elemente cu valoare sentimentală. Spațiul este decorat minimal, cu câteva obiecte care să asigure funcționalitatea interiorului.

„De exemplu, pe peretele livingului am montat o placă din lemn pe care bunica lui Daniel o folosea la călcat și cusut haine”, spune Marta. „Mai avem câteva scaune vechi tot de la ei, ne plac extraordinar de mult. Le folosim zilnic, atât în uz casnic, cât și la ședințele foto pe care le realizez. Avem și un dulap vechi de 100 ani care a ajuns la noi tocmai din Transilvania. Farmecul lui cel mai mare, în afara faptului că este foarte frumos, este că scârțâie îngrozitor atunci când îl deschidem și îl închidem”.
De când s-a mutat la Pierde Vară, Marta nu mai cumpără lucruri impulsiv
În ceea ce privește depozitările, Marta a păstrat doar obiecte pe care chiar le folosește. Toate hainele rămase după triere încap în dulapul din lemn adus din Ardeal. În bucătărie are patru farfurii și patru boll-uri de supă. Mai are câteva căni și o oală în care îi încălzește lapte celei mici. Când s-a mutat de la apartament, a trebuit să sorteze totul și să pună în cutii, iar în felul ăsta a dat peste obiecte pe care nu le văzuse de ani de zile. A adus acasă doar strictul necesar, restul lucrurilor au mers către donații.
„E un stil de viață care nu se potrivește oricui. Însă dacă îți plac îmbrățișările, timpul petrecut cu familia ta, dacă nu ții prea tare la spațiul tău personal și ești pregătit să-l împarți cu cei mai dragi ție, s-ar putea să fie cel mai bun lucru care ți s-a întâmplat vreodată”, spune Marta. „Să trăiești la «grămadă», într-un spațiu foarte mic, te face nu doar mult mai organizat și mai conștient de lucrurile pe care le folosești și le cumperi zilnic, ci te apropie foarte, foarte mult de oamenii cu care trăiești”.
„Viața într-un tiny house este o aventură fără sfârșit”
Din punct de vedere al utilităților, căsuța nu este racordată la rețeaua de gaze. A fost un lucru care i-a dat mari emoții Martei când s-au mutat aici, dar s-a dovedit a nu fi o problemă atât de mare. Interiorul se încălzește rapid cu ajutorul celor două sobe pe lemne. De gătit, Marta gătește zilnic la butelie spre încântarea fiicei sale Eliza, care spune că se simte ca în vacanță la munte, la pensiune.

„Momentul meu preferat este seara, înainte să adormim fetițele. Ne îngrămădim cu toții în dormitor, cu tot cu Philipp și cu Portocală. Vorbim în șoaptă, spunem povești la gura sobei și adormim până la urmă cu toții. Îmi place mult și dimineața, căci mă trezesc prima, în frig și fac primul foc, iar apoi ies afară să îl scot pe Philipp. Toată curtea miroase a iarnă și a foc de lemne. Îmi place mult cum cântă cocoșul vecinilor, cum nu avem asfalt în fața casei și ne murdărim de glod până să urcăm în mașină (papucii mei sunt mereu murdari de pământ). Hainele spălate nu se usucă niciodată complet afară și trebuie să le aduc în casă și să le așez lângă sobă”, spune Marta.

„Îmi mai place tare mult că atunci când în living extind și masa și canapeaua, singura modalitate să treci în camera cealaltă este să te urci pe pat și apoi să sari. Este fantastic: câinele sare și el după noi, Portocală se sperie și îl scuipă, Philpp apoi latră, fetițele încep să râdă. Este o hărmălaie și o veselie permanentă. Ca o aventură fără sfârșit”.
Foto: Marta Tomșa
-
Lifestyle
Un român și o olandeză au construit un tiny house în Mărginimea Sibiului pe care îl închiriază în regim hotelier
-
LIFE
Și-a construit singur un tiny house modern, cu 30.000 de euro, într-un sat de lângă Miercurea Ciuc
-
LIFE
Și-au făcut o casă de vacanță dintr-un container, într-un sat fără utilități și semnal la telefon
-
LIFE
De ce primăvara și vara îmi cumpăr mai mult garoafe și garofițe decât orice alte flori
Și nu voi renunța la ele prea curând.
-
LIFE
Hotspot: Bistropolitan, un local eclectic care-ți propune o vacanță culinară în București
Ca să te simți ca în concediu chiar la tine în oraș.
-
LIFE
5 hoteluri de lux din România cu priveliști naturale care-ți taie răsuflarea
Conectează-te cu natura și treci în revistă aceste căzări superbe, în care să te simți ca prinții și prințesele.