TURURI DE CASE

Un tiny house de 35 metri pătrați cu dormitor suspendat, construit cu 15.000 euro

publicat pe 11 ian. 2021

    Nume: Ramona Hațegan
    Oraș: Brașov
    Tip de locuință: Tiny house
    Suprafață: aproximativ 30-35 metri pătrați
    Stă aici: din 2019
    Împarte casa cu: partenerul ei, Sorin, și cățelul lor

    După aproximativ zece ani petrecuți în Danemarca, Ramona Hațegan și partenerul ei, Sorin Vasilache, au revenit în România determinați să-și construiască un stil de viață așa cum i-au obișnuit nordicii: minimalist, dar cu o dulceață aparte, o tihnă pe care numai ei știu să o valorifice cu adevărat.

    gradina vara tiny house
    Pe terenul de 100 metri pătrați au încăput și un tiny house, și o curte verde unde Ramona și Sorin își întind hainele la uscat, dar își primesc și prietenii

    Pe un teren de 100 metri pătrați pe care Sorin îl primise moștenire de la tatăl lui, au ridicat un tiny house (o casă mică, n.r.) în trei luni, cu un buget de 15.000 euro, în regie proprie. Au terminat construcția în 2019, și tot atunci s-au și mutat în ea. Și nici după un an de locuit într-un spațiu atât de mic, nu pare să le fi devenit neîncăpător. Ba chiar au decis, recent, că au loc și pentru un al treilea membru în familie – un cățel.

    Tiny house construit pe locul unui garaj

    living si dressing
    Aici a fost cândva un garaj. Acum e un spațiu de locuit mic, dar foarte cozy și cu suficient spațiu de depozitare pentru doi oameni

    Termenul de tiny house poate însemna orice casă cu o suprafață de până în 37 metri pătrați în care se poate locui. Cea în care trăiesc Ramona și Sorin este din lemn, construită pe o șapă de ciment, în stilul caselor de vacanță daneze.

    „Proiectul a fost făcut și implementat în proporție de 80% – 90% de partenerul meu împreună cu mine, din materiale second hand, recuperate, reciclate, în afară de acoperiș și scândurile cu care a fost acoperită casa”, explică Ramona.

    „Pe locul unde acum se află căsuța era un garaj cu aproximativ aceleași dimensiuni”, povestește ea. Mai exact, nici 35 metri pătrați. Ramona și Sorin l-au dărâmat pentru a putea construi peste el, dar au decis să păstreze o parte din lemn. L-au folosit apoi în zonele unde și-au dorit să păstreze patina timpului neatinsă și astfel, au salvat și niște bani.

    bucatarie scandinava wabi sabi
    Bucătăria e dotată cu de toate, iar zidul de cărămidă îi dă un farmec aparte

    Construcția e izolată cu vată bazaltică, exteriorul e din lemn, pereții de la interior sunt din rigips și casa are încălzire prin pardoseală, deci e un deliciu pe timp de iarnă. Ramona și Sorin s-au ocupat inclusiv de cumpărarea materialelor. „Costurile le-am estimat undeva la 15.000 euro, socotind și ferestrele, ușile, pe care le-am adus din Danemarca, de unde le-am luat second hand, pentru că ne doream un anume stil și calitate”, detaliază Ramona. Chiar și o parte din materialele de construcție și din mobilier provine din aceleași surse: sunt cumpărate la mâna a doua din Danemarca.

    Minimalism, hygge și un dormitor suspendat

    living dormitor suspendat tiny house
    Deasupra zonei de living stă „suspendată” zona de dormitor

    La interior, casa are o singură cameră open space în care și-au găsit loc și o bucătărie completă, cu design scandinav și influențe Wabi-Sabi, și o zonă de dining, și un living, dar și o zonă de dormitor suspendată deasupra livingului. „Baia și holul sunt separate, iar holul are un mic pod deasupra”, spune Ramona.

    „Pentru că am fost expusă o perioadă atât de îndelungată la o estetică minimalistă, această caracteristică mi s-a imprimat în natura mea și în felul în care îmi doresc și în viitor, și eventual să le fiu alături celor care își doresc același lucru”, adaugă ea. Acum, Ramona urmează un curs de design de interior care își dorește să se concretizeze cu proiecte la fel de provocatoare precum locuința ei și a lui Sorin, pe care ne-a arătat-o în cadrul unui e-mail de înscriere la concursul Lovedeco x Delta Studio.

    Chestionar cu idei bune

    Stilul casei: Minimalist, nordic, scandinav, Wabi-Sabi.

    plante la baie fereastra
    Oricât de mic ar fi spațiul, niciodată nu-i prea mic pentru plante

    Inspirație: Am avut în primii ani în Danemarca o vecină daneză, designer de interior, care a trezit în mine pasiunea pentru spațiul în care ne ducem viața. Discuțiile cu ea, cărțile și revistele împrumutate de la ea mi-au fost sursă de inspirație atunci și mulți ani după.

    Elementul preferat: Zidul de cărămidă.

    Cea mai mare provocare: Zidul de cărămidă 😂

    Cel mai bun lucru iarna: Căldura și sentimentul de apropiere conferit de spațiul mic.

    exterior tiny house terasa
    Grădina e locul preferat al proprietarilor pe timp de vară

    Cel mai bun lucru vara: Grădina cu lumini și serile pe terasă.

    Ce spun prietenii: Că s-ar muta la noi, cel puțin pe perioada pandemiei. Alții ne-au propus să le-o vindem… mai în glumă, mai în serios.

    Cel mai mare răsfăț: Deoarece tot mobilierul a fost cumpărat second hand, nu a fost scump, dar pentru noi fiecare în parte este un răsfăț, știind că am redus din consumerism și că am dat o nouă viață unei piese de mobilier.

    Dacă printr-o magie ai putea schimba ceva la casa ta: Faianța din baie, care a crăpat la scurt timp după ce a fost pusă de un meșter nepriceput.

    Proiectul DIY pe care l-ai făcut pentru casa ta: Ușa podului, care de fapt a fost făcută de Sorin din lemn reciclat.

    Dacă ar fi să-ți descrii casa în cinci cuvinte, ele ar fi: Tihnă, cuibăreală, universul nostru, proiecte comune, hygge.

    Sfaturi despre cum să te simți bine acasă: Lumini difuze, lumânări, să nu încarci spațiul cu lucruri inutile, doar pentru că sunt moștenite sau primite cadou.

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    7 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ANA MARIA FRUNZĂ
    ANA MARIA FRUNZĂ
    3 years ago

    Limba romana are multe cuvinte pe care dvs fie nu le stiti fie nu vreti sa le folositi!
    Si tiny inseamna FOARTE MIC,MINUSCUL NU MIC!
    Cozy=COSY adica=comod.
    Un Tiny House???
    In ce limba vă exprimati?
    Si va scrie cineva care cunoaste lb.engleza!
    Sper ca in viitor sa nu mai scrie nimeni atât de barbar…
    A-M Frunză

    Denisa Niță
    Admin
    3 years ago
    Reply to  Cezara Palade

    Tiny House nu înseamnă același lucru cu „casă mică” e un concept mai larg care a apărut la americani și e bine să rămână în limba engleză. El cuprinde și rulote, autorulote, spații extrem de mici care în mod normal nu sunt destinate locuirii, dar pe care oamenii le adaptează.

    Limbile sunt organisme vii și evoluează cu fiecare împrumut. Limba română nu s-a născut așa cum e ea acum, ci are cuvinte împrumutate (și extrem de multe) din latină, slavă, franceză, engleză.

    Ne bucurăm că ne citiți!

    Diana
    Diana
    3 years ago

    @Doamna Frunza

    Ce ne-am fi facut fara traducerile dvs?

    As zice ca cine urmareste site-ul are un minim de cunostinte de limba engleza si macar o pasiune pentru amenajarile interioare. Hai sa nu fim mai catolici decat Papa, articolele sunt inteligibile pentru comunitatea care e interesata de aceste subiecte.

    Daca doriti sa cauzati polemici fara rost, mergeti pe grupurile de Facebook (Fata de Carte, pt dvs) care trateaza subiecte de genul cat de plat este Pamantul. Noi suntem ok aici cu limbajul asta „barbar”. 🙂

    mihai
    mihai
    3 years ago
    Reply to  Diana

    Diana, pe mine nu ma deranjeaza cuvintele in engleza; de aceea am citit articolul si m-am bucurat de faptul ca sunt 2 oameni in plus pe aceasta planeta carora le place casa in care locuiesc. Tu pari sa ramai blocata intr-un aspect ne-esential. Daca vrei sa faci educatie jurnalistica, asta este locul gresit. Aici, 2 oameni se bucura de ce au; bucura-te alaturi de ei sau lasa-ne pe noi ceilalti sa ne bucuram pentru ei. No offense !

    Laura
    Laura
    3 years ago
    Reply to  Diana

    Facebook inseamna Cartea cu Fete, Fata de carte ar fi Bookface.

    Bogdan
    Bogdan
    3 years ago

    Aveti vreo recomandare pentru partea de proiect/autorizare pentru o astfel de constructie? Vreau sa fac si eu asa ceva in regie proprie (insa undeva la 15mp utili), dar mi-e teama ca autorizarile ar costa mai mult decat casuta…