LIFE

MuMA Hut: un eco tiny house de 16 metri pătrați ridicat între dealuri, de unde te uiți în livadă și vezi zimbri

    Visul unei căsuțe cocoțate în copac, în care să-ți petreci serile lungi de vară, nu dispare nici la maturitate. Așa că trebuie să ne înțelegi entuziasmul atunci când descoperim o astfel de casă construită de adulți pentru… adulți, la noi în România. În acest episod cu și despre locuri frumoase din țară, te invităm să descoperi un eco tiny house din mijlocul unei livezi, pe numele ei MuMA Hut, un proiect al celor de la WWF România.

    MuMA Hut s-a născut în 2019, când Daniel Hurduzeu, un tânăr localnic din Sat Bătrân, comuna Armeniș (județul Caraș-Severin), și totodată ranger al zimbrilor liberi, și-a împărtășit visul din copilărie de a construi căsuțe în copac. Tocmai atunci, arhitectul Miodrag Stoianov a venit la Armeniș cu intenția de a crea ceva care să sprijine proiectele pentru natură din zonă, alături de Oana Mondoc, responsabilă cu inovația și dezvoltarea comunității din partea WWF.

    O localnică din Banat a dat numele unui eco tiny house vedetă

    Zis și făcut, și cu ajutorul voluntarilor și a localnicilor a apărut cea mai cochetă căsuță din lemn, construită la înălțime, în mijlocul naturii, și botezată MuMA în onoarea bunicii lui Daniel.

    MuMA Hut se află între dealuri, într-un peisaj rural liniștit: nu se aud decât păsările, clopotele vitelor sau oilor și, eventual, lătratul unui câine de la câte o gospodărie. E exact ca la bunici la țară sau poate mai sălbatic. În jurul MuMei nu mai sunt gospodării, ci un rând de dealuri care mărginesc valea Râului Lung și cea a Râului Alb, unde își fac veacul sălbaticii zimbri. În jurul cabanei este o livadă de pomi fructiferi, meri, peri, pruni, cireși, iar vara, pășunea este plină de flori. La MuMa se poate ajunge cu mașina până în apropiere, apoi accesul se face pedestru și durează maxim zece minute.

    eco tiny house Căsuța este construită pe un teren de 15.000 mp, unde vor fi ridicate și altele
    Căsuța este construită pe un teren de 15.000 mp, unde vor fi ridicate și altele

    Cum căsuța este ridicată pe terenul unei gospodării, te gândești că depinde de aceasta pentru utilități. Realitatea este că această căsuță este complet independentă de sălașul bătrânesc din apropiere. Legat de confort, trebuie să știi că MuMA este redusă la esențial, cu doar o cameră cocoțată în livadă ce privește deasupra văilor și dealurilor din jur. Ea este racordată la curent electric și încălzire, însă dușul și toaleta se află în exterior, având toate utilitățile și apă caldă, dar expuse parțial la natură.

    MuMA are un pat dublu ce poate deveni twin, dar e cu siguranță un loc ideal pentru un cuplu. Seara, cei doi pot sta pe prispă la un pahar de vin ascultând păsările, iar dimineața îi va întâmpina cu cea mai frumoasă lumină. Micul dejun este inclus și preparat cu produse locale.

    A fost construită cu materiale eco și cu priceperea bătrânilor

    Arhitectul Miodrag Stoianov a gândit o casă care să „plutească” în livadă. Fundația, structura, pereții, învelitorile sunt realizate din lemn procurat local, inclusiv fundația de salcâm, pe care localnicii îl folosesc mult la amenajări în gospodării, deoarece este un lemn foarte rezistent. Căsuța este termoizolată, iar cele 3000 de șițe de pe acoperiș au fost realizate de nepotul unui vechi meșter șindrilar și montate de tineri orășeni sub supravegherea acestuia.

    Interiorul căsuței de 16 metri pătrați este minimalist, ocupat în mare parte de pat și de un spațiu unde poți prepara dimineața o cafea, un ceai sau să deguști câteva aperitive locale. Prispa este un loc intermediar între afară și înăuntru, unde te poți adăposti dacă plouă sau e prea soare și unde îți poți da jos încălțările când vii din excursie. Construcția este realizată în întregime din lemn și este izolată contra umezelii și termic, astfel încât poate fi folosită și iarna.

    Scoți mâna pe geam și culegi fructe proaspete
    Scoți mâna pe geam și culegi fructe proaspete

    „Tatăl lui Danu, domnul Iacob, a insistat ca acoperișul să fie realizat din șiță cum era «la stâni și la căși» pe vremuri. Am extins șița pe pereți pentru a stârni imaginația altor localnici, uneori aceștia nu văd formele și materialele vechi cu cei mai buni ochi. MuMA Hut este una din lucrările nominalizate la premiul Mies van der Rohe 2022 pentru arhitectură”, spune Oana Mondoc.

    Căsuța a fost proiectată cu un geam imens care să șteargă granițele între interior și exterior. Când stai în pat sau la fereastră, privești deasupra livezii. Pentru oaspeți, această zonă are ceva ce nu întâlnești la tot pasul: zimbri care umblă liberi, ecoturism bazat pe experiențe în natura sălbatică precum observarea faunei, cu păsări, căprioare, mistreți, descoperirea orhideelor sălbatice, expediții pe e-bike, dar și experiențe gastronomice alături de localnici.

    Toate acestea sub umbrela unui proiect al WWF numit WeWilder: un hub sătesc dedicat inovației, sustenabilității și traiului mai aproape de natură, ce va cuprinde un spațiu de co-working, încă trei căsuțe din lemn ce se află în construcție și prototipul MuMA. Pe scurt, un loc în care să fii și turist, dar să și muncești.

    Cum te poți muta cu biroul în mijlocul naturii, unde n-auzi decât păsările

    Din cauza incertitudinii generate de pandemie, șantierul a debutat abia în vara 2020, când cabana MuMA era deja în picioare. „WeWilder Campus este un loc pentru nomazi digitali sau specialiști care aduc o contribuție în zonă, dar și pentru oaspeți care vor să petreacă zile în natură. Pandemia Covid-19 a făcut din munca la distanță o realitate pentru mulți oameni și probabil că noul normal nu va însemna reîntoarcerea la biroul fizic pentru toată lumea. Așa că la noi vor putea veni cei care muncesc de oriunde și, când termină ce au de făcut, să se reconecteze cu natura”, spune Oana.

    Campusul principal va cuprinde trei căsuțe numite Chillii, pentru două persoane sau o familie cu un copil mic, Zâna, un spațiu comun pentru co-working sau evenimente, și o bucătărie ce va funcționa ca un mic bistro cu produse locale.

    Așa vor arăta celelalte căsuțe din spațiul pentru muncă și relaxare
    Așa vor arăta celelalte căsuțe din spațiul pentru muncă și relaxare

    Campusul este amplasat pe Dealul Mare, pe o suprafață de 15.000 metri pătrați, mărginit de arbori. Fiecare căbănuță va avea păduricea ei de frasin, paltin sau teo, iar Zâna va fi inconjurată de o pădurice mixtă. Au rămas și secțiuni de pășune, unde iarba va fi cosită în cadrul unor ateliere pentru orășeni. Campusul va avea grădină proprie de legume și plante aromatice și o grădină de permacultură.

    Căsuțele sunt gândite astfel încât, privind din interior pe geam, nu se văd celelalte căsuțe, ci doar peisajul: Munții Țarcu, Dealul Mare la apus sau dealurile din jurul Armenișului. Toate cele trei căsuțe sunt proiectate cu o mică bucătărie și baie.

    „Ca freelancer poți să lucrezi de aici, să te încarci, să mănânci bine și, în schimb, să pui umărul la nașterea unor idei și proiecte. Este vorba de un spațiu de co-working în natură. Aici timpul se mișcă altfel. Când vii, îți tragi sufletul. Căsuțele se pot închiria pe zile și sperăm că din șederea oamenilor la noi se pot lega amintiri și colaborări frumoase”, explică Oana.

    MuMA Hut și experiențele WeWilder pot fi rezervate din luna iunie.

    Foto: Răzvan Dima, Eduard Tershak

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    MuMA Hut: un eco tiny house de 16 metri pătrați ridicat între dealuri, de und...