LIFE

A construit un tiny house cu panouri presate din paie, în care și-a investit toate economiile și veniturile

  George Stroe, după ce a renunțat la munca în corporație, și-a găsit împlinirea sufletească într-o meserie care-l apropie mai mult de un trai simplu, dar și de natură. Este producător de panouri de paie presate, iar dorința de a avea proria casă, construită din mâinile sale, i-a apărut în urmă cu câțiva ani.

  La început de 2023, în iarnă, a început să lucreze la tiny house-ul pe care-l avea deja în minte și despre care știa exact cum o să arate. Pe măsură ce munca se apropia de final, a realizat că povestea nu este a lui, iar casa unică pe care a făcut-o trebuie să-și găsească propriul suflet pereche.

  Tiny house: de la concept la implementare

  George s-a născut în Călărași, dar pe parcursul vieții a locuit în mai multe orașe mari ale țării, până și-a găsit locul în Cluj. În toți acești ani a lucrat în corporație, într-un mediu despre care spune că-și câștiga banii mai ușor, dar care, și-a dat ulterior seama, nu-l împlinea.

  „Am știut mereu că talentul meu este altul și fiecare pas este un mic sacrificiu care mă va duce spre satisfacție. Acum, la final de zi, aduc paiele și praful cu mine acasă, dar mă simt satisfăcut. Fiecare persoană are un potențial uriaș dacă-și ascultă „vocea” interioară. Ar trebui să muncim pentru visele noastre, nu pentru cele ale altor persoane”, zice el.

  În 2020 a investit în propria linie de producție cu panouri presate din paie. A început cu pași mici și stabili, iar satisfacția a venit atunci când a văzut că poate ridica pereții unei case de 100 metri pătrați, în doar două zile. „Însă, împlinirea a apărut atunci când am văzut clientul mutat în casa la care eu am participat”, subliniază el.

  Și-a dorit de multă vreme propria casă naturală, tencuită manual cu lut, care să aibă un acoperiș verde, dar lipsa unui buget l-a oprit din a-și îndeplini visul. În 2023, însă, a început să asambleze, panou cu panou, un tiny house.

  „Proiectul în sine a fost o provocare”

  A pornit lucrările de la zero, fără experiență în construcții, și a durat un an tot procesul. „Am preferat ca fiecare material să fie de calitate, și am așteptat de la lună la lună să-mi mai cumpăr câte un element. La fiecare final de lună rămâneam fără bani și eram nevoit să mă împrumut. În mod normal, aș fi terminat în trei-cinci luni”, adaugă George.

  Cel mai greu i s-a părut „îmbrăcatul” în folie a construcției de jur împrejur, la o distanță care să-i permită să tencuiască. Folia a fost necesară pentru a nu pierde căldura pe care o făcea în interior, să se usuce pereții, când afară erau -15 grade, iar el lucra cu mâinile reci, înghețate.

  Rezultatul este o căsuță de 21 metri pătrați la exterior, cu pereți de 50 centimetri cu tot cu tencuială, și 14 metri pătrați la interior. Interiorul are totul mobilat și utilat, dar și o baie. Pe măsură ce finaliza tiny-ul, Stroe și-a dat seama că povestea nu este a lui, ci are nevoie de un proprietar pe măsură, așa că a hotărât să o pună la vânzare.

  Un tiny house numit „Origini”

  George s-a dedicat strup și suflet proiectului (tiny-ul „Origini” are și un site), iar la final i-a ieșit un spațiu cald, autentic, cozy, ornat cu foarte multe elemente inedite, unele noi, iar altele vechi de peste 80 ani.

  „Acoperișul verde, formele rotunde ale pereților, picturile, elementele autentice, toate adunate transformă spațiul într-un tiny unic. Nu există pe piață ceva la fel care să poată fi transportabil”, zice el.

  Casa este poziționată pe un teren închiriat din apropiere de Cluj, acolo unde are și producție de panouri, și poate fi vizionată de oricine dorește să o vadă și în realitate. Prețul de vânzare este de 48.500 euro. „Se pretează pentru a sta undeva la munte, eventual pe sistem de booking, să poate experimenta cât mai multă lume căldura din acest tiny.”

  Tiny-ul este dotat cu tot ceea ce trebuie. Țevile de alimentare a apei și electricitatea sunt pregătite doar pentru a fi conectate, încălzirea se face pe o sobă pe lemne, iar un boiler electric asigură încălzirea apei.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  A construit un tiny house cu panouri presate din paie, în care și-a investit t...