LIFE

Cu 40.000 de euro, doi bucureșteni au construit și mobilat un tiny house minimalist și cozy, în mijlocul naturii

publicat pe 30 oct. 2022

    Relația pe care o ai cu spațiul este una subiectivă. În timp ce unii oameni își găsesc confortul în case mari sau pline de obiecte, mobilă și artă, alții își găsesc liniștea într-un tiny house. O astfel de decizie vine mână în mână cu schimbarea stilului de viață, dar și cu asumarea că traiul simplu este – pentru unii – mai bogat.

    Mihai și Mădălina Gheorghiu nu locuiesc într-un tiny house, dar au construit unul în inima naturii, deoarece și-au dorit un mic business personal, dintr-o pasiune pe care o au pentru genul ăsta de case. Locuința este în satul Cernădia, în comuna Baia de Fier din județul Gorj. Au ridicat-o în trei luni, iar prețul total pentru construcție, design și mobilat a ajuns undeva la 40.000 euro.

    Mihai și Mădălina au deschis un business în mijlocul naturii

    Mihai și Mădălina au deschis un business în mijlocul naturii

    Iubirea de sat există, dar nu și dorința de a se muta permanent aici

    Mihai, de profesie inginer energetician, s-a născut în București, oraș unde și locuiește alături de soția lui și fetița lor de un an. Tânărul de 33 ani povestește cum în copilărie și-a petrecut majoritatea vacanțelor la țară, atât în Dolj, lângă Craiova, dar și în Gorj, în orașul Novaci, la poalele munților Parâng. „Novaciul, deși este catalogat oraș, este o așezare destul de aerisită și cochetă, la poalele munților, înconjurat de păduri și râuri care izvorăsc din munții din zonă”, explică el.

    În ultimii ani, munca l-a dus des în orășelul copilăriei, motiv pentru care a investit mult și în casa părintească din zonă, unde și-a creat tot confortul de la Capitală. „Am plantat și o livadă cu peste 50 pomi fructiferi, patru nuci, o mică plantație de căpșuni, în mare parte pentru consumul nostru și pentru cea mică”, adaugă inginerul.

    Cu toate astea, nu s-ar muta permanent la sat, deoarece timpul trece greu și nu există multe variante de relaxare și distracție, dar nici spații de joacă pentru cei mici. Plus de asta, precizează Mihai, deși există un spital orășenesc în Novaci, nu se compară cu serviciile medicale pe care le găsește la București.

    Ajung la sat în weekend-uri și pe timp de vară, unde se bucură de aerul proaspăt de munte, dar în rest profită de ofertele orașului, cum ar fi „parcuri, o mare varietate de restaurante și terase, mall-uri, cinematografe, muzee, festivaluri etc.”

    Tiny house: cum a început proiectul

    Mihai mărturisește că are două pasiuni mari, cafeaua și plimbările, așa că încă din facultate și-a dorit un business în zona HoReCa. Atunci când pleacă în vacanțe alături de Mădălina, cei doi preferă să se cazeze la hoteluri sau pensiuni mici, deoarece își doresc să se relaxeze în natură, să fugă de agitația orașului și să ajungă în locuri cât mai liniștite.

    Cu câțiva ani în urmă, ei au descoperit conceptul de tiny house și s-au îndrăgostit iremediabil, deoarece nu mai erau condiționați la o cameră de 12 metri pătrați dintr-o cazare, ci puteau să se bucure un spațiu mai generos, cu terasă privată, în inima naturii. „În linii mari, pentru mine, conceptul de tiny house îl asociez cu următoarele cuvinte: căsuță modernă, natură, spații mari de relaxare, intimitate”, explică el.

    Din dorința de a pune accentul pe „calitate, nu pe cantitate”, Mihai și-a dorit un business unde să ofere oamenilor un spațiu modern, generos, înconjurat de verdeață, cu multe locuri de relaxare, dar care să ofere și un sentiment de intimitate, de „acasă.” Așa cum povestește, a luat toate minusurile locațiilor în care a ajuns în vacanțe și a încercat să evite acele greșeli, pentru a oferi o experiență la standarde ridicate.

    „Am folosit materiale de calitate, pentru un maximum confort termic și fonic, am încercat să oferim un spațiu potrivit și familiilor cu 1-2 copii și am vrut să punem la dispoziția turiștilor cât mai mult spațiu verde. Avem o curte generoasa de 6000 metri pătrați, în mare parte pășune, arbori cu frunze căzătoare, dar si pomi fructiferi”, descrie el tiny-ul.

    Terenul a fost moștenit de Mădălina, este poziționat pe un deal și are acces direct la un râu. Cuplul a construit două căsuțe aici, dar una dintre ele va fi deschisă abia în 2023. El s-a ocupat de faza de construcție, dar și de problemele „tehnice” care mai apar în spațiu, iar soția lui se ocupă direct de primirea oaspeților și tot ceea ce înseamnă gestionarea casei.

    Un tiny cochet și un buget de 40.000 euro

    Inginerul s-a implicat în managementul proiectului, de la design la construcție și a urmărit pas cu pas activitatea unui designer din Târgu Jiu pe care l-a angajat special pentru asta, care i-a adus la viață ideile, dar și a unei echipe de constructori din zonă.

    Sursa de inspirație a fost o căsuță de tip tiny din New York, afacere de familie, unde a învățat cum clientul trebuie să fie pe primul loc, să nu faci rabat la calitate și să oferi ceva special, ce nu se găsește în zona în care vrei să-ți deschizi afacerea.

    Lucrările au început în 2022 și au durat exact trei luni: au început pe 1 mai cu săpăturile pentru fundație și au terminat pe 1 august, cu decorațiuni, perdele și curățenie generală. Să construiască pe un teren izolat, în pantă, fără drum de acces, a fost cel puțin o provocare. „Prima oară am construit un drum privat spre locație, pietruit, de 120 metri lungime, după care am început să aducem materialele cu mașini mici, deoarece drumul nu era potrivit pentru mașini de tonaj mare”, povestește Mihai.

    Casa are 38 de metri pătrați utili, după cum descrie proprietarul: un open space de 34 metri pătrați, unde se află dormitorul și living-ul, un pat queen size și o canapea extensibilă, o bucătărie complet utilată și o baie de 4 metri pătrați, cu o cabină de duș. Există și o terasă de lemn, cu o suprafață generoasă de 30 metri pătrați.

    La capitolul utilități, explică Mihai, căsuța este legată la rețeaua publică de apă potabilă, dublată cu un rezervor de 1000 de litri + un hidrofor, pentru situațiile în care apa de la rețea nu este disponibilă. Pentru canalizare a fost montată o fosă septică ecologică, poziționată departe de căsuțe și aproape de drum, pentru a fi ușor vidanjabilă, iar curentul a fost tras de la aproximativ 200 de metri depărtare. Încălzirea este exclusiv electrică, „convector electric în baie și aer condiționat inverter în restul casei.”

    Costurile s-au ridicat la aproximativ 40.000 de euro, inclusiv design, decorațiuni, mobilare, utilare. „Separat am avut costuri cu drumul de acces, aproximativ 6000 de euro”, mai zice el.

    Un design minimalist și cozy, în inima naturii

    La interior, Mihai a apelat la un designer din Târgu Jiu, Cristian Chirculescu, care i-a înțeles ideile și i le-a pus în practică așa cum și-a dorit. Inginerul a vrut un decor modern, aerisit, unde elemente principale să fie lumina și riflajele de lemn.

    „Au rezultat geamuri imense, un pat unicat, atracția principală a casei, fără niciun dubiu, și un spațiu primitor, placat în întregime cu panouri decorative care imită lemnul”, spune el. Tânărul se mândrește și cu terasa de lemn a tiny-ului, înconjurată de jardiniere cu flori, fapt care creează un spațiu cozy și liniștit celor care-i trec pragul.

    Tiny house-ul se închiriază cu 450-500 lei pe noapte, în funcție de sezon, pentru maximum doi adulți și doi copii și este pet friendly. „Oaspeții se pot relaxa în hamace sub pomii fructiferi, pot face BBQ pe terasă sau pot sta pe lângă vatra de foc din apropierea locuinței”, încheie el.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments