Case

Tiny house lângă Vidraru: cu 10.000 euro și-au construit și amenajat o casă de vacanță eco

  Nume: Iulia Văculişteanu, designer de interior şi marketing manager
  Localitate: sat Mușătești, judeţul Argeș
  Tip de locuință: un mix de casă între tiny home & A-frame 
  Suprafață: 35 metri pătrați utili
  Stă aici: periodic, din decembrie 2016, proprietară, împreună cu soţul şi cele două fetiţe

  Iulia Văculişteanu, designer de interior la Designful, este pasionată de drumeţii, grădinărit, natură şi călătorii. Aşa că atunci când ea și soțul ei au decis să-și facă o casă de vacanţă unde să petreacă timpul împreună cu cele două fete ale lor, au ținut cont de două criterii: să fie aproape de natură (se află la șase kilometri de drum forestier de barajul Vidraru) şi să aibă o amprentă de carbon cât mai mică (are 35 metri pătraţi pe un teren de 2300 metri pătraţi).

  „În fiecare anotimp ne vizitează prietenii din pădure: vulpi, arici, şoricei. Ne bucură acest lucru, înseamnă că am obţinut ceea ce trebuie.”

  tiny house vidraru
  Spații de depozitare în micuța bucătărie-living

  Căsuţa are două niveluri şi trei camere multifuncţionale, iar bugetul pentru construcția și amenajarea ei a depăşit puţin peste 10.000 euro. Ar fi costat mai mult dacă proiectul n-ar fi fost realizat treptat, în regim propriu. Iulia a beneficiat de ajutorul unui constructor care-i este şi vecin, iar finisajele le-a aplicat împreună cu soţul ei, lucruri ce au ajutat semnificativ la a economisi buget. În plus, când au început construcţia, în 2014, preţul lemnului era mult mai mic.

  Proiectul de arhitectură, structura şi dosarul pentru construcţie, cu tot cu avizele de mediu, au costat 300 euro. Din fericire, primăria nu cere bani pentru a elibera certificatul de urbanism. Nu e nevoie decât să depui dosarul ce include antecontract, contract de vânzare-cumpărare, plan de amplasament, certificat de urbanism, chitanţa acestuia, chitanţa acordului de mediu (100 lei), chitanţa cadastrului (120 lei), factura şi chitanţa pentru aviz de amplasament şi impozit teren (13 lei).

  Pasul următor a fost să ridice construcţia la gri, o etapă realizată cu aproximativ 6000 euro: 4000 pentru fundaţie şi ridicare, 1000 pentru tigla de acoperiş şi 1000 euro pentru tâmplărie PVC. Pentru că nu aveau apă, canalizare şi curent, au mai adăugat aproape 2000 euro pentru instalație (puţul şi tot procesul de instalare a ajuns la 800 de euro, iar fosa septică a mai adăugat încă 300 euro, plus plata muncitorului), iar în jur de 2000 euro au fost cheltuiţi exclusiv pentru amenajare.  Nu are sobă pe lemne, a preferat un şemineu pe care a dat mai puțin de 600 euro la vremea respectivă. Au construit casa treptat, cu ajutor de la vecinul de peste drum, care e constructor. Au început proiectul în 2014 și l-au terminat la începutul anului 2017.

  În cei 35 metri pătrați încap un living-bucătărie (care are şi holul înglobat), un dormitor, o baie, iar la mansardă este un al doilea dormitor (cu o înălţime foarte redusă). Fiind o casă așa micuță, Iulia spune că nu are un loc preferat, ci că-i place absolut tot: „Locul preferat? Totul. Oriunde ai sta, te bucuri de priveliştea munţilor, dar şi de întreaga amenajare.”

  O casă sustenabilă construită cu materiale locale

  tiny home
  Casa are doar 35 de metri pătraţi

  Iulia şi-a dorit o casă care să ţină cont de mediul înconjurător. În spatele curţii curge râul Vâlsan, care este încadrat în ariile protejate UNESCO. În apele acestui râu înoată Aspretele, un peşte care este practic o fosilă vie, cu o vechime de peste 65 de milioane de ani, contemporan cu ultimii dinozauri, povestește designerul. 

  „Construcţia este din materiale locale, cu forţă de muncă locală, respectând mediul.  De aceea nici nu are fundaţie. Este pe piloni de beton, cu structură uşoară din lemn. Terenul din păcate nu a avut copaci, aşa că este în plin proces de împădurire cu copaci decorativi, fructiferi arbuşti şi flori”, explică ea.

   

  dormitorul de jos
  Dormitorul matrimonial include şi un pătuţ pentru bebeluş

  Următorul pas va fi montarea unor panouri voltaice pentru a susţine electricitatea casei. Acoperişul de tip A-frame orientat înspre Est-Vest asigură luminozitatea continuă pe una dintre pante. Însă pentru amplasarea acestor panouri este necesară o cameră tehnică pentru acumulatori şi alte elemente tehnice. Iulia plănuiește să adauge o extensie casei, așa că proiectul căsuței de vacanță este încă în desfășurare. Momentan este în lucru bucătăria de vară, care va conţine: cuptor de pizza şi pâine, grătar, plită rustică. Iar zona de luat masa va fi îmbogăţită de şase glicine (salcâmi japonezi). Toate au finalizat procesul de aclimatizare.

  Şemineul cu lemne al Iuliei
  Şemineul a fost cel mai costisitor element

  Conceptul de design interior e unul simplu, vedeta fiind peisajul

  Iulia a dorit să respecte câteva linii clare: o cromatică veselă, însă cu multă lumină şi zone multifuncţionale. Aşa că livingul are rol de hol, living, dining şi bucătărie (totul în 18 metri pătraţi). Baia este spaţiul de spălat, de depozitat, dar şi camera tehnică unde se află maşina de spălat şi boilerul (6 metri pătraţi). Iar dormitorul serveşte pentru depozitare, odihnă şi linişte (11 metri pătraţi). Mansarda de deasupra băii şi a dormitorului ascunde un al doilea dormitor în care abundă lumina naturală datorită  geamului de mansardă. 

  dormitorul de jos
  Majoritatea obiectelor vin de la Ikea şi Hornbach

  Majoritatea obiectelor sunt de la Hornbach şi IKEA. „Hornbach are o gamă foarte frumoasă şi deosebită de finisaje pentru case şi, nu în ultimul rând, sunt accesibile. Apreciez IKEA pentru mobilierul minimalist, funcţional, care se potriveşte foarte bine în amenajările eclectice, în cadrul cărora mai apar obiecte ieşite parcă un pic din context. De asemenea, am luat în calcul costul mai mic”, completează ea. Pieselor noi li se alătură şi  obiecte care au trecut prin toate chiriile familiei şi acum au ajuns aici.

  bucătăria din tiny home
  Aşa arăta bucătăria în prima etapă de amenajare

  „Am apelat la o echipă locală de meşteri tâmplari în mai multe etape. Nu am avut o echipă dedicată care ar implica şi alte costuri (cazare, masă, deplasare etc.) – de aceea costul de manoperă este unul mult mai mic. Cred că dacă ai apela la o prefabricată costul ar fi dublu. Legat de forţa de muncă locală, insist destul de mult pe tema asta, pentru că vei obţine o casă cu o amprentă de carbon mult mai mică, pentru că arăţi respect comunităţii din care vrei să faci parte (chiar dacă doar în vacanţă), pentru că susţii economia locală, susţii meşterii autohtoni care, din păcate, încet-încet pleacă din ţară”, explică Iulia.

  casa de lemn a Iuliei
  În loc să aleagă o prefabricată, Iulia a preferat să apeleze la meşterii locali

  Chestionar cu idei bune

  Stilul casei: Minimalist modern, eclectic (am folosit elemente de tip retro: şemineul, lemnul).

  Inspirație: Trendul internaţional de tip tiny houses intercalat cu cel de A-frame cabins.

  Elementul preferat: Suprafaţa vitrată din living.

  casa iarna
  Livingul are şi rolul de intrare, hol şi dining

  Cea mai mare provocare: Să iau în calcul toate nevoile şi funcţiunile, fără a încărca spaţiul. A doua prioritate a fost să am o circulaţie cât mai firească şi plăcută în interiorul căsuţei.

  Cel mai bun lucru iarna: Şemineul, o cană de cafea şi natura atât de aproape. Suprafaţa vitrată care mă face să mă simt în mijlocul zăpezii, fără să îmi fie frig.

  mica bucătărie din tiny home
  Iulia îşi savurează cafeaua preparată în mica ei bucătărie şi admiră întregul peisaj din casă

  Cel mai bun lucru vara: Deschiderea casei către exterior. Interiorul şi exteriorul ce par un singur spaţiu (tot datorită suprafei vitrate).

  Cel mai costisitor obiect: Şemineul retro din fontă.

  bucătăria
  Momentan, au doar bucătăria de dinăuntru, dar intenţionează să realizeze şi una afară, de vară

  Proiecte DIY: Toate finisajele au fost montate de către noi. Un proiect 100% DIY va fi cuptorul de pizza, practic întreaga bucătărie de vară. Grădina de vară poate fi şi ea băgată la capitolul DIY: în fiecare vară cultivam legume, pe care le lăsăm să crească liber și de care ne bucurăm de fiecare dată când ajungem.

  Elemente eco: Consider că marea majoritate a elementelor sunt pe cât posibil eco. Spre exemplu, lemnul este reutilizat, local. 

  baia
  Baia are şi rol de cameră tehnică

  Cum te-ai simțit după ce ai terminat procesul de construcție și amenajare: A fost împlinirea unui mare vis, a fost un sentiment absolut minunat. În continuare, avem acelaşi sentiment de fiecare dată când mergem acolo.

  Un personaj de ficțiune care s-ar simți cel mai bine în căsuța de vacanță: Cred că Iron Man.

  dormitorul matrimonial
  Multe piese de mobilier sunt aduse reciclate din alte amenajări

  Sfaturi pentru cei care vor să înceapă un astfel de proiect: Less is more, recondiţionare, reconversie funcţională. Sfatul cel mai de preţ este să ştie ce vor să obţină, să cunoască stilul. Să răspundă la întrebarea „ce vreau eu de la această amenjare”, atât din punct de vedere funcţional, cât şi decorativ. Dacă îşi răspund la această întrebare şi se ţin de ea, atunci sunt pe drumul cel bun. Este foarte uşor să scapi din vedere şi să alegi obiecte frumoase, pe care le vezi în magazin, iar în final să ajungi acasă, cu muuulte obiecte, foarte frumoase, dar care nu au niciun sens împreună şi nici nu prea te ajută.

  Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  18 Comments
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Diana
  Diana
  3 years ago

  Absolut superba casuta!! Felicitari proprietarilor!!
  Am 2 intrebari daca ma puteti ajuta.
  Ce izolatie s-a folosit? De asemenea, presupun ca lemnul este tratat cu agent ignifug?

  Denisa Niță
  Admin
  3 years ago
  Reply to  Diana

  Pentru izolație au folosit vată minerală, iar la soba vată minerală bazaltică. Și da, structura de lemn a fost stropită cu soluție ignifugă.

  Valeriu
  Valeriu
  3 years ago

  Bună seara. Foarte frumoasă. Ați avut nevoie de autorizație de construire? Cum ați procedat cu actele necesare? Se poate cumpăra proiectul tehnic? Peste piloni ați turnat grinzi de beton? Mulțumesc.

  Denisa Niță
  Admin
  3 years ago
  Reply to  Valeriu

  Da, este nevoie de autorizatie. Peste piloni nu sunt grinzi de beton – doar lemn. De dosar, avize si acte s-a ocupat arhitectul, Iulia doar a depus dosarul.

  Denisa Niță
  Admin
  3 years ago
  Reply to  Denisa Niță

  Iar proiectul tehnic este al arhitectului și nu poate fi cumpărat. Însă Iulia recomandă să căutați un arhitect specializat pe structuri ușoare, căruia să-i precizați din start bugetul și nevoile.

  dragos
  dragos
  3 years ago

  Asa arata in vara poate :)) acum au mai trantit o constructie in stanga ei.. legat de casa.. care a stricat cu totul frumusetea casei..

  Razvan
  Razvan
  3 years ago

  Imposibil ca un proiect complet de arhitectura+rezistenta+instalatii+studiu geo+masuratoare topografica+avize+taxa autorizatie sa coste doar 300euro. Nu induceti lumea in eroare cu genul acesta de articole. As fi curios de numele firmei sau al arhitectului care a realizat acest proiect, daca tot sunteti transparenti. Poate e facut pe prietenie, donatie, etc , dar efectiv e imposibil sa coste doar atat.

  Denisa Niță
  Admin
  3 years ago
  Reply to  Razvan

  Ne bucurăm că ne citiți! Iulia e designer de interior, așa că a participat activ la proiectul casei. Arhitectul, fiind coleg de breaslă, iar proiectul în sine fiind unul ușor, a cerut doar 300 euro. În plus, autorizația se obține în urma unui certificat de urbanism pe care îl emite primăria și care nu costă nimic.

  Nu au instalații: căldura și lumina sunt sigurate prin panouri fotovoltaice, iar pentru apă au puț și fosă.

  Dan
  Dan
  3 years ago

  Buna ziua. Va asumati precizarile din articol referitoare la existenta autorizatie de construire pentru casa (nu magazie, sopron, sau garaj) si a costului de 300 euro pentru obtinerea autorizatiei? Multumesc.

  Denisa Niță
  Admin
  3 years ago
  Reply to  Dan

  Bună ziua,

  Autorizația pentru construcție se obține în urma unui certificat de urbanism emis de primărie. Prețul acestui certificat pentru o căsuță de 35 metri pătrați poate fi 0 sau maximum 10 lei, în funcție de zonă.

  C.M. Serban
  C.M. Serban
  2 years ago
  Reply to  Dan

  Domnule, cred ca mai sus este un raspuns vs tema costurilor de proiect, autorizatie etc. foarte in detaliu si lamuritor; hai sa nu fim contra a ceea expun oamenii astia aici, trebuie pastrata limita de… bun simt, iertati-ma. Stiu ce vorbesc, am ceva asemanator, etapizat facut samd si le dau dreptate.
  Felicitari ptr rabdare acordata de a raspunde celor pesimisti, de ce nu, rautaciosi.

  Elena
  Elena
  3 years ago

  Stimata doamna, numai forajul de apa, racordul la energia electrica si fosa septica fac 10000 de euro. Sunteti partasa la o dezinformare toxica si departe de adevar. BTW, pluralul corect gramatical este niveluri, nu nivele.

  Denisa Niță
  Admin
  3 years ago
  Reply to  Elena

  Bună ziua, ne bucurăm că ne citiți. Scrie clar în text că nu au tras curent, ci folosesc panouri fotovoltaice pentru lumină și căldură. Asta scade costurile. Iar camera tehnică pentru panouri e încă în lucru, informație care se regăsește în text. Apoi, casa nu are fundație clasică, ci e construită pe piloni de beton, cu structură din lemn. Din nou, costuri mult mai mici decât un proiect clasic de construcție. Iar pentru apă au puț și fosă, care împreună au costat în jur de 1000 euro. Ne bucurăm mult când putem răspunde întrebărilor de la cititori, dar ne-ar plăcea… Read more »

  C.M. Serban
  C.M. Serban
  2 years ago
  Reply to  Denisa Niță

  Buna ziua,
  Felicitari! Am postat doua opinii mai sus, ma opresc, lumea e negativista, asa de dragul ca respira…
  In aceeasi perioada am facut o cabana tip „A”, in pasul Oituz, 50 mp amprenta, cu muuuulte asemanari si solutii constructive ca ale dvs… las modestia si cred ca stiu ce spuneti, chiar de la nivel de holzsurub pana la finalitate.
  Cele bune.
  C. Marius

  Last edited 2 years ago by C.M. Serban
  C.M. Serban
  C.M. Serban
  2 years ago
  Reply to  Elena

  Buna, Elena

  Fosa septica-500; put apa cu diam. 1mtr/14 mtr adancime-1100; curent electric pana la tablou distributie interior cabana-750
  Preturi nivel an 2012-2014. Se pot face lucruri utile, fara aport de nababi. Pana la 10 mii euro… e o avere.

  Daniel
  Daniel
  2 years ago

  Salutare

  Era bun un video cu un mic tur al casei pentru a intelege mai bine unele concepte
  Nu inteleg unde este pozitionat mai exact master bedroom si mansarda

  Multumesc frumos

  TainiiHaus
  TainiiHaus
  2 years ago

  Sper ca macar de dragul copiilor acel OSB era cel fara formaldehida (mai „curat”)…

  FanTinyHome
  2 years ago

  Ce tip de OSB este acela ? Multumesc!

  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Tiny house lângă Vidraru: cu 10.000 euro și-au construit și amenajat o casă...