LIFE

În iunie 2024 are loc Tiny House Festival, primul event de locuințe mobile din Europa Centrală și de Est

  Conceptul tiny house a început să prindă avânt în România, chiar dacă a avut un start timid și încă nu și-a atins adevăratul potențial. Pentru cei care își doresc să știe mai multe, să simtă pe propria piele cum arată un tiny la interior și cum ar arăta viața lor într-unul, dar și pentru persoanele interesate să cumpere, există acum Tiny House Festival, primul event de locuințe mobile din Europa Centrală și de Est.

  Tiny House Festival are loc în Vama Veche, în perioada 22-30 iunie 2024, în cadrul Pura Vida tiny house village. Spațiul e împărțit în trei zone, una de event, una de relaxare și una dedicată copiilor. În zona evenimentului ai acces la 40 de unități de cazare, de la tiny-uri, case modulare, domuri până la corturi de glamping. Dar și soluții sau produse pentru petrecerea timpului în aer liber, cum ar fi saune sau jacuzzi-uri. Partea bună este că unitățile de cazare vor rămâne pe poziții și peste sezon, pentru a putea fi văzute, testate și chiar închiriate.

  Iar zona de relaxare înseamnă, printre altele, food trucks, concerte și petreceri.

  Tiny House Festival, de la idee la implementare

  „Ne adresăm și business-urilor de turism din Dobrogea și Tulcea care-și caută activ sau nu soluții pentru a-și diversifica și crește capacitatea de cazare, iar cei prezenți vor putea comanda pe loc tot ceea ce au nevoie. Locația e fix la malul mării și va fi accesibilă atât pentru turiștii de pe litoral, cât și pentru cei care vor să profite de festival, dar și de mare și plajă”, completează antreprenorul.

  Conceptul evenimentului a fost dezvoltat de Tudor și Anda Maxim, fondatori și Pura Vida Huts, producător de tiny houses. Ideea a venit în mod organic, după ce au participat ca expozanți la singurul festival de tiny house din Germania, la Messe Karlsruhe.

  După prima ediție Tiny House Festival, din 2023, și-au dat seama că își doresc să fie și mai mult decât o piață de deschidere pentru diferiți producători. Unul dintre obiectivele festivalului, continuă organizatorul, este și educarea pieții, deoarece mulți nu înțeleg de ce sunt atât de scumpe unele tipuri de tiny houses, cum sunt făcute, utilate (de la aer condiționat la încălzire în pardoseală) sau despre materialele folosite.

  „La prima ediție am avut așteptări modeste și ne-am spus că vom fi fericiți dacă vom aduce la Râșnov 2000 de oameni. Au fost 9000 de oameni, mulți dintre ei interesați sau care au cumpărat și au devenit clienți după festival. Am învățat unuii de la alții”, spune Tudor.

  Prețurile unor astfel de case încep de la 6.900 euro + TVA, dar pot ajunge și la 80.000 de euro, în cazul caselor modulare mari și complet mobilate. De asemenea, un tiny cu finisaje de lux și toate dotările posibile, unde doar o bucătărie costă 5000 euro, subliniază Tudor, poate ajunge și la 75.000 euro.

  Oferta este variată și adaptată pentru toate bugetele, cum ar fi o casă modulară de 40 metri pătrați, complet echipată cu două camere, bucătărie open space, baie și living, care vine cu sistem de instalații și climatizare, la 25.000 euro.

  „O familie încă nu vede o soluție într-un tiny pentru o casă de vacanță, sunt încă preferate construcțiile mari, clasice. Spiritul antreprenorului român e destul de scăzut și apetența pentru business, de a investi într-un tiny, e mică, deși rezultatele și experiența pe care o avem demonstrează contrariul. Oamenii încă ezită”, precizează organizatorul.

  PS: Despre mișcarea tiny house

  Ți-am povestit deja de tot ceea ce trebuie să știi despre acest concept de case în România și cum mișcarea a început în America, ca urmare a unor evenimente care au destabilizat piața imobiliară din țară. O economie aflată în colaps, plus și o serie de evenimente naturale tragice, cum ar fi Uraganul Katrina, i-au făcut pe mulți să-și piardă casele. Cum locuințele noi erau foarte scumpe, unii oameni s-au gândit să-și facă propriile case.

  Dee Williams este una dintre pionierele acestei mișcări – ea și-a construit propria casă-mică pe roți în 2004 și a deschis drumul pentru mulți doritori de trai simplu. De atunci și până în prezent, au urmat foarte multe cărți, bloguri și show-uri TV, cum ar fi „Tiny House Nation”, care au explorat și prezentat această mișcare.

  Definiția Tiny House diferă pentru mulți oameni, dar are la bază aceeași filozofie – să fii mulțumit cu ceea ce ai și să creezi o viață simplă, întorcându-te mereu la esență și lucrurile care contează cu adevărat. Atunci când alegi să locuiești într-o astfel de casă îți faci practic timp pentru relațiile cu cei dragi, pentru natură și pentru a experimenta tot felul de aventuri.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  În iunie 2024 are loc Tiny House Festival, primul event de locuințe mobile din...