UTILE

Cum se curăță fumul de pe tavan: pași de urmat, substanțe și ustensile de folosit

  Fumul de pe tavan este total inestetic și periculos, indiferent de cauză. Dacă vezi că ai fum pe tavan ar fi bine să acționezi rapid pentru ca lucrurile să nu se agraveze. Uite cum se curăță fumul de pe tavan astfel încât rezultatul să fie cel dorit. 

  Curățarea fumului de pe tavan este o operațiune destul de laborioasă și complexă care necesită o atenție sporită. Nu doar că trebuie să identifici tipul de fum care s-a depus pe tavan. Însă vei avea surpriza să descoperi că pe lângă pete de fum tavanul atrage și praf și grăsime. Pe lângă aspectul inestetic al urmelor, fumul poate afecta structura tavanului sau vopseaua

  În cele ce urmează îți prezentăm câțiva pași de urmat ca să scoți urmele de fum de pe tavan. Iată cum se curăță fumul de pe tavan. 

  Ce să știi despre curățarea fumului de pe tavan: 

  • metoda de curățarea a tavanului depinde de tipul de fum care a afectat zona cu pricina. Fumul de incendii afectează diferit tavanul față de fumul de lumânare sau de țigară, de exemplu; 
  • ca să absorbi mirosul de fum din cameră, pune un castron cu oțet în apropiere de zona afectată; 
  • la magazinele de bricolaj poți să găsești bureți speciali pentru îndepărtarea prafului de funingine; 
  • curățarea tavanului afectat de fum se face cu substanțe chimice. Dacă te simți amețit ar fi bine să oprești curățarea și să mergi într-o zonă ventilată. 

  Cum se curăță fumul de pe tavan: aerisire și protecție

  Aerisirea camerei unde se află tavanul pătat de fum este un prim pas necesar. Ai nevoie de o sursă de ventilație, cum ar fi o fereastră deschisă pentru a exista un flux constant de aer. Urmele de fum de pe tavan se curăță, în general, cu substanțe chimice. Așa că pregătirea zonei e importantă. Dacă în cameră nu există o fereastră, atunci poți folosi și un ventilator. 

  Înainte să te apuci să cureți tavanul, de preferat ar fi ca pe podea să ai un strat de protecție. O căptușeală, o plasă, o pânză sau o folie de plastic. Praful de fum va cădea pe podea, astfel că zona de protecție va minimiza eforturile ulterioare de curățare. De asemenea, acționează ca barieră pentru stropii de soluție cu care o să cureți tavanul. 

  Protecția este foarte importantă când cureți fumul de pe tavan. Ai nevoie de o pereche de mânuși din material gros. Nu folosi mânuși de latex dacă manevrezi substanțe chimice. Există riscul ca acestea să se topească. 

  O să mai ai nevoie de ochelari de protecție și de o mască simplă care să îți acopere gura și nasul. O scară este, de asemenea, utilă. Fără acest element nu vei putea ajunge să cureți corect tavanul și pereții afectați de funingine. 

  Dacă poți, înainte de curățarea efectivă a tavanului, poți să cureți porțiuni din acesta cu aspiratorul. Particulele de fum lasă praf, așa că aspiratorul poate fi de folos. Partea aceasta se poate face și cu cârpe, însă timpul de efectuare va fi mai îndelungat. 

  Cum se curăță fumul de pe tavan: soluțiile care te ajută

  Cele mai bune soluții care pot să scoată fumul de pe tavan sunt cele care conțin fosfat trisodic. Aceste soluții elimină și grăsimea, alte tipuri de pete și mențin curățenia zonei. Detergentul de vase în combinație cu apă poate fi o primă soluție de încercat. Însă nu garantează că poate scoate urmele de fum de pe tavan. 

  Atenție la manevrarea substanțelor care conțin fosfat trisodic. Acestea nu ar trebui să intre în contact cu pielea. 

  Zona de pe tavan unde există urme de fum poate să fie frecată cu aceste substanțe și cu o cârpă sau un burete curat. Dacă există multă funingine, atunci e bine să ai la îndemână mai multe cârpe sau mai mulți bureți. Totodată, trebuie să ai lângă tine o sursă de apă ca să cureți murdăria și resturile. 

  Repetă procesul de mai multe ori, cât de ferm poți, până când urmele de fum dispar. O singură aplicare a substanțelor cu fosfat trisodic e posibil să nu fie suficientă. 

  Cum se curăță fumul de țigară de pe tavan 

  Dacă pe tavan sesizezi că ai urme de fum de țigară, atunci trebuie să începi prin a le răzui cu o spatulă. E posibil ca părți din tencuială să cadă, iar tavanul trebuie refăcut. Asta pentru că fumul de țigară face mici găurele în tavan. 

  Soluțiile cu fosfat trisodic sunt iarăși de folos pentru a îndepărta urmele de fum de țigară de pe tavan. Se amestecă alături de apă și de oțet, iar cu soluția rezultată se acoperă zona afectată cât mai mult. Procesul se repetă prin curățarea zonei afectate cu cârpe sau cu bureți. 

  ALTE SUBIECTE INTERESANTE
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum se curăță fumul de pe tavan: pași de urmat, substanțe și ustensile de ...