Tot ce trebuie să știi despre palmierul pitic, planta tropicală ideală pentru interior
publicat pe 16 ian. 2024Chamaedorea elegans, cunoscută și sub numele de palmier pitic sau de apartament, este o plantă de interior populară și versatilă. Este cunoscută și apreciată pentru frunzele sale elegante și pentru adaptabilitatea la mediile din interior.
Deși este o plantă tropicală, originară din pădurile tropicale din sudul Mexicului și Guatemala, nu este foarte pretențioasă și te poți descurca cu ea chiar dacă ești începător. Dar ca orice plantă, are anumite nevoi pe care trebuie să i le îndeplinești ca să te bucuri de ea cât mai mulți ani și să prospere.
Nevoile de bază ale unui palmier pitic
Lumină
Palmierul pitic prosperă în lumină puternică, indirectă, ceea ce-l face potrivit pentru spațiile cu lumină solară filtrată. Deși poate tolera niveluri mai scăzute de lumină, dacă îi oferi lumină moderată spre puternică (dar filtrată) va crește mai robust și va avea frunze de un verde vibrant. Evită totuși expunerea plantei la lumina directă a soarelui fiindcă i se ard frunzele.
Udare
Udarea adecvată este crucială pentru palmierul pitic. Ca majoritatea palmierilor, este foarte sensibil la supraudare și asta reprezintă cauza principală care duce la moartea plantei. Așa că, asigură-te că menții umiditatea solului la un nivel optim și mai bine o uzi mai rar și lași solul să se usuce decât să o uzi prea mult. Ca regulă de bază, udă palmierul pitic numai atunci când primii doi centimetri din sol se simt uscați.
Pentru a asigura un drenaj bun, folosește întotdeauna ghiveci cu găuri pentru drenare și scurge apa din farfurie. Apa acumulată în farfuria ghiveciului duce la putrezirea rădăcinilor.
Udă palmierul pitic cu apă la temperatura camerei pentru a evita un șoc termic la rădăcinile plantei. Preferabil, folosește apă filtrată sau lasă apă de la robinet în sticle fără capac cel puțin 24 ore ca să se evapore din cantitatea de clor.
Temperatură și umiditate
Temperatura ideală pentru palmierul pitic trebuie să fie între 18 și 27 grade Celsius. Fiind o plantă tropicală este iubitoare de umiditate. Dacă ai umidificator, poziționează ghiveciul cu palmier în apropiere de acesta. O altă modalitate prin care să crești umiditatea din preajma plantei este să grupezi mai multe plante împreună. Pulverizarea frunzelor cu apă este, de asemenea, apreciată de palmier.
Păstrează palmierul pitic într-o zonă fără curenți de aer. Dacă observi că frunzele palmierului încep să aibă margini uscate, cel mai probabil a stat în curent prea mult timp sau are nevoie de apă. Dar crește nivelul umidității în aer înainte să îl uzi, ca să eviți supraudarea.
Spre deosebire de alte plante tropicale, precum Calathea, palmierul pitic se adaptează totuși și în medii cu mai puțină umiditate. Deci nu-ți face dacă nu ai umidificator, palmierul nu este o plantă greu de satisfăcut.
Sol, fertilizare și replantare pentru un palmier pitic
În materie de substrat, folosește un amestec de turbă pentru plante tropicale sau palmieri. Găsești amestecuri speciale pentru palmieri la majoritatea florăriilor mari și la magazinele de specialitate.
Folosește întotdeauna un ghiveci cu găuri pentru drenare și, dacă pui ghiveciul într-o mască, asigură-te că nu mai curge apă din acesta după udare. O tehnică care te va ajuta să-ți protejezi mai bine nu doar palmierul pitic, ci toate plantele de riscul de putrezire al rădăcinilor este să le lași preț de 30 minute după udare să se scurgă în chiuvetă.
Palmierul pitic este o plantă care nu necesită multă fertilizare. Folosește un fertilizator lichid diluat o dată sau de două ori în timpul sezonului de creștere (primăvară-vară). În lunile de toamnă-iarnă nu folosi niciun fel de fertilizator.
Rădăcinile palmierului pitic sunt subțiri și cresc relativ lent, așa că replantarea poate fi făcută o dată la doi ani. De cele mai multe ori, replantarea trebuie făcută când solul își pierde consistența și reține prea multă apă.
Cu ce probleme te poți confrunta la un palmier pitic
Deși este o plantă care s-a adaptat destul de bine la mediul interior, există diverse probleme care îți vor cere atenția.
- Frunze îngălbenite. Frunzele îngălbenite pot indica fie supraudarea, fie lumina prea puternică. Verifică întotdeauna umezeala solului cu degetul înainte să-l uzi, ca să eviți supraudarea. Dacă palmierul nu este supraudat și totuși are frunze îngălbenite, mută-i locul mai departe de lumina intensă a soarelui.
- Vârfuri de frunze maro. Frunzele cu vârfurile maro indică cel mai adesea umiditatea scăzută în aer, lumina directă a soarelui sau insuficientă umezeală în sol. Palmierul pitic se adaptează la lumină mai slabă, dar razele directe ale soarelui vor duce la arderea frunzelor.
- Putrezirea rădăcinilor. Dacă ai făcut greșeala să uzi prea mult sau prea des planta, rădăcinile subțiri și sensibile vor începe să putrezează. Ca să salvezi palmierul, replantează-l în substrat curat și curăță înainte rădăcinile tăindu-le pe cele afectate.
- Dăunători. Palmierul pitic poate fi afectat de dăunători precum afidele, păduchii lânoși și țestoși. Inspectează în mod regulat frunzele și tulpinile palmierului și, dacă observi modificări, fă poze și du-te cu ele la cea mai apropiată fitofarmacie ca să primești tratamentul adecvat.
Cum înmulțești palmierul pitic
Spre deosebire de alte plante care pot fi înmulțite ușor prin cutting-uri, palmierul are un proces mai delicat de propagare.
Divizare – Chamaedorea elegans poate fi înmulțită prin divizare în timpul replantării. Se scoate ușor planta din ghiveci, se separă ghemul de rădăcini în secțiuni, asigurându-te că fiecare secțiune are rădăcini și frunze, și se plantează diviziunile în ghivece individuale. Tratează cu multă atenție și blândețe rădăcinile palmierului fiindcă sunt foarte sensibile.
Puieți – Uneori, vei putea observa în ghiveci că, la baza plantei, vor apărea mici puieți. După ce aceștia se ramifică și dezvoltă frunze proprii, îi pot despărți cu grijă de planta principală și replanta într-un ghiveci cu sol adecvat.
Semințe – Chamaedorea elegans poate fi înmulțită din semințe, deși această metodă necesită răbdare. Pune semințe proaspete într-un amestec de sol bine drenat, menține o umiditate ridicată și asigură-i lumină indirectă. Germinarea poate dura câteva săptămâni.
Deși unii grădinari experimentați au succes în înmulțirea palmierului pitic prin una dintre metodele de mai sus, este mai degrabă recomandat să cumperi o plantă nouă dacă vrei să ai mai mulți palmieri. Divizarea plantei și a puieților poate stresa planta și rădăcinile și să riști pierderea acesteia.
Sfaturi care-ți vor ajuta palmierul să prospere
- Rotește periodic planta pentru a asigura o creștere uniformă pe toate părțile. Acest lucru ajută la prevenirea înclinării plantei spre sursa de lumină.
- Curăță în mod regulat frunzele palmierului. Praful se poate acumula pe frunze și astfel îi afectează capacitatea de fotosinteză. Șterge ușor frunzele cu o cârpă umedă ca să le menții curate și sănătoase.
- Udă întotdeauna palmierul de sus în jos. Acestei plante nu-i place ca rădăcinile sale să stea în apă.
Toxicitate: Palmierul pitic nu este toxic pentru oameni și animale de companie.
-
UTILE
Se poate vinde casa fără succesiune? Ce apare menționat în lege
Îți arătăm ce ai de făcut cu exactitate și ce spune Codul Civil.
-
Plante
Cum se îngrijesc mușcatele iarna. Ce e bine să faci ca să te bucuri de niște flori superbe
Le adăpostești, le tai și nu le mai uzi așa des.
-
hotnews
Ce nu se spală la mașina de spălat vase. Obiecte pe care nu ar trebui să le cureți niciodată așa
Unele obiecte se pot deteriora, iar mașina poate avea probleme.