Plante

Ce legume poți crești în ghiveci, din apartament, și cum să te asiguri că ai recoltă bogată

  Poți crește câteva legume și în apartament, în ghiveci, nu ai nevoie de o grădină. Uite câteva legume crescute în ghiveci de care te poți bucura rapid, din propria cultură de apartament. 

  Legumele crescute în ghiveci devin o alternativă tot mai căutată de aceia dintre noi care nu au acces la grădină sau curte. Aproape orice legumă care crește direct în pământ se poate dezvolta la fel de bine și într-un ghiveci. Câteodată, microclimatul unui ghiveci poate să fi chiar mai benefic unei legume decât cultivarea în sol. Asta pentru că în felul acesta sunt ferite tot probleme și dăunători. Iar roadele devin și mai multe și mai bune. 

  În continuare, îți arătăm ce legume pot fi crescute în ghiveci și cum să ai grijă de ele. 

  Legume crescute în ghiveci: roșii

  legume crescute in ghiveci shutterstock

  Roșia se dezvoltă foarte bine în ghiveci. Are nevoie de un vas cu o adâncime de minim 35 centimetri, spalieri solizi pe care să se cațere și s-o uzi zilnic, până la înflorire. 

  Așază ghiveciul cu roșii într-un loc cu soare minim cinci sau șase ore pe zi. Iar odată ce sunt coapte și bune de consum, recoltează-le rapid, ca să stimulezi creșterea următoarelor.

  Legume crescute în ghiveci: ardei

  legume crescute in ghiveci shutterstock

  O alegere la fel de populară pentru cultivarea la ghiveci, ardeii sunt ceva mai pretențioși, însă, cu grija potrivită, dau multe roade. Ardeii au nevoie de vase înalte, pentru rădăcina lor adâncă și dreaptă. Vasele de minim 50 centimetri, cu pietriș la bază, sunt cele ideale pentru cultivarea lor. Poți să pui două-trei cuiburi în același vas.

  După ce i-ai semănat, ține ghiveciul într-o încăpere cu temperatură în jur de 20 grade Celsius și udă-i zilnic până ce înfloresc. Pe măsură ce cresc, au nevoie de spaliere înalte.

  Poți să crești în același vas soiuri diferite de ardei sau chiar ardei de culori diferite. 

  Legume crescute în ghiveci: cartofi

  legume crescute in ghiveci shutterstock

  Chiar și cartofii pot să fie cultivați la ghiveci, dacă ai nevoie de o astfel de cultură la tine acasă. Cartofii au nevoie de vase de cel puțin 25 centimetri și devin productivi dacă există spațiu destul pentru tuberculi. Cartofii noi sunt cei care se dezvoltă cel mai bine în ghiveci. 

  Sfat: legumele cultivate la ghiveci se dezvoltă mai bine dacă au ca îngrășământ gunoiul de pasăre.

  Aplicare acestuia se face sub formă de soluție. Ai nevoie de două părți apă și o parte de gunoi. Lasă soluția acoperită la temperatura ambientală a mediului pentru maxim trei zile. După care agită mixul înainte de folosire și pune la rădăcina plantei minim 500 mililitri. Poți acționa astfel o dată pe lună până când leguma înflorește. 

  Legume crescute în ghiveci: fasole

  Fasolea crește bine la ghiveci când o plantezi într-un recipient de minim 40 centimetri adâncime. Boabele de fasole se pun în sol afânat, amestecat cu nisip și pietriș, iar temperatura de plantare este de 15 grade Celsius. Planta de fasole are nevoie de soare și de udare zilnică până la înflorire. Nu uda în exces. Când apa băltește în jurul plantei înseamnă că drenarea nu se face corect. 

  Legume crescute în ghiveci: morcovi

  legume crescute in ghiveci shutterstock

  Morcovii pot să fie plantați în vase cu adâncimi cuprinse între 20 și 35 centimetri. Depinde când vrei să îi culegi: dacă vrei să îi culegi tineri, atunci alegi un vas mai puțin adânc. 

  Semințele de morcovi se presară pe solul din ghiveci, după care se amestecă ușor. Apoi, se udă astfel încât să fie umed, dar fără ca apa să băltească. Temperatura ideală de plantare este cea de 12 grade Celsius. 

  Legume crescute în ghiveci: castraveți

  legume crescute in ghiveci shutterstock

  Castraveții se adaptează ușor la plantarea în ghiveci. Au nevoie de vase cu adâncime minimă de 45 centimetri și o temperatură a solului de 21 grade Celsius. Planta de castravete se dezvoltă bine pe spaliere de bambus.

  E nevoie s-o uzi zilnic atâta timp cât are flori. De asemenea, planta preferă expunerea la soare. 

  Legume crescute în ghiveci: vinete 

  legume crescute in ghiveci shutterstock

  Pentru vinete ai nevoie de recipiente cu adâncime de cel puțin 40 centimetri. Temperatura solului nu trebuie să depășească 25 grade Celsius pentru o dezvoltare corectă. 

  Vinetele cresc foarte mult în înălțime, astfel că poți planta două cuiburi într-un singur ghiveci. Evită să folosești spaliere metalice. Totodată, ideal ar fi ca vinetele să fie plantate primăvara târziu. Preferă temperaturile ridicate atât din timpul zilei, cât și din timpul nopții. 

  Legume crescute în ghiveci: salata verde

  legume crescute in ghiveci shutterstock

  Ca să ai salată verde la ghiveci în casă trebuie să pui răsadul până la începutul toamnei. Salata are nevoie de un vas lung și adânc de cel mult 15 centimetri. Iar când sunt sădite, plantele de salată trebuie să aibă spațiu între ele de minim zece centimetri. 

  Salata verde are nevoie de un sol umed tot timpul, ud-o frecvent. Crește ușor și poate să fie recoltată de mai multe ori pe parcursul unui an. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Ce legume poți crești în ghiveci, din apartament, și cum să te asiguri că ...