Tot ce mi-aș fi dorit să știu înainte să omor prima mea plantă Calathea
publicat pe 09 ian. 2024Calathea este cunoscută drept planta păun datorită imprimeurilor spectaculoase ale frunzelor sale (indiferent de specie). Este una dintre cele mai dramatice sensibile plante pe care le-am avut vreodată și, din păcate, nu mi-am dat seama la timp ce făceam greșit în îngrijirea ei. Nu doar că îmi dădea mixed signals, dar parcă nici nu-i convenea nimic din ce făceam și, cu cât mai tare mă străduiam eu să o salvez, cu atât mai rău o ducea. Din greșelile mele, am învățat că această plantă are nevoie de condiții speciale de îngrijire.
Nici nu se compara cu cât de simplă mi se părea îngrijirea celor două plante pe care le aveam deja și care îmi dăduseră încredere în abilitățile mele de plant parent: Monstera și Pothos. Ei bine, Calathea a fost cea care mi-a demonstrat că nu stau lucrurile chiar așa. A sfârșit tragic în ghena de pe scară în momentul în care i-a căzut, teatral, ultima frunză.
Însă sunt hotărâtă să mai încerc o dată, acum că mi s-au vindecat rănile lăsate de această experiență eșuată. Iar de data asta sunt pregătită cu toate sfaturile de îngrijire necesare, pe care le detaliez aici, în cazul în care vrei să te aventurezi și tu într-o astfel de încercare sau, pur și simplu, ai primit o Calathea cadou și habar nu ai ce să faci cu ea.
Trei reguli de îngrijire obligatorii pentru o Calathea sănătoasă
Ca în cazul oricărei plante de apartament, există trei mari criterii care influențează sănătatea și buna dezvoltare a Calatheei: lumina la care o expui, obiceiurile de udare și nivelul de umiditate din aer.
În mediul ei natural, Calathea se bucură de o atmosferă cu umiditate înaltă în pădurile tropicale din Africa de Sud. Acolo temperatura este constantă și destul de crescută, apa de ploaie îi hrănește period rădăcinile, iar lumina naturală este mereu filtrată de coroanele bogate ale copacilor. Ceea ce trebuie să respecți și tu dacă vrei să o crești în casă.
- Lumina trebuie să fie indirectă – ferește planta de razele directe ale soarelui și în general e o regulă bună să nu o amplasezi la fereastră.
- Udările trebuie să fie regulate, dar nu excesive. Un obicei simplu pe care este recomandat să ți-l însușești este să încerci pământul cu degetul o dată pe săptămână. Pune apă doar atunci când pământul este uscat la o adâncime de aproximativ doi centimetri – adică până la prima încheietură de sub unghie.
- Umiditatea din încăperea în care ții Calathea trebuie să fie una crescută, de aceea este considerată o plantă perfectă pentru baie dacă ai surse de lumină naturală în încăpere. Ca să asiguri un mediu potrivit plantei, îți poți face un obicei de a-i stropi frunzele cu un pulverizator cu apă o dată pe săptămână sau poți chiar să folosești un umidificator dacă ai unul.
Greșeli care pot compromite planta
Udarea cu apă nepotrivită este prima greșeală de îngrijire pe care am făcut-o eu cu planta mea Calathea. Nu știam cât de sensibilă este, așa că mereu o udam cu apă de la robinet, care pe celelalte plante ale mele nu părea să le deranjeze. Recomandarea generală este să folosești apă distilată atunci când uzi Calathea, o apă care nu conține clor sau un exces de minerale care ar putea rămâne sub formă de reziduuri în sol.
Supraudarea este inamicul oricărei plante. Și aici am greșit iar când am menționat mixed signals, fix la asta mă refeream. Am supraestimat de cât de des avea nevoie să fie udată planta – nu uita să verifici solul cu degetul înainte să treci la acțiune.
Amplasarea ghiveciului în zone nepotrivite. Calathea este sensibilă la orice fel de schimbare, deci nu numai că nu e bine să îi muți locul prea des, ci este nevoie să o pui într-o încăpere fără fluctuații de temperatură. Nu o pune în dreptul gurilor de ventilare, hotelor, aparatelor de aer condiționat, caloriferelor sau ușilor și ferestrelor unde se face curent.
Semne că ceva nu-i priește
Îngălbenirea frunzelor. Când frunzele Calatheei mele începuseră să se îngălbenească și să moară una după alta, am crezut că nu o ud suficient. Am început să îi pun și mai multă apă, disperată să o salvez. Asta i-a adus sfârșitul, fiindcă îngălbenirea frunzelor este primul semnal că uzi planta prea mult și prea des. Ca să repari răul făcut, scoate-o din ghiveciul de ceramică și las-o în cel de plastic perforat, așezat pe o suprafață absorbantă. Poți chiar să setezi o temperatură ușor mai crescută în încăpere. Când se usucă solul la suprafață și nu mai picură apă de pe fundul ghiveciului, o poți pune la loc în masca de ceramică (pe care trebuie să o usuci în prealabil).
Rularea marginilor frunzei pe interior. Dacă nu uzi planta suficient de des, îți vei da seama că ceva nu este în regulă după comportamentul frunzelor. În lipsă de apă, acestea se rulează către interior și încep, ușor-ușor, să se usuce la vârfuri.
Vârfuri uscate și „crocante”. Însă vârfurile uscate pot indica și o altă problemă – folosirea apei nepotrivite. Dacă nu uzi Calathea cu apă distilată, planta va suferi din cauza clorului și vârfurile frunzelor vor începe să se ofilească și să devină casante.
Frunze care își pierd din culoare. Dacă observi că frunzele plantei tale încep să se decoloreze, este un semn că ai pus Calathea într-o zonă cu expunere excesivă la lumină. Încearcă să o muți puțin mai departe de fereastră.
Tips&tricks pentru o Calathea fericită
Pe lângă respectarea regulilor de udare, expunere la lumină și umiditate, mai sunt câteva lucruri pe care le poți face:
- fertilizează planta lunar, începând din primăvară și până la finalul toamnei;
- permite-i plantei să „hiberneze” iarna și nu o fertiliza deloc în acea perioadă;
- taie frunzele moarte sau aproape moarte – trebuie să accepți că ele nu își vor mai reveni și consumă nutrienți degeaba;
- schimbă ghiveciul aproximativ o dată pe an sau o dată la doi ani cu unul mai mare, ca planta să se poată dezvolta.
Cele mai cunoscute specii
În magazinele din România sunt disponibile mai multe specii de Calathea, iar fiecare dintre ele are particularitățile sale. De exemplu, Calathea crocata este o specie care face flori portocalii, Calathea orbifolia are frunze rotunde, iar Calathea lancifolia are frunze alungite și ascuțite. Găsești o varietate largă de specii la florăriile locale și, deși nevoile de îngrijire sunt aproximativ similare la toate, poți descoperi că unele specii sunt mai pretențioase decât altele. Înainte să cumperi planta, asigură-te că îi poți asigura condițiile necesare și înarmează-te cu multă răbdare.
-
Sponsored
Tipuri populare de uși de garaj pentru case moderne (P)
Designul casei moderne se bazează pe detalii care adaugă valoare, stil și optimizează la maximum funcționalitatea. Printre aspectele importante, ușa de garaj joacă un rol esențial, nu doar din perspectiva […]
-
DESIGN INTERIOR
4 idei în tendințe pentru decorarea unui perete pe hol
Ține cont de dimensiunea holului înainte să pui orice tip de decorațiune.
-
LIFE
Ce nu e bine să dai din casă. Lista obiectelor pe care să nu le împrumuți, conform superstițiilor
Avem explicații pentru fiecare.
Total de acord ca sunt plante superbe dar si foarte gingase. Si eu, inginer horticol de profesie si mare pasionata de plante am reusit sa omor una. Nu am exagerat cu udarea, am respectat regula de pamant uscat 1 inch, am amplasat-o pe un hol foarte luminos dar fara soare direct, dar cu toate eforturile mele planta a decis ca locul ei e la tomberon. Clar ca umiditatea aerului la noi acasa e prea scazuta…cu toate pulverizarile mele si cu toata pasiunea si experienta in cresterea plantelor am ajuns la concluzia ca, Calatheelor le e mai bine in alta parte.… Read more »
Și eu am reușit să omor o calathea și îmi doresc să încerc din nou. De data asta am umidificator și sunt sigură că o să facă o mare diferență. Dar mai aștept puțin, încă am emoții deși au trecut vreo 3 ani de la decesul celeilalte.
Eu folosesc apa stransa in dezumidificator iarna si aparatul de aer conditionat vara.