PROIECTE DE AMENAJARE

19 idei de amenajare pentru un apartament cu trei camere semidecomandat sau cu plan deschis

publicat pe 23 iul. 2021

    Dacă aveai impresia că amenajarea unui apartament cu una sau două camere e greu de gestionat, imaginează-ți câte lucruri trebuie să pui la punct într-o amenajare de apartament cu 3 camere semidecomandat sau cu plan deschis. Dar nu e cazul să o iei la fugă și să abandonezi lucrările, căci venim în ajutorul tău cu idei care să te inspire și sfaturi de la arhitecți care să te ghideze.

    Idei de amenajare pentru apartamente cu trei camere mici, între 50 și 70 metri pătrați / idei de amenajare pentru apartamente cu trei camere medii, între 70 și 100 metri pătrați / idei de amenajare pentru apartamente cu trei camere mari, peste 100 metri pătrați

    Există mai multe opțiuni de amenajare pentru un apartament cu trei camere semidecomandat, în funcție de nevoile familiei tale. Poți fie să folosești unul dintre dormitoare pe post de birou, ori să amenajezi acolo camera copiilor sau chiar un dormitor pentru oaspeți. Indiferent ce alegi, inspiră-te din proiectele de mai jos, gândite de arhitecți și designeri de interior.

    1. Un apartament din Brașov cu livingul și bucătăria îmbrăcate în parchet

    Parchetul pe pereți a devenit deja semnătura arhitectului de interior Mihail Neagu, așa că nu ne miră că a folosit acest tip de finisaj și într-o amenajare de apartament cu 3 camere semidecomandat. Spațiul are 50 metri pătrați și a gândit un concept simplu și cozy pentru el, în care lemnul e materialul de bază și e secondat de jocul de lumini și oglinzi.

    Proprietarii, doi tineri brașoveni, și-au dorit o locuință cu materiale naturale și cu multă lumină. Arhitectul Mihail Neagu le-a îndeplinit dorința și a creat o zonă eterogenă din punct de vedere estetic în livingul cu bucătărie open space. Separarea dintre cele două zone este simbolică, printr-o bibliotecă accesorizată cu bandă LED. Tavanul bucătăriei este placat cu parchet triplustratificat, lucru care dă senzația de cabană confortabilă. Și cele două dormitoare sunt calde și amenajate în nuanțe de maro. Investiția totală a proprietarilor a fost de 23.000 euro, iar locul pare mai mare decât este de fapt.

    Sfatul arhitectului:

    „Alege să decorezi cu oglindă. În orice spațiu mic, fie că vorbim de bucătărie, baie sau living, aceasta este un element indispensabil, o soluție practică și estetică în egală măsură”, spune arhitectul Mihail Neagu.

    2. Un apartament interbelic de la Foișorul de Foc renovat de la zero

    Tot arhitectul Mihail Neagu s-a ocupat și de renovarea acestui apartament dintr-un bloc construit în anul 1939. Era într-o stare precară când l-a găsit, dar l-a cumpărat și l-a făcut „acasă”. A fost primul său proiect de renovare și amenajare după terminarea facultății și prin el a vrut să demonstreze că poți face lucruri frumoase cu bani puțini.

    A păstrat cât mai multe din elementele originale. În beci a găsit o cutie de armată și a transformat-o în masă de cafea. A mai găsit o mască de radio, pe care a transformat-o în mască de router, iar țevile de cupru din baie le-a folosit pentru realizarea suportului de duș. S-a încadrat într-un buget de 15.000 euro, pentru acest spațiu care măsoară 59 metri pătrați.

    Sfatul arhitectului:

    „Ca să transformi o casă în acasă, în primul rând ar trebui să te definești. Apoi trebuie să te hotărăști asupra elementelor care țin de partea tehnică, de calitatea vieții pe care o vrei”, spune Mihail Neagu.

    3. Living cu bucătărie open space, dormitor cu platformă suspendată și zonă de birou în 60 metri pătrați

    Deși acest apartament din București are numai 60 metri pătrați disponibili pentru cele trei camere, arhitectele din echipa Miso Architects au reușit să-l amenajeze multifuncțional. Proprietarii sunt doi tineri care locuiesc în Anglia și și-au dorit mult să aibă o casă și în țară. Și-au dorit un stil „curat”, simplu, care să integreze culorile galben, roșu și gri. Lucru pe care arhitectele l-au luat în calcul și, mai mult decât atât, au optimizat spațiul limitat.

    Livingul cu bucătărie deschisă l-au compartimentat astfel încât să înglobeze și un dining. Între zona cu masa și zona de relaxare cu canapeaua există o piesă de mobilier alb – din ea pornește de fapt masa, și reprezintă o separare vizuală. Ba chiar include și spații de depozitare. Dintre celelalte două camere, una a devenit dormitor matrimonial – dificil de gestionat căci avea patru uși: una către hol, una către baie și două către balcon. Iar cealaltă a devenit tot dormitor, dar cu pat pe platformă suspendată și zonă de birou jos. Înălțimea de patru metri a camerei a permis această compartimentare. Amenajarea a costat în total 20.000 euro.

    Sfatul arhitectelor:

    „Îți place culoarea glaben? Folosește-o ca accent, deoarece este o nuanță rece – în ciuda asocierii ei cu soarele. Utilizată în exces, duce la o ambianță foarte încărcată, obositoare”, spun arhitectele Miso Architects.

    4. Cărămidă aparentă și tapet într-un o amenajare de apartament cu 3 camere semidecomandat

    Designerul Cristian Pătrașcu a preluat acest apartament de 67 metri pătrați din zona Gorjului la alb. Avea toate finisajele montate de dezvoltator, iar proprietara își dorea o amenajare în stil modern. Cristian i-a respectat cerințele și a făcut totul cozy cu finisaje texturate pe pereți: cărămidă aparentă și riflaje din lemn.

    Al doilea dormitor a fost transformat în birou cu zonă de TV, dressing și o canapea exstensibilă pentru vizitatori. Livingul include un perete de accent cu tapet într-o cromatică neutră, dar și o zonă de dining. Are deschidere directă spre hol, așa că nuanțele sunt continuate în tot spațiul. Bugetul final a ajuns la 16.000 euro.

    Ce poți extrage din amenajare:

    Nu ai nevoie de cine știe ce artificii sau decorațiuni ca să faci un spațiu modern să arate cald și primitor. Integrează câteva accente cromatice care să iasă în evidență, iar dacă totul pare monoton, adaugă textură la nivelul pereților.

    5. Crem, bej-nisip, stejar natur, grej și mult gri într-un apartament de 78 metri pătrați

    Dacă paleta cromatică din această amenajare de apartament cu 3 camere semidecomandat îți pare similară cu cea de mai sus, atunci nu te va surprinde faptul că autorul este tot designerul Cristian Pătrașcu. Spațiul măsoară 78 metri pătrați și se află în Pipera, București. Proprietarii săi au vrut să păstreze canapeaua bej, masa de dining și patul din locuința anterioară, iar Cristian a lucrat în jurul lor.

    A ieșit o amenajare în nuanțe neutre, cu inserții aurii. Sentimentul de „căldură” este dat în special de riflajele din lemn natur, care se potrivesc la fix în zonele finisate cu gri. Livingul și bucătăria se află în același spațiu, așa că designerul a mizat pe mobilier cu design modern, minimalist. Amenajarea a durat trei luni, bugetul total a fost de 19.000 euro, și a inclus și amenajarea celor două dormitoare, dintre care unul pentru fetiță.

    Sfatul designerului:

    Holul e cartea ta de vizită. Am personalizat zona de hol, fiind prima și singura zonă pe care o vezi atunci când intri în locuință, printr-un dressing care ascunde tabloul electric și are niște uși cu un joc de șipci lemn-oglindă. Fâșiile de oglindă dau niște reflexii de lumină interesante”, spune designerul Cristian Pătrașcu. Și poți miza și tu pe asta în amenajarea ta.

    6. Un apartament de 80 de metri pătrați din București renovat complet cu 60.000 euro

    Lumina naturală care pătrunde din abundență a fost atuul principal al acestui apartament de 80 metri pătrați din București. Arhitecta Irina Radu de la iDecorate a profitat de ea și a transformat spațiul într-un acasă primitor și cald pentru o familie cu un copil. A ajutat și compartimentarea deschisă, cu living și bucătărie open space, pe care le-a separat doar printr-un perete din riflaj.

    Spațiul generos a permis o mobilare funcțională care să nu facă apartamentul să pară înghesuit. În living, a încăput un leagăn suspendat, care după finalizarea lucrărilor a devenit elementul preferat al proprietarilor. Lângă el se află și un șemineu și o stivă de lemne pentru foc, care au rol strict decorativ. Dormitorul matrimonial e „încălzit” vizual printr-o tăblie de pat tapițată cu o catifea gri. Iar camera copiilor are elemente tot puține, dar vesele și neobositoare.

    Sfatul arhitectei:

    „Nu căuta să umpli tot spațiul, chiar dacă el are dimensiuni generoase. Lasă, mai ales, culoarele de trecere cât mai liberă”, spune arhitecta Irina Radu.

    7. Amenajare inspirată din vacanțele din Thailanda ale proprietarilor

    Proprietarii acestui apartament de 80 metri pătrați din Cluj-Napoca și-au dorit o amenajare inspirată din vacanțele în Thailanda. Iar arhitecta Iulia Naidin-Surdu a combinat-o cu un stil contemporan și a reușit să recreeze atmosfera caldă, luxuriantă a unei excursii în sud-estul Asiei.

    A folosit cu precădere materiale naturale, culori pământii și jocuri de texturi. Bucătăria și livingul împart același spațiu, iar ca să le separe, Iulia a ales un panou perforat din lemn. În continuarea bucătăriei se află o zonă de luat masa care contrastează cu restul amenajării prin culoarea mobilei. Iar dormitorul matrimonial e o adevărată oază de liniște. Bugetul total investit a ajuns la 40.000 euro, iar lucrările au durat nouă luni.

    Sfatul arhitectei:

    „Păstrează legătura între stilul construcţiei în care se află apartamentul şi propunerea de amenajare. Într-o construcţie nouă abordează un stil contemporan. Într-o clădire istorică porneşte întotdeauna de la elementele existente, tâmplării, pardoseli, stucaturi pe care poţi să le pui în valoare printr-un mix de obiecte de design vintage şi actual.”, spune arhitecta Iulia Naidin-Surdu.

    8. Multă rășină epoxidică și 50 metri liniari de bandă LED într-un spațiu de 80 metri pătrați

    Pentru această amenajare de apartament cu 3 camere semidecomandat, de 80 metri pătrați, arhitecții Alexandru Bucur și Răzvan Dumitriu de la Interiology au venit cu un concept ultra modern, ce a implicat multă rășină epoxidică 9și aproximativ 50 metri liniari de bandă LED.

    Cea mai mare provocare pentru ei a fost reconfigurarea spațiului, căci cei doi arhitecți au decis să deschidă bucătăria către hol pentru o perspectivă mai impactantă de la intrarea în casă. Pentru a atenua din „răceala” materialelor lucioase, au adus în spațiu accente din lemn de stejar. Iar în dormitoare au adusmici accente glam și au ales o nuanță mai caldă de pardoseală epoxidică.

    Sfatul arhitectului:

    „Finisajele precum rășina epoxidică sau microcimentul au nevoie de mână de lucru specializată. De exemplu, atunci când inserezi efecte de culoare și praf de argint în epoxy, trebuie să o mixezi extrem de bine, să ai grijă la bulele de aer care se formează, să nu mai calci în urma ta, să te miști rapid”, spune arhitectul Alexandru Bucur.

    9. Stil scandinav și accente industriale într-un apartament în plan deschis

    Pentru amenajarea apartamentului lor de 89 metri pătrați din cartierul Bucureștean Titan, Andreea și Gabi și-au dorit o grafică expresivă, dar fără excese decorative. Așa că arhitecta Ștefania Bobaru de la VIM Studio a venit cu o propunere în stil scandinav, cu ușoare accente industriale.

    A folosit culoarea gri ca fundal pe care să adauge mici accente care să spargă monotonia. De exemplu, galbenul saturat inserat din loc în loc prin mobilier, ori lemnul natur care taie din asprimea gri-ului și a aspectului de beton aparent. În trei luni, lucrările au fost gata și totul a costat aproximativ 15.000 euro.

    Ce poți extrage din amenajare:

    Arhitecta a folosit mobilierul ca să marcheze diferitele funcțiuni diferite ale zonelor planului deschis, iar cu finisajele a asigurat continuitatea vizuală. Ceea ce poți face și tu într-o amenajare de apartament cu 3 camere semidecomandat sau open space.

    10. Au spart peretele dintre living și bucătărie, iar în locul obținut au amenajat o zonă de dining

    Acest apartament cu trei camere și 90 metri pătrați din București nu avea o zonă de luat masa. Lucru pe care proprietarii și-l doreau neapărat, așa că arhitecta Alexandra Năstase a venit cu soluții. A spart peretele dintre bucătărie și living și astfel a rezultat zona de dining.

    În noul open space, Alexandra a păstrat atmosfera luminoasă și nu a încărcat spațiul cu prea multe culori. S-a limitat numai la un verde smarald, pe care l-a introdus prin tapițeria canapelei și faianța din bucătărie. Dormitorul matrimonial aduce o pată de culoare prin draperii, iar cealaltă cameră a fost amenajată cu dublu-rol: birou și cameră de oaspeți. Bugetul investit a fost de 16.000 euro.

    Sfatul arhitectei:

    „Dacă te gândești să cumperi un apartament nou, caută unul compartimentat nevoilor tale. Este mai greu să intervii asupra compartimentării inițiale. În plus, lucrurile se pot complica atunci când trebuie să înlocuiești finisajele, mai ales dacă există încălzire în pardoseală”, spune arhitecta Alexandra Năstase.

    11. Amenajare industrială inspirată din scenografia de teatru

    Ca o scenă de teatru, așa arată această amenajare de apartament cu 3 camere în plan deschis. Arhitecta Cristina Golban de la Delta Studio a profitat de cei 90 metri pătrați ca să creeze o amenajare industrială coerentă, dar primitoare. Așa și-a dorit proprietara, care este pasionată de teatru și și-a dorit să aducă în locuința ei o parte din magia scenei.

    Cristina descrie amenajarea ca pe o „luptă” între cantitatea de negru mat și culorile calde, mai potrivite pentru o casă. Așa că a transformat negrul în element de accent și l-a temperat prin multe griuri și o paletă cromatică neutră pentru pardoseală și pereți.

    Sfatul arhitectei:

    „Dacă vrei să integrezi stilul industrial acasă, poți «îmblânzi» decorul prin culori neutre și lumină caldă. Oricât de bine ar arăta în imagini un spațiu industrial pur, în spațiul în care locuiești ai nevoie de un mediu primitor, prietenos și confortabil”, spune arhitecta Cristina Golban.

    12. Duplex luminos și colorat din București, cu parter circular și grădină

    Acest duplex din București se întinde pe două niveluri și are o suprafață de 110 metri pătrați. Proprietarii au lucrat cu echipa 441 Studio Design, în frunte cu arhitecta Alina Filipoiu, care le-a propus o amenajare în stil eclectic. A pornit de la ideea de a păstra tavanul din beton, și i-a atenuat duritatea prin culorile saturate.

    Iar restul amenajării a continuat conceptul din living, cu nuanțe tari. Singura care „iese din tipar” este bucătăria, care are un look mult mai natural datorită fronturilor cu finisaj de lemn natur, care se armonizează cu cele albe. Unul dintre dormitoare este camera copiilor și e dotat cu paturi supraetajate și multe spații de depozitare.

    Sfatul arhitecților:

    „Joacă-te cu sursele de lumină. Pe lângă principalul corp de iluminat, este plăcut să ai și surse secundare. E mult mai ușor să creezi o scenografie diferită atunci când ai mai multe surse de lumină. În cazul de față, în living avem candelabrul central și luminile cilindrice din zona bibliotecii. Toate se aprind în etape, ceea ce le permite proprietarilor să creeze exact ambientul dorit”, spun arhitecții 441 Design Studio.

    13. Mușchi, licheni, tapet supradimensionat și culori puternice, într-un duplex din Colentina

    duplex Colentina
    Amenajare duplex Colentina: canapeaua roz pudrat, în nuanțe similare cu florile din tapet

    Pe lângă celelalte elemente decorative, tapetul cu imprimeu supradimensionat și nuanțe saturate este vedeta amenajării acestui duplex de 100 metri pătrați din Colentina, București. De concept s-au ocupat arhitecții Anda Constantinescu, Alex Geambazu și Alexandra Coman de la Artizone și au predat locuința la cheie în șase luni.

    Proprietara și-a dorit să vadă și elemente clasice, dar și moderne. Așa că arhitecții au mizat pe finisaje pentru a aduce elementul de noutate, iar clasicul l-au integrat prin mobilier și mânere.

    Sfatul arhitectei:

    „Aplică tapet cu print XXL într-o cameră neaglomerată. Dacă ai multă mobilă, atunci spațiul va părea foarte aglomerat”, spune arhitecta Alexandra Coman.

    14. Stil scandinav și pasteluri pentru o atmosferă liniștitoare

    Această amenajare de apartament cu 3 camere semidecomandat are la bază caracteristici ale stilului scandinav, însă le combină armonios cu nuanțe pastelate. S-au ocupat de ea arhitectele Alexandra Stamate și Ana Maria Vasile de la Jooca Studio, care au pornit de la ideea unui spațiu cald și luminos, care să dea o senzație de liniște.

    Livingul este delimitat parțial de hol printr-un corp de mobilier cu față dublă: pe partea cu livingul are rol de bibliotecă, iar pe partea opusă este spațiu de depozitare. A încăput în living și o zonă de luat masa orientată chiar lângă geam, unde are lumină naturală din plin. Dormitorul matrimonial continuă aceeași paletă cromatică, iar singurul care face notă (oarecum) discordantă este dormitorul copilului, căci tăblia are o nuanță mai saturată. Proiectul a costat 30.000 euro, iar implementarea lui a durat cinci luni.

    Sfatul arhitectelor:

    „De cele mai multe ori, chiar și la apartamentele din blocuri nou construite, pereții sunt strâmbi. Dacă vreți, de exemplu, să folosiți plăci ceramice de mici dimensiuni, asigurați-vă ca zona respectivă este dreaptă. Altfel, vor apărea diferențe de planeitate între plăci. La plăcile mai mari, aceste diferențe se pierd și nu sunt la fel de vizibile”, spun arhitectele Jooca Studio.

    15. Cum au îmbinat designerii de interior gusturile complet opuse ale unui cuplu

    Pentru că proprietarii acestui apartament de 103 metri pătrați au gusturi diferite de design, arhitectul Sergiu Califar și echipa Pure-Mess Design s-au văzut nevoiți să le combine. Și au făcut-o într-un mod armonios, printr-o amenajare „fusion”, modernă, cu texturi și finisaje glam și clasice.

    În fiecare cameră există câte un element-statement, cum ar fi canapeaua verde din living, fototapetul din spatele patului din dormitorul matrimonial, ori ceramica cu model supradimensionat din bucătărie. Singura încăpere din care lipsește un astfel de accent este dormitorul secundar, mobilat cu o canapea extensibilă și zonă de birou ce poate deveni spațiu de make-up. Costul final a ajuns la aproape 45.000 euro.

    Sfatul arhitectului:

    „Pentru a nu fi apăsătoare senzația lăsată de alb, am ales să o plasăm nu doar în vopseaua lavabilă, ci și în elemente aplicate (profiluri clasice), texturi și imprimeuri (tapetul cu fundal alb, dar cu linii verticale gri) sau în piese de mobilier (măsuțe de cafea, mobilier de bucătărie sau dulapul din dormitor)”, spune arhitectul Sergiu Califar. Ceea ce poți aplica și tu într-o amenajare de apartament cu 3 camere semidecomandat.

    16. Un apartament din Râmnicu Vâlcea cu multe spații de depozitare smart

    Când spațiul este generos și permite integrarea multor spații de depozitare, ar fi bine să le integrezi cu stil. Ia exemplul arhitectei Cristiana Zgripcea, care a lucrat împreună cu arhitectul Alexandru Morar și studentul la arhitectură Sabri Murat pentru amenajarea acestui apartament de 110 metri pătrați din Râmnicu Vâlcea.

    Cristiana a propus o amenajare contemporană și minimalistă, care să-i mulțumească pe proprietari, căci își doreau un interior funcțional, cu depozitare cât mai multă, dar nesufocat de mobilă. Bugetul a ajuns la 50.000 euro.

    Sfatul arhitectei:

    „Un sfat pe care l-aș da prin prisma rezultatului de care ne bucurăm atât eu cât și beneficiarii mei ar fi acela că este corect să ne amenajăm o casă astfel încât să fie valabilă în timp: să folosim materiale de bună calitate este prima condiție, apoi o alta la fel de importantă este ca imaginea materialelor folosite să nu se demodeze”, spune arhitecta Cristiana Zgripcea.

    17. Un apartament la etajul 14, cu vedere către Portul Constanța

    Pentru ca mutarea din casă pe pământ la apartament la etajul 14 să merite, proprietarii acestui spațiu de 110 metri pătrați și-au dorit o amenajare pe măsură. Iar sarcina să facă locul „acasă” pentru ei a revenit echipei Archivity, formată din arhitectele Andrada Gruia și Raluca Dumitrașcu.

    Paleta cromatică neutră complementează stilul modern al amenajării, cu multe linii geometrice, combinate pe alocuri cu elemente profilate subtil, specifice stilului clasic. Firul roșu al amenajării este, de fapt, culoarea gri, coordonată perfect între mobilier și finisaje.

    Sfatul arhitecților:

    „Într-un open space, montează o insulă între living și bucătărie pentru a face tranziția dintre cele două zone. În plus, obții și extra spațiu de depozitare și/sau blat de lucru”, spun arhitecții Archivity.

    18. Mobilă premium, finisaje cu foiță de argint, artă și multă culoare

    Minimalismul nu este tocmai stilul arhitectului Hamid Nicola Katrib, iar asta se vede clar în amenajarea acestui apartament de lux din București. Spațiul are trei camere și măsoară 128 metri pătrați. Proprietarii, oameni de afaceri, și-au dorit o amenajare modernă, iar Hamid a reușit să creeze o ambianță premium, dar primitoare.

    Arhitectul a folosit culori vii, piese de artă și oglinzi ca să accesorizeze livingul. Dormitorul matrimonial integrează un dulap generos, iar cel al oaspeților este amenajat în nuanțe de violetă și albastru.

    Sfatul arhitectului:

    „Leagă amenajarea casei printr-un numitor comun. Acesta poate fi o culoare, un detaliu sau un material”, spune arhitectul Hamid Nicola Katrib.

    19. Un penthouse din Baia Mare are un open space imens înconjurat de trei terase

    Detaliile specifice stilului clasic se îmbină armonios cu elementele și materialele moderne în acest penthouse de 150 metri pătrați din Baia Mare. Designerul Raul Șerban de la Hangar 7586 l-a amenajat într-un stil eclectic, iar după opt luni și o investiție de 80.000 euro, proprietarii și-au revendicat cuibul cald și primitor, dar cu multă personalitate.

    Livingul și bucătăria sunt compartimentate în plan deschis și au o paletă cromatică generală neutră. O întrerup din loc în loc accentele saturate care personalizează spațiile. Pentru dormitorul matrimonial, designerul a ales să vopsească un perete în albastru închis, iar în dormitorul copilului predomină pastelurile.

    Sfatul designerului:

    „În acest proiect, am ales să continuăm pardoseala din parchet și în baie. Nu l-am tratat în vreun fel, deoarece avem o ventilație corespunzătoare, baia este generoasă, aproximativ 3×4 metri, asta înseamnă că nu se creează umiditate excesivă, dușul este foarte bine izolat în partea de jos pentru a evita infiltrări sau scurgeri de apă, în interiorul dușului este placare ceramică, funcționează și va rezista în timp”, spune designerul Raul Șerban. Așa că poți pune și tu parchet în baie la tine acasă, dacă îți dorești.

    Foto principală: Iulian Iacob/ amenajare de Cristian Pătrașcu