10 plante toxice pentru pisici. Dacă ai o felină în casă trebuie să eviți aceste flori
publicat pe 12 aug. 2024Există plante toxice pentru pisici pe care le ai în casă fără să știi. Pot să provoace probleme grave pentru feline, iar consultul medicului veterinar devine obligatoriu. Iată o serie de plante toxice pentru pisici, cât de periculoase sunt și ce reacții pot să provoace animalelor de companie dacă sunt ingerate. Detalii, în articol.
Mai multe plante pe care le poți avea la un moment dat în casă pot să fie periculoase pentru animalul tău de companie. Pisicile pot să ingereze voit plante care sunt toxice și să își provoace rău din cauza unei confuzii.
Ca să eviți neplăceri pentru tine și pentru animalul tău de companie, îți explicăm ce plante pot să fie toxice pentru pisici și ce soluții ai.
De ce mănâncă pisicile plante
Comportamentul pisicilor de a mânca plante este unul cât se poate de natural. Felinele sunt atrase de plantele care seamănă cu iarba. Instinctul lor natural le îndeamnă să mănânce iarba, după caz plantele toxice, pentru a elimina părul ingerat în timpul toaletării.
Dacă pisica a mâncat o plantă toxică, semnele care arată o intoxicație pot să fie următoarele:
- Salivare intensă și dilatarea pupilelor;
- Letargie;
- Vărsături;
- Diaree;
- Apatie, stau retrase;
- Atacuri de apoplexie sau paralizie;
- Probleme respiratorii, probleme ale ritmului cardiac, insuficiență renală.
Ce faci dacă pisica s-a otrăvit
Intoxicația cu otrava plantelor poate fi una acută și accelerată. Vizita la medicul veterinar devine astfel o urgență și o necesitate.
În caz contrar, se poate ajunge la decesul pisicii dacă doza de toxină ingerată din plantă a fost una foarte mare.
Medicul veterinar este cel care stabilește tratamentul. În general, tratamentul pentru intoxicația unei pisici este unul complex. Se preiau probe de sânge și de urină, după care se administrează substanțe pentru a se elimina substanța toxică, precum și soluții, cum ar fi electroliți sau vitamine, pentru susținerea funcțiilor vitale.
Antidoturile sunt diferite în funcție de specia plantei. Dacă există unul, medicul veterinar îl va administra.
Plante toxice pentru pisici
În cele ce urmează, iată o listă restrânsă de plante toxice pentru pisici, dar comune locuinței. Lista largă de plante toxice pentru pisici cuprinde în prezent peste 700 de specii, atât plante de interior, cât și plante de exterior.
1. Aloe vera
O plantă suculentă comună în locuințe, Aloe vera (Aloe barbadensis) poate provoca iritații cutanate și gastrointestinale pisicii dacă este ingerată.
2. Crăciunița
Populară mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, Crăciunița (Euphorbia pulcherrima) conține substanțe toxice la nivelul frunzelor și tulpinilor. Poate provoca probleme intestinale și dermatologice pisicii.
3. Crinul Păcii
Crinul Păcii (Spathiphyllum) sau Crinul Maicii Domnului este destul de periculos pentru pisici. Conține substanțe chimice iritante pentru micile feline care pot provoca iritații ale gurii și stomacului. Toxinele se găsesc în frunze și tulpini.
4. Orhidee
Dacă pisica ta înghite părți de orhidee (Orchidaceae), atunci se poate alege cu disconfort gastric și cu vomă. Chiar dacă nu sunt foarte toxice, e indicat să ții orhideea departe de locurile din casă frecventate de pisică.
5. Limba soacrei
O plantă ușor de întreținut, Limba soacrei (Sansevieria Trifasciata) este un pericol pentru pisica ta. Frunzele plantei conțin substanțe toxice care pot provoca iritații la nivelul gurii și a tractului digestiv al pisicii.
6. Vâsc
Vâscul (Viscum album) este una dintre cele mai periculoase plante pentru pisici. Dacă animalul de companie înghite fructele sau semințele vâscului atunci se poate alege cu vărsături, diaree și letargie.
7. Iedera
O altă plante foarte periculoasă pentru sănătatea pisicii, iedera (Hedera helix) poate provoca unele dintre cele mai severe simptome: dificultăți de respirație, vomă și diaree.
8. Crizantema
Crizantemele (Chrysanthemum) pot să aducă aerul toamnei în casă, dar pot să fie și un pericol pentru pisică. Animalul de companie se poate alege cu iritații gastrointestinale și la nivelul pielii dacă mănâncă părți din crizantamă.
9. Laleaua
Lalele (Tulipa) conțin substanțe toxice cum ar fi tulipozidele și tulipalinele. Pisicile pot suferi din cauza unor iritații destul de grave.
10. Zambila
Substanțele toxice din zambile (Hyacinthus orientalis) pot să provoace, în cazul în care pisica le ingerează, iritații grave ale tractului digestiv.
Sfaturi pentru a preveni otrăvirea
Iată la ce soluții și sfaturi poți să apelezi pentru a preveni neplăcerea ca pisica să înghită plante toxice:
- Nu lăsa pisica singură în camera în care sunt puse plantele;
- Înainte de achiziția unei plante, documentează-te și asigură-te că planta nu este toxică pentru pisică;
- Iarba mâței este o soluție la îndemână cu care poți ajuta pisica să elimine mai ușor acumulările de păr;
- Mergi de urgență la medicul veterinar pentru consult și tratament dacă suspectezi că pisica a ingerat o plantă toxică. Ia cu tine o bucată din plantă pentru a determina mai ușor specia acesteia și pentru a se stabili tratamentul și antidotul.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Soluție de curățare a filtrelor de hotă cu bicarbonat. Cum faci asta singur, rapid și în siguranță
Se prepară simplu, iar efectul de curățare este garantat.
-
UTILE
Aplicare vopsea lavabilă peste cea veche: cum trebuie să procedezi
Nu omite aplicarea amorsei!
-
hotnews
S-au întors din Anglia în satul Saschiz, unde au deschis o ceainărie care pare scoasă dintr-un basm
Un mic colț de Rai.