
La ce adâncime e ideal să plantezi bulbii de lalele în pământ și cum să-i îngrijești
Cultura de lalele are nevoie de atenție pentru a da flori frumoase și sănătoase. Cum totul începe de la bulb, e bine să știi cum se face plantarea și îngrijirea acestora. Iată la ce adâncime se pun bulbii de lalele ca primăvară să înflorească.
Lalelele pot fi considerate cu ușurință, pe lângă ghiocei, acele flori care vestesc venirea anotimpului mai cald, primăvăratic. Ca aceste flori să înflorească și să fie gata de cules trebuie să fie plantate și îngrijite corect cu mult timp înainte.
În cele ce urmează, îți arătăm cum se îngrijesc și se plantează lalelele. Dar și la ce adâncime să plantezi bulbii de lalele pentru a da o cultură bogată.
La ce adâncime se pun bulbii de lalele: plantare în pământ
Perioada ideală de plantare a lalelelor începe din luna octombrie și se întinde până la final de noiembrie. În general, ele preferă un sol afânat, în care să le bagi la o adâncime de două-trei ori mai mare decât mărimea bulbului. Adică 20 sau 30 centimetri. Ca referință, această adâncime ar fi cât săpătura unei casmale. Pământul se scoate, se mărunțește după care se pune bulbul de lalea.
Distanța dintre rândurile de lalele trebuie să fie cam de 20 centimetri. Iar între bulbii din același rând de 5 sau 10 centimetri. Înghesuiți pe același rând, bulbii de lalea nu vor mai înflori, nu se vor dezvolta și nu se vor înmulți.
La ce adâncime se pun bulbii de lalele: când înfloresc
Plantează lalelele într-un petec de pământ expus la soare, care nu reține apa de ploaie. Ca apa să nu staționeze și să ducă la putrezirea sau îmbolnăvirea bulbilor. E nevoie și să protejezi zona respectivă, cu paie sau o folie de mulciere, pentru a preveni înghețul.
După plantare, udă abundent pământul, singura udare până în primăvară. Bulbii de lalea conțin toate substanțele de care au nevoie pentru a se dezvolta, fără să aibă nevoie de multă apă pe parcursul lunilor de iarnă. Folosește îngrășăminte de tipul azot, fosfor sau potasiu, doar dacă este nevoie.
Lalelele vor înflori după patru sau șase săptămâni din momentul în care au parte de temperaturi constante de 10 – 15 grade Celsius.
La ce adâncime se pun bulbii de lalele: cum să plantezi primăvara
Poți planta lalele și primăvara, cu aceeași pași ca în cazul toamnei, dar la o altă adâncimea de plantare a bulbilor. Cum primăvara nu există riscul de îngheț, plantează bulbii la maxim două măsuri din dimensiunea lor.
Plantează, ideal, după ce dispare riscul de îngheț, adică undeva după luna marție. Contează și zona geografică, având în vedere că temperatura ideală de dezvoltare a plantei pe timp de primăvară este de 20 grade Celsius pe timp de zi și 10 sau12 grade pe timp de noapte.
La ce adâncime se pun bulbii de lalele: plantare în ghiveci
Poți planta bulbii de lalea și în ghivechi, cu aceleași reguli ca plantarea în pământ. Diferența o face locul în care pui ghivecele la iernat, pentru că au nevoie de o perioadă lungă și constantă de frig. În mod ideal, pune ghiveciul în frigider sau îngroapă-l afară.
Scopul este ca bulbii de lalea să aibă parte de minim 14 săptămâni de frig, fără să înghețe.
Când e momentul să scoți bulbii din pământ
După ce lalele înfloresc, lasă să treacă măcar șase săptămâni și apoi scoate-i din pământ. Lasă-i să se usuce natural.
Pe lângă bulbul inițial, vei mai găsi bulbul-mamă și câțiva pui mici de bulbi de lalea. Scoate-i pe toți și depozitează-i într-un loc umbros, uscat și bine ventilat, unde temperatura este constantă, undeva între 20 și 25 grade Celsius. Îi poți ține în pungi de hârtie cu găuri sau în rumeguș uscat.
-
LIFE
Când se împodobește bradul: ce spune tradiția și care este data exactă
În România, primul brad de Crăciun a fost împodobit în 1866.
-
LIFE
Cum se face vinul fiert: mod de preparare și rețete populare de încercat
Deși se numește „vin fiert”, băutura nu trebuie să fie fiartă până la capăt.
-
UTILE
Diferența între brad și molid: cum îi deosebești ca să alegi pomul potrivit
Uite o diferență majoră: bradul nu înțeapă, molidul da.