Orhideele sunt extrem de populare în rândul iubitorilor de plante de apartament și, deși există nenumărate specii, toate au caracteristici similare. Orhideele nu pot trece neobservate grație tulpinilor lor arcuite acoperite de flori diafan colorate în nuanțe solide sau pestrițe.
Petalele și sepalele lor (petalele interioare) se găsesc de obicei în grupuri de câte trei. Petala de jos, numită de obicei buză, are o formă specifică pentru a găzdui polenizatori precum albinele dacă sunt cultivate în aer liber. În funcție de varietate, petalele de orhidee pot avea margini ușor zdrențuite, ondulate sau crestate. Frunzele de orhidee sunt acoperite cu o peliculă cerată pentru a preveni pierderea apei. Unele orhidee au o creștere mai rapidă decât altele, ceea ce înseamnă că acestea trebuie replantate mai des.
Nume comun | Orhidee (numele variații în funcție de specii) |
Nume botanic | Orchidaceae |
Familie | Orchidaceae |
Tip plantă | Perenă |
Dimensiune la maturitate | Între 20 și 30 centimetri |
Lumină | Lumină puternică indirectă |
Tip sol | Bine aerisit și drenat (un amestec de scoarță de copac, lemn de ferigă, turbă, plută, cărbune) și nisip |
pH sol | ușor acid |
Anotimp înflorire | variază |
Culori flori | variază |
Proveniență | Statele Unite, Thailanda, alte regiuni tropicale |
Toxicitate | Orhideea nu este toxică pentru animale. |
Îngrijirea orhideei
Atunci când cumperi orhideea, aceasta este de obicei sănătoasă și înflorită. Cu toate acestea, multe orhidee nu se află inițial în solul potrivit, lucru care le afectează creșterea pe termen lung.
Acestea vin adesea în ghivece de plastic și sunt pline de mușchi în jurul rădăcinilor. În natură, orhideele cresc de obicei pe copaci, iar rădăcinile lor sunt organe de adunare a apei și au nevoie de aer curat pentru a rămâne sănătoase. Dacă sunt ude, rădăcinile orhideelor sunt predispuse la putrezire, precum și la alte probleme care le afectează dezvoltarea și sănătatea. Cu toate acestea, chiar dacă recipientul actual al orhideei tale nu este ideal, nu replanta niciodată o orhidee în timp ce este înflorită. În loc de replantare, poți uda planta mult mai rar.
Când perioada de înflorire ia sfârșit, este timpul să te gândești la întreținerea acesteia pe termen lung. Majoritatea cultivatorilor taie vârful plantei vechi direcât de lângă bază. Acesta este, de altfel, momentul ideal pentru replantarea orhideei într-un recipient și într-un tip de sol care rsă ăspundă nevoilor florii.
Regula de aur pentru succesul cultivării orhideelor este imitarea cât mai fidelă a condițiilor din mediul lor nativ. Cele mai comune soiuri de orhidee din comerț sunt hibrizi phalaenopsis și hibrizi dendrobium.
Lumină
Aceste plante se dezvoltă în lumină puternică, dar nu în lumina directă a soarelui de la amiază, deși orhideele dendrobium tolerează și soarele puternic.
Sol
Orhideele nu cresc în pământ obișnuit sau în substrat de ghiveci. În schimb, poți cumpăra un tip de substrat special pentru orhidee sau poți face un amestec homemade din mușchi, scoarță de copac, plută, chiar și bucăți de cărămidă, pentru a permite rădăcinilor să respire. Mediile de creștere, apa și îngrășământul contribuie la crearea unui mediu ușor acid pentru orhidee.
Apă
Orhideele au nevoie de foarte puțină apă. Rădăcinile lor sunt organe specializate care absorb foarte repede apa și au nevoie de perioade regulate de uscare alternate cu udări abundente.
În timpul lunilor de vară, udă săptămânal orhideea. Lasă apa să umezească rădăcinile și așază ghiveciul pe o tavă cu pietricele. Din când în când poți să scufunzi ghiveciul în apă timp de 10-15 minute. Dă-i timp suficient să se usuce complet până la următoarea udare.
În timpul iernii, păstrează planta la loc cald și redu frecvența udărilor – udă planta o singură dată pe lună. Stropește-o din când din când în când cu un pulverizator fin, cu stropi mici, pentru a o păstra hidratată, dar șterge umezeala în cazul în care frunzele sunt prea ude.
Temperatură și umiditate
Orhideea are nevoie de umiditate ridicată și de un flux de aer în jurul rădăcinilor. Orhideele preferă temperaturile de peste 10 de grade, dar sub 30 de grade Celsius.
Florile de orhidee au o durată mai lungă de viață dacă mediul plantei este cald și umed. Ferește orhideea de curenții de aer rece, de sursele de căldură și de expunerea la lumina directă a soarelui. Aerul uscat, căldura directă și curenții sunt ucigașii florilor delicate de orhidee.
Îngrăşământ
În timpul sezonul de creștere, fertilizează săptămânal orhideea cu o soluție slabă de îngrășământ sub formă lichidă sau pulbere. Nu fertiliza niciodată orhideea iarna.
Tipuri de orhidee
Aproximativ 30.000 de specii de orhidee trăiesc în sălbăticie, împreună cu peste 100.000 de hibrizi înregistrați. Cunoașterea soiului de orhidee pe care îl ai acasă te va ajuta să ai grijă mai bine de floarea ta după ce aceasta înflorește. Orhideele disponibile de obicei în magazine și florării sunt:
- Phalaenopsis (orhideea de molii): aceste orhidee au flori rotunde, cu o buză pronunțată, care cresc pe o singură tulpină înaltă înconjurată de frunze cărnoase, ovale. Florile sunt de obicei albe, violete, roz sau o combinație a acestor nuanțe.
- Dendrobium: un soi cu flori mai mici, care cresc în rânduri pe tulpini pornite din trestii groase, Dendrobium prezintă adesea cu mai multe grupuri de flori per plantă. Florile sunt de obicei albe sau violet. Frunzele de Dendrobium sunt înguste și ies din părțile laterale ale bastonului.
Tundere
Tăierea corectă a tulpinilor vechi, groase, va stimula noi înfloriri. Cu toate acestea, diferite orhidee necesită metode diferite de tăiere. Ori de câte ori tai o orhidee, asigură-te că instrumentul folosit este bine ascuțit și sterilizat. O tăietură curată menține orhideea sănătoasă.
Îndepărtează florile veștejite tăind înapoi tulpina până la ramura principală pentru a nu lăsa planta să-și concentreze energia asupra creșterii vechi. Odată ce perioada de înflorire a trecut, împiedică planta să consume energie pentru creșterea veche.
Taie toate tulpinile cu flori afectate la un centimetru distanță de ramura principală. Unele orhidee au nevoie să le fie îndepărtate florile uzate, în timp ce tulpinile, numite și țepi, rămân netăiate, așa că este important să știi cum se numește planta ta.
Înmulțirea orhideelor
Cel mai comun mod de a înmulți o orhidee este prin divizare. Dacă ai deja o orhidee matură și vrei să o împărțiți în două plante de sine stătătoare, urmeaază acești pași:
- Umezește pământul orhideei pentru a fi mai ușor de îndepărtat din recipient.
- Examinează rădăcinile orhideei și îndepărtează părțile deteriorate sau moarte care pot fi negre, moi sau foarte subțiri. Rădăcinile sănătoase sunt de obicei ferme.
- Încearcă să desparți unele dintre rădăcini și tulpini (se mai numesc și pseudobulbi, structuri asemănătoare păstăilor de sub frunze). Dacă nu se pot desprinde cu mâna, folosește un instrument de tăiat ascuțit și steril.
- Replantează planta într-un ghiveci nou și ud-o.
Replantarea la orhidee
Multe orhidee nu vin, din comerț, cu un sol potrivit, care să încurajeze dezvoltarea rădăcinilor pe termen lung. Acestea sunt de obicei plantate în recipiente de plastic și au mușchi în jurul rădăcinilor. În natură, orhideele cresc de obicei pe copaci, iar rădăcinile lor colectează apa și au nevoie de aer curat pentru a fi sănătoase. Cu toate acestea, nu încerca să replantezi o plantă înflorită – din cauza stresului cauzat de replantare aceasta își va pierde florile.
După perioada înfloririi taie vârful plantei cu o ustensilă ascuțită sterilă și replantează planta într-un ghiveci nou cu sol special pentru orhidee. Ghivecele pentru orhidee au fante mari de drenaj, așa că apa va curge literalmente prin ghiveci. Amestecul de ghiveci pentru orhidee este de obicei compus din mai multe ingrediente consistente, inclusiv scoarță de pin, cărbune, chiar și spumă de polistiren. Pentru a replanta orhideea, urmează acești pași:
- Scoate planta din ghiveciul de plastic în care a venit și îndepărtează cu grijă cât mai mult din mușchiul din jurul rădăcinilor.
- Verifică starea de sănătate a rădăcinilor. Rădăcinile sănătoase trebuie să fie albe și ferme, cu un mic punct verde de creștere. Taie orice rădăcină deteriorată, putrezită sau înnegrită folosind o unealtă de tăiere sterilă și ascuțită.
- Pune planta în noul ghiveci și umple-l cu solul adecvat. Planta trebuie să fie bine poziționată. În cele din urmă, noile rădăcini vor crește prin amestecul de ghiveci și se vor atașa de ghiveci, care apoi va ancora planta.
- Odată ce orhideea este replantată, găsește-i un loc bun. Ideal, aceasta ar trebui plasată în dreptul unei ferestre orientate spre est, unde orhideea poate primi câteva ore de soare, de preferat dimineața, când razele nu sunt atât de puternice.
- Asigură-i un mediu umed așezând ghiveciul pe o tavă largă și adâncă și plină cu pietriș.
Boli și dăunători
Orhideele sunt plante delicate și pretențioase și predispuse la majoritatea dăunătorilor comuni, cum ar fi afidele, sunt, de asemenea, apetisante pentru mulți dăunători obișnuiți ai plantelor, inclusiv mușcarii ciupercă, insecte, acarienii, solzi, tripsii și muște albe.
Majoritatea dăunătorilor pot fi eliminați prin ștergerea frunzelor, cu un jet blând de apă sau prin stropire cu apă cu detergent de vase pentru reducerea populației de insecte. O altă soluție este tamponarea frunzelor cu alcool sau stropirea frunzelor cu o soluție preparată din alcool și câteva picături de detergent lichid de vase. Și uleiul de neem dă rezultate în distrugerea populației de dăunători.
Pe lângă putrezirea rădăcinilor, orhideele pot fi afectate de boli fungice precum phytophthora, fitoftora, botrytis și boala frunzelor algale.
Cum să faci orhideele să înflorească
Orhideea înflorește cel puțin o dată pe an, dacă nu mai mult, în condițiile potrivite. Pentru a face orhideele să reînflorească amintește-ți că acestea iubesc lumina, solul special și umiditatea. Există însă orhidee care pot fi stimulate să înflorească dacă temperatura scade pentru câteva nopți, cum ar fi orhideea phalaenopsis, care este de altfel una dintre cele mai populare plante vândute ca plante de apartament.
Probleme comune la orhidee
Dacă observi că planta ta prezintă probleme, dacă are frunzișul afectat, îngălbenit sau dacă mugurii ei cad mută planta și adaptează-i condițiile de mediu. Odată ce găsești locul potrivit pentru ea și îi dai timp să se obișnuiască, există șanse mari ca aceasta să își revină.
Frunzele ondulate sau încrețite
Frunzele ondulate sau încrețite sunt un indicator că planta nu primește suficientă apă, chiar dacă este udată în mod adecvate – posibil pentru că rădăcinile ei nu sunt sănătoase. Rădăcinile ar trebui să fie viguroase și albe sau verzi. Dacă rădăcinile sunt sănătoase, înseamnă că planta nu este udată suficient. Dacă rădăcinile sunt deteriorate sau moarte folosește un instrument ascuțit și steril pentru eliminarea acestora și replantează orhideea.
Frunzele îngălbenite
Putrezirea rădăcinilor îngălbenește frunzele. Replantează planta într-un sol curat.
Căderea mugurilor
Faptul că mugurii cad înainte de a înflori este un semn că planta este stresată din mai multe motive. Verifică mediul orhideei și încearcă să o muți într-un nou. Fii atent la următoarele:
- Planta nu este udată suficient sau este udată excesiv.
- Fluctuațiile de temperatură o afectează, mai ales dacă se află în apropierea unui calorifer, a aerului condiționat sau în bătaia curenților de aer.
- Este sensibilă la emanațiile chimice din apropiere ei (vopsea sau gaz, de exemplu).
- Orhideea este sensibilă la plantele sau fructele din apropierea ei care produc etilenă gazoasă.
- Orhideea se află într-un loc cu umiditate scăzută.
- Există o posibilă infestare cu dăunători.
Orhideele sunt greu de cultivat?
Orhideele sunt plante pretențioase, care necesită condiții specifice, însă odată ce le sunt îndeplinite nevoile acestea prosperă.
Care sunt așa numitele orhidee rare?
O orhidee este desemnată ca fiind rară dacă habitatul său natural nu mai este viabil sau dacă are o pigmentare neobișnuită. De exemplu, orhideea fantomă este considerată un exemplar rar, pe cale de dispariție, și nu este tocmai ușor de găsit în comerț.
Cât timp poate trăi o orhidee?
Majoritatea orhideelor pot trăi o viață foarte lungă, decenii sau mai mult, dacă sunt ținute în mediul potrivit.
-
LIFE
„Ce am învățat după ce am renovat pe cont propriu fosta casă a bunicii”: 7 învățături despre lucrul la o casă veche
Lecția doi: cimentul nu se potrivește cu casa din pământ
-
UTILE
Ce să nu pui niciodată în cuptorul cu microunde. Alimente și recipiente interzise
Crește riscul de incendiu și de accidente casnice.
-
UTILE
Ghid de curățare a mobilierului de grădină: din ratan, plastic și lemn
În funcție de material, curățarea și îngrijirea se face diferit.