LIFE

Metode utile și la îndemână prin care poți scapa de părul de pisică de pe haine și suprafețe

  Oricât de simpatice ar fi pisicile, trebuie să recunoaștem că lasă foarte mult păr. Însă acesta nu este un impediment în calea dragostei nemărginite pe care le-o purtăm, mai ales că există o serie de metode utile prin care poți să scapi eficient de părul de pisică din casă. Ai nevoie de un soi de program de prevenție și de folosirea unor substanțe comune oricărei locuințe. Îți detaliem în articol tot ce trebuie să faci. 

  Părul de pisică, bate-l vina! Când animalul tău de companie este o pisică, atunci blana acesteia devine, practic, o parte din casa ta. La propriu. Părul de pisică va fi peste tot, de la haine, la mobilă, prin veselă, prin pat și în orice ungher posibil și imposibil la care te gândești. 

  Nu poți împiedica procesul căderii părului pisicii, însă îl mai poți domoli prin diverse metode utile și la îndemână. Îți explicăm ce ai de făcut, însă, înainte de toate, puțină teorie. 

  Mituri despre părul de pisică: ce se întâmplă dacă îl înghiți 

  Deși în jurul părului de pisică planează diverse teorii cum că este periculos dacă este înghițit, adevărul este altul. Părul de pisică are aceeași compoziție ca a părului de om, fiind făcut dintr-o proteină numită keratină. E drept că dacă ajunge să fie înghițit, părul de pisică nu poate fi digerat de om. Însă enzimele digestive din stomac vor face în așa fel încât să fie eliminat.

  Așa că nu da crezare miturilor populare care spun că părul de pisică înghițit poate forma un ghem în stomac și poate bloca tractul digestiv. Totodată, firul de păr de pisică poate ajunge doar în stomac odată ingerat, nicidecum în ficat, plămâni sau creier. 

  În aceeași măsură, se spune că părul de pisică poate să provoace tot felul de alergii. Chiar dacă ai păr de pisică prin casă, trebuie să știi că nu părul de pisică provoacă alergii. Aceste manifestări apar din cauza unei proteine prezente în saliva, urină, în fecale sau pe mătreața pisicii. 

  Pe de altă parte, iată și un aspect pozitiv atunci când vine vorba de părul de pisică. O serie de studii au arătat că acei copii care cresc alături de animale de companie au parte de un sistem imunitar mult mai puternic. Și au șanse mai mici să sufere de infecții respiratorii sau infecții ale urechii în primul an de viață. 

  Cum scapi de părul de pisică prin periaj

  Dacă pisica ta are blana deasă și lucioasă, atunci acesta este un semn că este sănătoasă fizic și psihic. Chiar dacă, prin definiție, pisica își curăță singura blana, e important ca din când în când să dai o mână de ajutor. Mai ales la schimbarea de sezon, când blana de toamnă – iarnă se schimbă cu blana de primăvară – vară și invers. 

  Astfel, o primă metodă eficientă și la îndemână prin care să scapi de părul de pisică ar fi periajul regulat. Care să fie corelat cu o alimentație echilibrată și sănătoasă și cu băi regulate. Prin prevenție și prin sfaturile unui medic veterinar, vei reduce considerabil cantitatea de păr de pisică din casă. 

  Pisicile au aproximativ 25.000 de fire de păr per centimetru pătrat. Ceea ce înseamnă că blana lor e deasă și are și un substrat de fire fine, pe lângă cele lungi. În comparație, cățeii au o densitate cuprinsă între 1000 și 9000 de fire de păr per centimetru pătrat. Iar oamenii au între 175 și 350 de fire per centimetru pătrat. Ca să înțelegi acum și mai bine de unde provine atâta păr prin casă. 

  Periajul regulat stimulează circulația corectă a sângelui la nivelul pielii, blana va avea un aspect mătăsos, iar relația pisică – stăpân va fi una mult mai consolidată și personală. Și, poate și mai important, vei ajuta pisica să nu mai înghită atât de mult păr când își face toaleta. Și o vei mai ajuta să nu mai formeze ghemotoace de blană pe care apoi să le regurgiteze. 

  Foarte important: nu peria pisica în sensul opus firelor de păr pentru că nu va aprecia acest lucru. Testează diverse perii și vezi care e preferată de pisică. În funcție de rasa pisicii și de lungimea blănii, periajul poate să fie mai des sau mai rar. 

  Câteva metode eficiente prin care să scapi de părul de pisică

  Dincolo de periajul regulat, pentru că oricum nu vei scăpa de tot părul de pisică, există și alte metode care te pot ajuta.

  O rolă lipicioasă este un accesoriu de neratat pentru oricine are pisică. Cu un efect sigur și rapid, rola poate îndepărta majoritatea firelor de păr de pisică de pe haine și chiar de pe unele materiale. Totodată, un aspirator cu putere mare de aspirare ajută pentru menținerea curățeniei în casă. 

  Folosirea oțetului în mașina de spălat se dovedește a fi o metodă utilă și la îndemână prin care poți să scapi de părul de pisică. Oțetul face ca părul de pisică să devină moale și să se ia mai ușor de pe haine. O jumătate de cană de oțet pusă în ciclul de clătire al mașinii de spălat poate face minuni. 

  Dacă ai sesizat că părul de pisică este pe lenjeria de pat, atunci trece-o prin uscătorul mașinii de spălat pentru câteva minute, la temperatură rece. Acțiunea tamburului va face ca părul de pisică să se desprindă ușor. După care ar fi bine să verifici dacă s-a adunat o cantitate de păr în filtrul mașinii. Iar tamburul să fie spălat gol la un ciclu scurt. 

  O soluție din apă și balsam te poate ajuta să iei mai repede părul de pisică de pe mobilierul tapițat, cum ar fi o canapea sau un fotoliu. Balsamul înmoaie firul de păr de pisică care astfel iese mai ușor din fibrele textile. 

  Pentru mobila de lemn sau netapițată, un burete din microfibră și un spray de praf cu acțiune antistatică sunt uneltele de care ai nevoie pentru a îndepărta eficient părul de pisică. 

  Părul de pisică ajunge, inevitabil, și în mochete sau pe covoare. Bicarbonatul de sodiu poate fi ajutorul tău în acest caz. Înainte să aspiri mocheta sau covorul, presară bicarbonat de sodiu. La fel ca în cazul altor substanțe, părul de pisică va deveni moale și se va desprinde mult mai ușor de țesătură. 

  Nu în ultimul rând, dacă îți iei pisica în calătoriile tale cu mașina, așteaptă-te la o cantitate mare de păr pe bancheta pe care va sta. Drumul cu mașina este un factor de stres real pentru pisică, astfel că starea de nervozitate o va face să lase mult păr. Piatra ponce te poate ajuta să scapi de părul de pisică de pe scaune și banchetă. 

  Deși la o primă vedere pare imposibil să scapi de părul de pisică, iată că există mai multe metode utile și la îndemână pe care să le încerci. Fiecare încercare poate să vină cu un succes sau un insucces, însă important e să fii perseverent și doar așa vei scăpa de părul de pisică din casă. Spune-ne și tu ce metode ai aplicat și cât de eficiente au fost. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Metode utile și la îndemână prin care poți scapa de părul de pisică de pe...