
Trucuri pentru organizarea eficientă a frigiderului. Cum să sortezi corect alimentele
publicat pe 10 iun. 2025Organizarea frigiderului este gest simplu, dar cu efecte însemnate. Te ajută să găsești rapid ceea ce cauți, să reduci risipa, să păstrezi alimentele mai mult timp și, mai ales, să previi riscurile pentru sănătate. Așadar, uite o serie de trucuri și idei pentru organizarea eficientă a frigiderului care să te ajute să le sortezi și să depozitezi corect toate alimentele.
Când vine vorba de așezarea alimentelor în frigider, foarte puțini dintre noi realizăm că organizarea și sortarea lor ar trebui să ne intre în reflex.
Deschidem ușa, aruncăm în grabă o caserolă cu mâncare, o sticlă cu lapte, o pungă de legume și închidem din nou. Dar în spatele acestor gesturi simple intervine un efect de dezechilibru: risipă alimentară, riscuri pentru sănătate și chiar facturi mai mari.
Organizarea frigiderului devine astfel o necesitate practică. Așezarea corectă a alimentelor în frigider contribuie la păstrarea prospețimii, la prevenirea contaminărilor și chiar la reducerea facturii de cumpărături ori la curent.
Cum sortezi alimentele în frigider
Inevitabil, din cauza lipsei organizării în frigider, găsești alimente mucegăite sau deteriorate, iar de prezența unora în frigider nici nu știai.
Mai pot exista cazuri când, de exemplu, o salată de legume împrumută un miros suspect, deși teoretic trebuia să reziste mai mult. De vină este, adesea, lipsa de organizare și faptul că alimentele sunt așezate fără o logică.
Fiecare aliment are anumite caracteristici odată ce ajunge să fie păstrat la frigider – unele produse sunt sensibile la căldură, altele la umiditate, iar altele la contaminare.
Un alt exemplu, dacă pui carnea crudă deasupra unei caserole cu mâncare gătită, sucurile din carne pot curge și contamina alimentele deja pregătite, fapt care poate crește riscul de îmbolnăvire. Iar dacă legumele stau lângă fructe care eliberează etilenă – un gaz natural care accelerează coacerea -, atunci se pot strica mult mai repede.
Sortarea alimentelor pe categorii este primul pas al organizării frigiderului, după cum urmează:
- Carnea și peștele crude într-un loc sigur, separat;
- Lactatele împreună;
- Mâncărurile gătite în recipiente închise și etichetate cu ziua preparării;
- Fructele și legumele, separat, în funcție de tip;
- Sosurile și băuturile în zone mai puțin reci.
Folosește regula FIFO
Foarte important, odată ce ai sortat, organizat și introdus alimentele în frigider, aplică regula FIFO – first in, first out (n.r. – primul intrat, primul ieșit). Mai specific, această regulă te ajută să nu uiți de produsele mai vechi.
Când pui ceva nou în frigider, mută-l în spatele raftului. În felul ăsta, tot ce ai pus prima dată va fi mai ușor de consumat înainte să expire, fiind la vedere.
Idei pentru organizarea eficientă a frigiderului

Nu toate zonele frigiderului sunt la fel de reci. De aceea, e important să știi unde să pui fiecare categorie de aliment. Iată câteva reguli generale, ușor de aplicat:
Rafturile superioare: ideale pentru mâncărurile gătite, resturile din ziua precedentă, mezeluri sau iaurturi. Aici temperatura este mai constantă, iar accesul este rapid.
Raftul din mijloc: cel mai potrivit pentru lactate, anume lapte, smântână, brânzeturi. Le păstrează la o temperatură optimă și constantă.
Rafturile inferioare: sunt cele mai reci. Așadar, aici trebuie să stea carnea, peștele sau alimentele care se decongelează. Important: folosește un recipient închis pentru a preveni scurgerea sucurilor din carne.
Sertarele: dedicate legumelor și fructelor. Majoritatea frigiderelor moderne au sertare cu umiditate reglabilă, ceea ce ajută la menținerea prospețimii.
Ușile frigiderului: cea mai caldă zonă, penru că se deschide și închide frecvent. Aici stau bine condimentele, sosurile, sucurile, dar nu ouăle sau laptele.
O idee practică este să folosești recipiente transparente și să etichetezi totul cu data depozitării. Astfel, știi mereu ce ai și cât mai este valabil. În plus, în timpul organizării frigiderului, evită supraaglomerarea cu alimente deoarece frigiderul trebuie să circule aerul rece pentru a menţine temperatura optimă.
Ce poți pune pe rafturile de sus ale frigiderului

Rafturile de sus sunt, în general, cele mai la îndemână. Din acest motiv, sunt ideale pentru a depozita mâncarea gătită, anume, restul din ciorbă, tocănițe sau fripturi. Este bine să pui mâncare gătită în caserole închise, astfel încât să nu emită miros în tot frigiderul.
Tot pe aceste rafturi poți pune produse gata de consum, cum ar fi mezeluri, iaurturi, brânzeturi moi, adică toate alimentele care nu mai necesită gătire.
Pe de altă parte, deși multe frigidere au un suport special în ușă, e mai bine ții ouăle pe raftul de sus, unde temperatura este mai stabilă.
Ce pui pe rafturile de jos ale frigiderului

Rafturile de jos sunt cele mai reci din frigider, ceea ce le face ideale pentru:
- Carne crudă, pește, pui: acestea trebuie puse întotdeauna în recipiente bine închise, pentru a preveni orice risc de contaminare. Ideal ar fi să le păstrezi într-o tavă adâncă sau într-un recipient cu capac.
- Produse foarte perisabile: cum ar fi laptele sau smântâna proaspete. Aici temperatura joasă ajută la păstrarea prospețimii cât mai mult timp.
- Alimente lăsate la decongelat: acestea trebuie plasate tot pe raftul de jos, ca să nu afecteze celelalte produse în caz că încep să se scurgă.
Un truc util este să dedici acestui raft o zonă cu alimente despre care știi că au termene de valabilitate mai reduse.
Unde se țin fructele și legumele în frigider

În partea de jos a frigiderului, vei găsi sertarele speciale pentru fructe și legume. Acestea nu sunt acolo întâmplător. De fapt, ele au un nivel de umiditate diferit față de restul frigiderului, creat special pentru a menține prospețimea acestor produse.
Legumele au nevoie de un mediu cu umiditate mai mare, pentru a nu se deshidrata.
Fructele, în special cele care produc etilenă (mere, banane, kiwi), stau mai bine separat, într-un sertar cu umiditate scăzută. Dacă le pui lângă legume, riști ca acestea să se strice mai repede.
Ideal este să speli fructele și legumele doar înainte de consum, nu când le pui în frigider, pentru că umezeala suplimentară poate accelera apariția mucegaiului.
-
UTILE
Zugrăvit cu var: avantajele și dezavantajele acestei metode
Metoda încă este folosită, dar mai este de actualitate?
-
UTILE
Ce trebuie să faci imediat dacă mașina de spălat nu evacuează apa. Sfaturi utile și soluții
Va trebui ca, până la urmă, tu să scoți apa.
-
UTILE
Ce urmează pentru piața de energie: cât costă curentul și cum alegi cea mai bună ofertă
Trebuie să faci o alegere ca să nu ai facturi mari.