UTILE

Cele mai sănătoase vase pentru gătit: ce materiale să folosești și pe care să le eviți

publicat pe 15 sept. 2023

    Când gătești, materialul din care este făcut un vas contează destul de mult. Acel material poate fi toxic sau poate schimba gustul mâncării fără să îți dai seama. Am întocmit o listă cu cele mai sănătoase vase pentru gătit pe care ar fi recomandat să le folosești. Iată care sunt acestea. 

    Vasele pentru gătit trebuie să fie realizate din materiale bune, sănătoase și durabile astfel încât să nu îți afecteze sănătatea. Sau să altereze gustul mâncării. Un vas de gătit ieftin nu înseamnă că e și potrivit pentru prepararea alimentelor. De aceea, ar fi de preferat să investești în vase sănătoase pentru gătit. 

    Pe lângă vase sănătoase pentru gătit, în acest proces ar fi bine să folosești instrumente din lemn. Acestea nu aduc cu ele riscul de a transfera substanțe toxice în mâncare. 

    În continuare, o listă cu recomandări de vase sănătoase pentru gătit pe care ar fi bine să le folosești. De asemenea, avem și câteva recomandări de materiale de evitat. 

    Cele mai sănătoase vase pentru gătit: din lut și sticlă

    cele mai sanatoase vase pentru gatit shutterstock

    Vasele de lut sunt considerate a fi printre cele mai sănătoase vase pentru gătit. Vasele de lut nearse, unse cu lapte, devin impermeabile. Rezistă la temperaturi extrem de ridicate, se încălzesc ușor și au marele avantaj că nu elimină nicio substanță toxică pentru organism. În aceeași măsură, vasele de lut nu sunt periculoase pentru alimente. 

    La fel de bune pentru gătit, vasele din sticlă, în special cele din yena, sunt rezistente, nu se sparg și nu prezintă pericole pentru sănătatea umană. Un sfat util: dacă gătești în vase de sticlă și resturile de mâncare nu dispar, poți folosi partea albă a cojii de portocală pentru a le îndepărta. 

    Cele mai sănătoase vase pentru gătit: cele din inox

    cele mai sanatoase vase pentru gatit shutterstock

    Inoxul este un material sigur pentru gătit. Singurul dezavantaj al acestui material este că este pretențios de îngrijit. Inoxul este un material potrivit pentru oala sub presiune, oale mari de supă, oale de fiert la abur și oale de tip multicooker. 

    Vasele inox sunt mai potrivite pentru fiert, decât pentru prăjit sau copt, de exemplu. Vasele din inox nu eliberează substanțe toxice în timpul procesului de gătire. Ține cont la un detaliu important: dacă cumperi un vas de inox ai grijă să nu aibă mânerul de aluminiu. Acest material din urmă este toxic și nu este recomandat în prepararea hranei. 

    Cele mai sănătoase vase pentru gătit făcute din ceramică

    Tigăile din ceramică sunt excelente pentru gătit. La fel și vasele din ceramică. Important este ca materialul să fie ceramică 100% sau vasul să aibă măcar să aibă un strat gros de ceramică. În acest fel, vasele din ceramică sunt sigure pentru gătit. Pe de altă parte, dacă sunt deteriorate, vasele din ceramică pot fi periculoase. În special dacă ating o temperatură de 260 de grade Celsius. 

    Cele mai sănătoase vase pentru gătit: din email și fontă

    cele mai sanatoase vase pentru gatit shutterstock

    Vasele din email sau cele cu un strat gros de email sunt sigure și sănătoase pentru gătit. Emailul este antibacterian, nu reține mirosuri și nici resturi alimentare. Aceste vase se pot folosi la orice temperatură, însă dacă sunt zgâriate nu mai pot fi folosite. E foarte important să nu le freci cu buretele de sârmă când le cureți. Emailul poate să plesnească foarte ușor. 

    Vasele din fontă se încălzesc greu, însă păstrează căldura pentru foarte mult timp. Fiind sigure pentru gătit, vasele de fontă sunt o alegere bună pentru mâncărurile care necesită fierbere îndelungată. De asemenea, asezonate corect, vasele de fontă devin antiaderente și pot fi folosite ani la rând atât pe plită, cât și la cuptor. 

    Vase pentru gătit de evitat: nu folosi vase din aluminiu

    cele mai sanatoase vase pentru gatit shutterstock

    Vasele din aluminiu nu sunt recomandate pentru gătit. Aluminiul este nociv. Folosit la temperaturi mari, aluminiul poate avea efecte dăunătoare asupra organismului. În Statele Unite ale Americii (SUA), aluminiul a fost inclus pe lista celor mai periculoase substanțe toxice, potrivit Departamentului de Sănătate. 

    Poți să folosești vasele de aluminiu pentru a păstra alimente în ele. Acest tip de vase se spală cel mai bine cu un amestec de apă și puțin amoniac. Iar dacă sunt pătate se pot freca cu suc de lămâie. Din când în când e indicat să fie fierte în apă cu oțet. 

    Vase pentru gătit de evitat: vase din teflon

    Vasele din teflon sunt destul de des întâlnite în orice gospodărie. Aceste vase nu sunt potrivite pentru a găti în ele. Teflonul nu este un material sănătos pentru vasele de gătit. Mai ales atunci când părți din material se desprind de pe vas. 

    Din cauza prezenței în compoziție a a acidului perfluorooctanoic sau PFOA, a cadmiului și plumbului, teflonul este asociat cu apariția unor tipuri de cancer. 

    Vasle din teflon ar trebui schimbate o dată la doi-trei ani. 

    Vase nesănătoase pentru gătit: cele din cupru

    Vasele din cupru nu sunt deloc o alegere bună pentru gătit. La temperaturi foarte mari, cuprul iese din vasul de gătit și există riscul intoxicației. De altfel, ingredientele acide, cum ar fi sucul de roșii, oxidează și schimbă gustul și proprietățile mâncării. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments