UTILE

Cum păstrezi corect alimentele în frigider. Cât timp poți ține mezeluri, ouă sau pește

publicat pe 21 mai 2024

    Păstrarea alimentelor în frigider ține cont de specificul fiecăruia în parte. Prospețimea este menținută dacă depozitarea se face în zona corectă din frigider. Iată cum trebuie să păstrezi corect alimentele în frigider. Îți explicăm și cum se face depozitarea lor optimă și ce termen de valabilitate au cele mai populare alimente. 

    Păstrarea și depozitarea corectă a alimentelor la frigider reprezintă măsuri de siguranță esențiale. Chiar dacă obișnuința este de a pune alimentele oriunde există loc în frigider, ține cont de faptul că fiecare aliment trebuie depozitat mai sus sau mai jos ca să nu se altereze prematur. 

    Depozitarea corectă a alimentelor

    alimente pastrate corect la frigider
    Fiecare raft al frigiderului are o temperatură specifică păstrării unui anume tip de aliment

    Temperatura optimă de funcționare a unui frigider trebuie să fie cuprinsă între 1 și 5 grade Celsius. Dată fiind tendința aerului rece de a coborî, temperatura cea mai joasă a frigiderului este în partea inferioară. 

    Din acest motiv, pe rafturile inferioare trebuie să depozitezi alimentele cu grad de perisabilitate mai mare. Cum ar fi ouăle, fructele de mare, carnea crudă, peștele sau laptele

    În schimb, pe raftul superior poți pune brânzeturi, iaurt, ciocolată sau unt. La mijoc, pe rafturile frigiderului poți depozita preparate gătite pe bază de carne, caserole și alimente semipreparate. 

    Alimentele și recipientele de mari dimensiuni trebuie să fie puse cât mai în spate posibil. În fața acestora, depozitează alimentele perisabile de mici dimensiuni, iar și mai în față alimentele cu grad ridicat de expirare. 

    Fructele și legumele se păstrează în lada dedicată din frigider, din zona de jos. Temperatura scăzută ajută la menținerea acestora proaspete timp de mai multe zile. 

    Termenul corect de păstrare în frigider pentru alimente 

    Perioadele de păstrare în frigider depind de la un aliment la altul. Contează tipul, dacă ambalajul a fost sau nu deschis și ce indicații sunt specificate pe etichetă, acolo unde este cazul. 

    În continuare, îți prezentăm care este termenul corect de păstrare în frigider pentru cele mai comune alimente: 

    Cât rezistă alimentele la frigider: 

    • Ouă crude în coajă: între 3 și 5 săptămâni 
    • Ouă fierte: o săptămână 
    • Laptele: o săptămână în ambalajul original
    • Unt învelit ermetic: între 1 și 3 luni 
    • Brânzeturi moi: 1 – 2 săptămâni
    • Brânzeturi tari, nedeschise: maxim 6 luni 
    • Mezeluri feliate, neambalate: între 2 și 5 zile
    • Pui crud: maxim 2 zile
    • Pui gătim: maxim 4 zile 
    • Carne tocată crudă: maxim 2 zile 
    • Carne tocată gătită: maxim 4 zile 
    • Pește proaspăt, curățat: o zi sau două

    Alte sfaturi pentru păstrarea corectă a alimentelor

    În cele din urmă, iată ce ar trebui să mai știi când vine vorba de păstrarea și depozitarea alimentelor în frigider: 

    • mâncarea gătită trebuie să fie acoperită sau sau depozitată într-o caserolă etanță; 
    • alimentele conservate nu trebuie să fie ținute în ambalajul original după ce acesta a fost deschis; 
    • alimentele fierbinți nu se introduc în frigider. În caz contrat, frigiderul va folosi mai multă energie ca să compenseze lipsa echilibrului termic la interior, iar temperatura internă va avea de suferit, deci și alimentele; 
    • băuturile alcoolice cu concentrație ridicată se depozitează în poziție verticală, pe rafturile de pe ușa frigiderului; 
    • alimentele proaspete nu trebuie să intre în contact cu cele congelate; 
    • nu supraîncărca rafturile frigiderului cu alimente, altfel se blochează circulația aerului rece, iar răcirea nu se va face în mod optim.