UTILE

Cât rezistă, de fapt, alimentele vidate în frigider și congelator

publicat pe 30 ian. 2025

    Alimentele vidate își păstrează savoarea și nutrienții pentru mai multă vreme. Metoda împiedică dezvoltarea mucegaiului pe alimente, iar păstrea lor la temperaturi mici încetinește procesul și mai mult. Am descoperit cât rezistă alimentele vidate în frigider și în congelator, dar și ce trucuri pentru buna lor depozitare poți să aplici.  

    Prin vidarea alimentelor se elimină tot aerul din ambalaj și, practic, se reduce contactul acestora cu oxigenul. Astfel, vidarea previne dezvoltarea bacteriilor aerobe, se reduce oxidarea, iar prospețimea și nutrienții alimentelor sunt menținute pentru perioade mai lungi. 

    Alimentele odată vidate și păstrate la temperaturi mai scăzute tind să fie bune de consum pentru luni de zile. Bacteriile care provoacă alterarea alimentelor în mod natural își încetinesc activitatea sau nu se mai dezvoltă. 

    Astfel, cele două metode combinate ajută la o bună păstrare a alimentelor. Însă, în funcție de specific, alimentele vidate rezistă perioade diferite în frigider sau în congelator. 

    Cât rezistă alimentele vidate: carne, fructe, legume

    carne somon in punga vidata pe masa alaturi de lamai si ustensile de bucatarie
    Carnea vidată, ținută la temperatură foarte scăzută, rămâne bună de consum chiar și la un an distanță

    În frigider, alimentele trebuie să fie ținute la o temperatură constantă cuprinsă între 0 și 4 grade Celsius. 

    Odată vidată, carnea poate să fie proaspătă în frigider până la 14 zile. Este vorba de carnea de vită, de pui, de porc sau de pește.

    Fructele, cum ar fi merele, perele sau fructele de pădure, pot să fie bune de consum între 2 și 3 săptămâni dacă sunt ținute vidate la frigider. Pentru o perioadă asemănătoare rezistă și legumele comune păstrate vidate. 

    În condiții ideale, atunci când congelatorul are o temperatură internă constantă de minus 18 grade Celsius și stă închis permanent, unele alimente vidate pot să fie bune de consum pentru ani de zile. 

    Recomandarea generală este însă ca acestea să fie păstrate între 6 și 12 luni maxim, apoi să fie folosite pentru consum. După un an, carnea, indiferent de tip, își poate pierde din proprietăți dacă rămâne vidată la congelator. Fructe nu or să mai aibă aceeași consistență, iar legume își pot pierde din culoare și din proprietăți. 

    Cele mai bune trucuri pentru păstrarea fructelor proaspete

    În aceste condiții, trebuie să știi cum să depozitezi și să păstrezi fructele în cele mai bune condiții. 

    Iată ce sfaturi te pot ajuta: 

    • Păstrează fructele în compartimentul special al frigiderului pentru a menține un nivel optim de umiditate.
    • Nu spăla fructele înainte de depozitare, pentru a evita umiditatea excesivă care accelerează mucegăirea.
    • Folosește hârtie absorbantă pentru a elimina excesul de umiditate din recipientele de depozitare.
    • Fructele feliate vidate se păstrează proaspete mai bine, pentru mai multă vreme. 
    • Depozitează citricele la temperatura camerei pentru a evita încărcarea cu umezeală din frigider.

    Temperatura optimă de păstrare a legumelor și fructelor 

    pungi vidate cu legume la frigider
    Frigiderul trebuie să aibă o temperatură constantă de 0 – 4 grade Celsius pentru a ține legumele vidate bune de consum

    Fructele și legumele nu se țin proaspete doar în frigider. Unele se păstrează mai bine la temperatura camerei ori într-un mediu cu temperatură constantă, ferit de razele soarelui. 

    De exemplu, ar fi bine să păstrezi citricele la o temperatură constantă de 5 sau 10 grade Celsius. Iar mediul cel mai bun de păstrare este o cămară. 

    Un alt exemplu, fructele tropicale, cum sunt bananele, ananasul sau mango, au nevoie de o temperatură mai mare, până 15 grade, motiv pentru care pot să fie păstrate la temperatura camerei. 

    Legumele cu frunze verzi, adică spanacul sau salata, trebuie să fie puse în compartimentul de legume al frigiderului, la o temperatură de maxim 2 grade Celsius. 

    La fel, morcovii, broccoli sau ardeii trebuie să fie depozitați în frigider. Merele și perele pot să fie de asemenea ținute în frigider la o temperatură de 2 sau 4 grade Celsius. 

    Ce fructe nu trebuie depozitate împreună

    Da, o serie de fructe sau legume nu trebuie să fie depozitate în același loc dintr-un motiv ce ține de compoziția chimică a fiecăruia. Câteva fructe comune, eliberează etilenă. Adică un gaz care accelerează coacerea și stricarea altor fructe din apropiere. 

    De aceea, evită să depozitezi împreună:

    • Merele și bananele – merele grăbesc coacerea și înmuierea bananelor.
    • Roșiile și castraveții – roșiile eliberează etilenă și afectează textura castraveților.
    • Fructele de pădure și citricele – fructele de pădure absorb umezeala de la citrice, ceea ce le face să mucegăiască mai rapid. 
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments