Micile lucruri care te ajută să organizezi o cină zero waste de sărbători
publicat pe 21 dec. 2021În perioada sărbătorilor de iarnă, se consumă mai mult plastic și se adună mai mult gunoi decât în alte perioade ale anului. O parte din deșeuri rezultă și din ambalarea cadourilor și consumul de materiale din plastic care sunt apoi aruncate, dar conform expertei în stilul de viață fără plastic, Marissa Jablonski, contribui considerabil la problemă și când faci petreceri cu cei dragi de sărbători.
Ca să-ți reduci impactul asupra mediului, gândește-te la produse zero waste și activități pe care le poți face. Poți să ajuți natura cu niște schimbări micuțe care nu necesită prea mult efort. „În loc să te axezi pe eliminarea lucrurilor care fac rău, gândește-te cum poți să faci bine, indiferent ce înseamnă asta pentru tine sau pentru petrecerea cu musafiri”, spune Jablonski.
Ca să te pregătești din timp, uite șapte sugestii creative de la Jablonski pentru o petrecere de sărbători eco.
1. Petrecere de sărbători eco: folosește recipiente din sticlă
Fie că aduci ceva de mâncare la petrecerea altcuiva sau ți-au rămas resturi de la a ta, Jablonski sugerează să folosești recipiente din sticlă în locul celor de unică folosință din hârtie sau din polistiren, care nu mai pot fi reciclate odată ce au avut mâncare în ele. Evită și tăvile din aluminiu. Extragerea metalului consumă multă energie (dar nu e chiar atât de nasol ca în cazul plasticului).
„Oamenii au tendința să evite sticla fiindcă e grea și se sparge ușor, dar este cea mai sustenabilă opțiune pentru depozitarea alimentelor”, spune ea. „Este o investiție, dar poți refolosi recipientele an de an.” Dacă tu ești gazda petrecerii, cumpără câteva recipiente din sticlă și oferă-le cadou. Spune-le musafirilor că le pot păstra și după ce termină mâncarea pe care le-o dai la pachet.
2. Servește mâncare locală
Sărbătorile sunt o oportunitate minunată să folosești mâncare locală din câteva motive: poți investi în comunitatea locală și să susții fermierii, alimentele locale implică un lanț de aprovizionare mult mai mic și resurse energetice scăzute, deci e sunt ceva mai prietenoase cu mediul.
Așa că, atât cât poți, cumpără ingredientele de la piață de la țărani și încurajează-ți musafirii să aducă și ei mâncăruri locale pentru care folosesc produse de sezon.
3. Încurajează împărțirea drumului cu mașina
Poți să-ți încurajezi invitații care locuiesc în aceeași zonă să împartă o mașină când vin la tine la masă. „Poți chiar să oferi un premiu persoanei care vine cu cei mai mulți oameni în mașină”, spune Jablonski. Ca bonus, va fi și mai ușor cu găsirea unui loc de parcare.
4. Renunță la prosoapele de bucătărie din hârtie
O modalitate simplă să previi deșeurile la petrecerea ta este să folosești prosoape din material textil în locul celor din hârtie. Dacă ai de obicei la îndemână prosoape de bucătărie din hârtie, Jablonski sugerează să le pui în dulap și să pui la dispoziția musafirilor mai multe din material textil.
„Oamenii folosesc prosoapele de bucătărie din hârtie fiindcă le sunt mai comode, deci fă tot ce poți să pui invitaților la îndemână prosoape textile”, spune ea.
5. Petrecere de sărbători eco: Folosește farfurii reutilizabile
Poate că te gândești că nu e mare scofală dacă folosești farfurii din hârtie, fiindcă nu trebuie să consumi apă ca să speli vasele. Dar Jablonski spune că producerea farfuriilor din hârtie folosește multă apă, iar ele au de obicei un strat protector care nu le permite să mai fie reciclate (pe lângă faptul că se murdăresc de mâncare și pot contamina și alte reciclabile). Folosește mai degrabă propria veselă când ești gazda unei petreceri în locul opțiunilor de unică folosință.
6. Fă reciclarea ușoară pentru toată lumea
Ca să te asiguri că sticlele și cutiile din metal ajung la reciclare, pune etichete pe coșurile dedicate reciclării ca să știe musafirii unde să pună fiecare lucru. „Nu toată lumea știe ce se poate recicla, așa că claritatea este cheia”, spune Jablonski.
Fii atentă și la coșul cu reciclabile din când în când și golește-l când se umple. Dacă se umple, oamenii s-ar putea să înceapă să arunce reciclabilele în coșul de gunoi din lipsă de opțiuni.
7. Petrecere de sărbători eco: spală vasele strategic
Dacă folosești vesela și paharele tale, va trebui să le speli după petrecere, așa că e important să fii conștientă de consumul de apă. Cea mai sustenabilă metodă de spălare a vaselor, spune Jablonski, este în mașina de spălat vase (mai ales dacă ai una cu consum redus de energie electrică).
Dacă n-ai mașină de spălat vase, fii atentă câtă apă folosești. Jablonski de obicei umple o oală cu apă fierbinte pentru spălarea vaselor în loc să umple toată chiuveta, iar astfel reduce consumul. „În plus, dacă gătești în oala respectivă, va trebui oricum să o umpli cu apă ca să se înmoaie și să o speli”, spune ea.
-
LIFE
3 rețete de cozonac pufos pe care să le încerci înainte de Crăciun, de la cea clasică până la una fără frământare
-
Sponsored
VIDEO Cum să ai gata masa de Crăciun în mai puțin de 3 ore, de la aranjament și până la un meniu delicios
-
SHOPPING
54 de decorațiuni pentru masa de Crăciun pe care le poți folosi și în restul anului
-
hotnews
La câte grade se spală catifeaua. Cum se curăță corect acest tip de material
Contează și detergentul sau dacă folosești balsam.
-
UTILE
De ce să pui folie de aluminiu în mașina de spălat rufe. Cel mai cool truc
Efectul se va vedea pe hainele tale.
-
Sponsored
Gătești rapid și sănătos cu grătarele electrice NINJA. Potrivite pentru orice ocazie (P)
Pentru mulți dintre noi, ideea de a avea un „cheat day” în timpul unei diete este tentantă. Dar ce ai spune dacă ai putea transforma acea zi de răsfăț într-o […]