3 rețete de cozonac pufos pe care să le încerci înainte de Crăciun, de la cea clasică până la una fără frământare
publicat pe 14 dec. 2023Cozonacul, acel desert specific Crăciunului care face ca totul să fie mai aromat și mai gustos, e cu atât mai bun când îl frămânți chiar tu. Iată câteva rețete de cozonac pufos pe care să le încerci pentru perioada de sărbători ca masa ta să fie completă.
Perioada sărbătorilor de iarnă este despre vin fiert sau ciocolată caldă, dar și despre cozonac. Când e mare, greu și pufos, cu o doză sănătoasă de cacao, atunci simți că e vacanță și te bucuri de zilele geroase.
Există o mulțime de rețete de cozonac, însă una dintre cele mai râvnite este rețeta de cozonac pufos. Facerea cozonacului cere implicare, mâini dibace și ingrediente potrivite. Totul ca preparatul să iasă bun, copt, pufos și cu gust autentic.
Trei rețete de cozonac pufos: ca la bunica, pufos și modern, pufos fără frământare
În cele ce urmează, îți prezentăm câteva rețete de cozonac pufos, cum să procedezi și ce ingrediente să folosești. Dar întâi de toate, câteva informații esențiale pentru un cozonac bun.
Ce să știi ca să faci un cozonac bun și pufos:
- pentru culoarea galbenă a aluatului, pune sare în gălbenușuri, folosește ouă provenite de la găini hrănite cu porumb sau pune în făină puțin șofran dizolvat în lapte.
- frământă aluatul într-un vas călduț. Clătește-l cu apă fierbinte și apoi șterge-l bine;
- curăță bine nuca, să nu rămână coji în aluat. Și ca să nu aibă cozonacul gust amar, opărește nuca cu lapte clocotit;
- adaugă puțin suc de lămâie și puțină sare în albușuri, ca să-ți fie mai ușor să-l bați;
- frământă cozonacul cu forță și determinare pentru 20 minute. E pregătit când se desprinde ușor de pe mâini, este elastic și face bășici;
- NU deschide ușa în primele 20 de minute după ce ai pus cozonacul la cuptor. După ce se rumenește la suprafață, pune o foaie de copt ca să nu se ardă.
Cozonac cu nucă, rețeta bunicii (și cu cacao/rahat)
O rețetă clasică, cozonacul pufos cu umplutură de cacao, nucă și rahat poate fi pe gustul oricui dacă este preparat și rumenit corect.
Ingrediente aluat:
- 1 kg faină;
- 500 mililitri lapte;
- 4 ouă;
- 250 grame zahăr;
- 50 grame unt;
- 50 mililitri ulei;
- 50 grame de drojdie proaspătă;
- coajă de lămâie și portocală;
- un praf de sare;
Ingrediente umplutură:
- 3 linguri de cacao;
- o fiolă cu esență de rom;
- 250 de grame de rahat tăiat cubulețe;
- 250 grame de nucă măcinată;
- 100 grame stafide;
- 150 grame zahăr;
- 4 albușuri.
Mod de preparare:
Cu o zi înainte de preparare, ține toate ingredientele la temperatura camerei.
Fă o maia din drojdie, o lingură de făină și 100 mililitri de lapte călduț. Lasă amestecul să crească într-un loc cald până când se dublează în volum. Între timp, separă albușurile de gălbenușuri.
Freacă gălbenușurile cu zahăr și cu puțin praf de sare până se albesc. Încălzește laptele și toarnă-l peste gălbenușuri. Amestecă bine întreaga compoziție până nu se mai simte zahărul, apoi adaugă esența de rom, coajă de lămâie și portocală.
Cerne făina de câteva ori și vars-o într-un vas mare. Fă o gropiță în mijloc și adaugă laptele și maiaua, apoi frământă până când se omogenizează.
Încălzește untul și uleiul, adaugă puțin câte puțin până se încorporează în aluat. După care, acoperă aluatul și lasă-l la crescut pentru 45 minute, într-un loc călduros.
După ce a crescut, împarte aluatul în două. Apoi, iei fiecare dintre bucăți și o mai împarți în două. Pune amestecul de cacao și nucă pe fiecare și adaugă rahat. Rulează și împletește bucățile două câte două.
Tapetează cu hârtie de copt tava sau unge-o cu ulei. Pune cozonacii în tăvi și lasă-i 30 minute la crescut. Apoi îi bagi în cuptor pentru 45 minute până se rumenesc deasupra. Și nu deschizi ușa pentru minim 30 minute pentru a nu se lăsa compoziția.
Rețetă de cozonac pufos
Există și o rețetă de sine stătătoare de cozonac pufos, cu o metodă ușor diferită de preparare.
Ingrediente:
- 1 kilogram făină;
- 2 cubulețe de drojdie proaspătă;
- 500 mililitri de lapte gras;
- 250 grame zahăr tos;
- 200 grame de unt;
- 6 gălbenușuri;
- o linguriță sare;
- 3 plicuri de zahăr vanilat;
- coajă de lămâie;
- umplutură după preferință.
Mod de preparare:
Cerne făina de cu o seară înainte, pentru a deveni mai pufoasă.
Încălzește laptele cu tot cu zahărul, apoi lasă-le la răcit. Pregătește maiaua din drojdie astfel: topește drojdia cu o linguriță de zahăr, adaugă două linguri de făină și alte două – trei linguri de lapte. Lasă la crescut în mijlocul grămezii de făină.
Între timp, freacă cinci gălbenușuri, iar după ce s-a dublat ce volumul, adaugă toată cantitatea de lapte și gălbenușurile. Frământă apăsat jumătate de oră.
Lasă aluatul la dospit în bucătăria încălzită pentru 40 minute. Împarte-l, apoi, în patru părți egale. Întinzi fiecare bucată pe masă și o umpli după preferință: cu cacao, nucă, stafide, rahat sau cu fulgi de ciocolată.
Faci patru suluri, pe care le împletești două câte două. Le pui în tăvi tapetate cu hârtie de copt și le ungi cu gălbenuș de ou amestecat cu o lingură de lapte. Lași la crescut până se dublează în volum și apoi le bagi în cuptor pentru 45 minute.
Rețetă de cozonac pufos fără frământare
Ingrediente:
- 1 kilogram de făină;
- 300 grame zahăr;
- jumătate de pachet de unt;
- 5 ouă;
- 200 mililitri de lapte;
- 400 grame nucă;
- 5 linguri de ulei;
- 4 linguri cacao;
- coajă de lămâie;
- o fiolă de esență de rom;
- 40 grame de drojdie crudă;
- zahăr vanilat.
Mod de preparare:
În mijlocul unei grămezi de făină, pune la dospit drojdia, laptele călduț și două linguri de zahăr. Adaugă, apoi, gălbenușurile și restul de zahăr. Se adaugă și esența de rom, uleiul, untul topit și călduț și puțină sare.
Amestecă totul până când se omogenizează și iese un aluat elastic.
Pentru umplutură, separă ouăle și bate albușurile cu jumătate din cantitatea de zahăr, apoi amestecă-le cu nucă și cacao.
Acoperă cu folie vasul cu aluat și lasă-l la crescut într-un loc cald, pentru o oră. Cu mâinile unse cu ulei, împarte aluatul în patru părți pe care le întinzi în formă de foaie și umple compoziția cu nuci. Rulează și formează patru suluri.
Pune fiecare sul într-o tavă de copt unsă bine sau tapetată cu făină sau cu foaie de copt. Unge cozonacii cu ou bătut, apoi lasă-i la crescut încă o oră.
Bagă în cuptorul încălzit la 180 grade pentru 45 minute. Odată copt, scoate cozonacul din formă și presară peste el zahăr vanilat.
-
DESIGN INTERIOR
Am ignorat iluminatul ambiental în renovarea locuinței: de ce a fost o greșeală și ce am învățat din asta
Și câteva recomandări de corpuri de iluminat sub 500 lei.
-
DESIGN INTERIOR
Ce covoare se poartă în 2025. Principalele tendințe în culori și texturi
Covoarele țesute manual sunt tot mai apreciate.
-
LIFE
Cu ce se merge la casă nouă. Ce spun superstițiile și Codul Bunelor Maniere
Avem o listă completă de daruri și reguli.