UTILE

Îngrijire terariu cu plante: cum se face și de ce factori să ții cont

publicat pe 16 mai 2024

    Pentru un decor modern, terariile cu plante sunt o opțiune de luat în seamă. Micile grădini cu plante aduc un iz proaspăt în orice încăpere și pot să fie și un punct de reper. Iată ce trebuie să știi despre o îngrijire corectă pentru un terariu cu plante. Îți explicăm la ce factori să ții cont și cum să faci întreținerea plantelor. 

    Terariile cu plante sunt, practic, niște mici grădini puse în vase de sticlă sau din ceramică, acoperite sau nu. Aspectul exotic și imaginea de decor viu le face să fie integrate în noile amenajări interioare. 

    Plantele care sunt puse în terarii sunt, în general, de mici dimensiuni și au o creștere lentă. În această categorie se încadrează suculentele, mușchii, ferigile sau plantele aeriene. În funcție de specific, terariile cu plante au instrucțiuni diferite de îngrijire și întreținere. Contează câtă apă primesc, cât de expuse sunt la lumină sau cum se face curățarea corectă. 

    Există trei tipuri de terarii: 

    • cele închise, cu plante care preferă apa; 
    • cele deschise, cu plante care preferă apa;
    • cele cu plante suculente și cactuși. 

    Îngrijire terariu cu plante: udare, lumină, temperatură

    ingrijire terariu cu plante shutterstock

    Pentru a înțelege cum se face corect îngrijirea unui terariu, am vorbit cu Diana Doni, care nu doar că găzduiește în locuința ei o colecție impresionantă de aproape 800 de plante, dar este și proprietara Green Mirrors, studio de design biofilic și shop cu terarii superbe create din mușchi de copac (mossariums). 

    Udarea 

    Udarea este o parte importantă a îngrijirii unui terariu. Terariile închise își formează propriul ecosistem datorită condensului care se formează în vasul închis. Dacă stratul de pământ de la suprafață este uscat, atunci terariul poate să fie udat. „În principiu, un terariu închis poate fi udat chiar și o dată la două-trei săptămâni, dar cel mai bun indicator îl reprezintă gradul de umiditate din interior (care scade pe măsură ce se evaporă apa din el, lucru vizibil pentru că dispare condensul de pe pereții interiori) și faptul că un substrat uscat este mai deschis la culoare decât cel hidratat”, explică Diana. Deci, dacă pe pereții vasului nu se formează condens, atunci poți pune apă. 

    Pentru terariile deschise, udarea se face o dată pe săptămână, când stratul de la suprafață s-a uscat. Pământul se usucă mai repede dacă temperatura este mare. Udarea se face prin pulverizare pe sol, nu pe plante, de preferat cu apă distilată. Totuși, în cazurile terariilor deschise totul depinde de nevoile specifice ale plantei. „Un terariu deschis care conține diverse specii de cactuși sau suculente va avea nevoie de udări mai rare decât un terariu cu orhidee sau ferigi”, spune Diana Doni.

    În cazul terariilor cu suculente, udarea ține cont de sezon. În lunile de creștere, între mai și august, terariul se udă de două ori pe lună. Iar când este sezonul de repaus vegetativ, între septembrie și mai, plantele se udă o dată la o lună și jumătate. 

    „Există o regulă care se aplică la toate, indiferent de speciile de plante folosite: niciodată nu pui mai multă apă decât e nevoie. Adică, după fiecare udare, substratul trebuie să fie umed și bine hidratat, nu îmbibat în apă, pentru că supraudarea conduce de fiecare dată la putrezirea rădăcinilor și la decesul plantei”, explică Diana.

    ingrijire terariu cu plante shutterstock

    Lumina

    Lumina este un factor decisiv pentru terarii. În general, terariile preferă să fie în lumină puternică, dar nu directă. De exemplu, în cazul terariile închise, lumina directă de la o fereastră poate să ardă plantele mai sensibile și să ducă la încălzirea excesivă a atmosferei din interior. 

    Același principiu se aplică și terariilor deschise și celor cu cactuși și suculente. 

    Temperatură

    Terariile cu plante au nevoie de temperaturi constante pentru a se dezvolta și pentru a rezista. Locul în care sunt puse terariile nu trebuie să aibă o temperatură sub 5 grade Celsius, dar nici să depășească 30 – 35 grade Celsius. 

    Plantele din terariile deschise preferă temperaturile între 16 și 25 de grade Celsius, iar încăperea să fie aerisită. 

    Terariile cu suculente nu tolerează temperaturile scăzute. Iarna trebuie să fie puse într-un spațiu în care nu circulă curenți de aer rece și nu există surse de căldură. 

    Îngrijire terariu cu plante: curățare și mucegai

    ingrijire terariu cu plante shutterstock

    Curățare recipient

    Curățarea terariului nu are numai rol estetic. „Pereții terariului trebuie curățați regulat (adică de fiecare dată când sunt vizibil pătați cu diverse depuneri), pentru a permite luminii să intre în interior”, explică Diana. Pereții vasului trebuie să fie curățați cu o cârpă sau un șervețel care să nu lase scame. Folosește doar apă caldă. Nu folosi detergenți pentru că poți arde plantele. 

    De asemenea, atunci când apar frunze uscate, îndepărtează-le imediat. Restul plantelor se pot sufoca dacă stau lângă frunze uscate. 

    La exterior, terariul trebuie curățat de praf cu o bucată de vată umezită în alcool sanitar. Odată curățat, terariul se șterge cu un șervețel de hârtie sau cu o cârpă moale. 

    Îndepărtarea mucegaiului

    Ca în orice spațiu închis în care nivelul de umiditate este foarte ridicat, în terarii poate apărea mucegaiul. „Dacă apare mucegai în terariu, trebuie îndepărtate cu grijă (adică cu ajutorul pensetei lungi) plantele și toate elementele (bucăți de lemn etc) afectate. După care trebuie pulverizată cu generozitate în tot interiorul terariului o soluție compusă din 4 părți apă distilată și o parte apă oxigenată”, recomandă Diana Doni.

    Apariția insectelor sau altor viețuitoare în terariu

    Dacă ai mai îngrijit orice fel de plante până acum, probabil te-ai mai confruntat în trecut cu apariția dăunătorilor. „Dacă sunt niște insecte ce apar pe frunzele plantelor și-s mai leneșe (adică se mișcă mult mai încet și stau pe frunze și pe tulpinile plantelor), grase și pufoase (păduchi lânoși), mici păienjeni care formează plase fine în jurul frunzelor (spider mites), grase, maro și lipite de plantă (păduchi țestoși), mici insecte lunguiețe ca formă (thrips), musculițe albe etc – ne îngrijorăm, pentru că sunt paraziți. Și dacă sunt paraziți avem nevoie de tratament fitosanitar, în funcție de specia de parazit”, explică Diana Doni.

    Totuși, sfatul ei este să nu te panichezi, fiindcă astfel de situații sunt foarte rare în cazul terariilor închise. Cel mai adesea, este posibil să observi mici insecte albe, atât de mici încât abia le vezi, însă foarte active, iar ele sunt un semn bun în terariile închise. „Acele viețuitoare sunt cel mai probabil o specie de Collembola, care igienizează substratul prin consumarea de materie vegetală moartă, menținând astfel sănătatea întregului ecosistem”, explică Diana.

    Cele mai comune greșeli pe care le poți face în îngrijirea unui terariu

    Fiindcă există totuși câteva greșeli pe care oricine le poate face în îngrijirea unui terariu, am rugat-o pe Diana Doni să le adreseze pe cele mai comune.

    Supra udarea și sub udarea

    „Cazul clasic spune că mai întâi uităm să-l udăm și când vedem într-un târziu plantele pleoștite în terariu ne panicăm și îi punem apă cât pentru toate udările ratate. Ceea ce este, evident, o greșeală, pentru că tot acel exces de apă nu va fi consumat de rădăcinile și-așa fragile din cauza lipsei prelungite de hidratare, ci va bălti în substrat, ceea ce va crea mediul perfect pentru apariția diverselor bacterii și a fungilor.

    Amplasarea terariului în soare direct

    „O altă greșeală comună este amplasarea terariului la o fereastră unde ajung razele directe ale soarelui. Ceea ce conduce în mod inevitabil la creșterea temperaturii în terariu și la coacerea plantelor. Terariul NU trebuie amplasat la nici o fereastră pe care bat raze directe ale soarelui. Adică nu la ferestre orientate spre Sud, Est sau Vest. Poate fi amplasat la o fereastră orientată spre Nord sau în zone ale încăperii unde ajunge lumină, dar fără să bată direct pe el. Dar în aceeași măsură un terariu poate fi amplasat în orice colț lipsit de lumina naturală, chiar și in cămară, dacă îl așezăm sub o lumină de creștere sau sub orice bec/lampă/led cu lumina cu spectru complet (4.000-6.000K).”

    Udarea terariilor închise cu apă de la robinet

    „Un terariu închis se udă doar prin pulverizare cu apă distilată sau cu apă fiartă și răcită, deoarece existența microorganismelor din apa normală poate conduce la diverse infecții fungice sau bacteriene și la apariția algelor. În plus apa de la robinet este calcaroasă, ceea ce conduce în timp la apariția unor depuneri de calcar pe pereții terariului, lucru pe care nu ni-l dorim pentru că e inestetic.”

    Dacă urmezi sfaturile de îngrijire a unui terariu cu plante de mai sus, nu ar trebui să te confrunți cu situații neplăcute, iar terariul tău va prospera.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments