
7 plante carnivore pe care le poți crește în casă și scurt ghid pentru îngrijirea lor
publicat pe 31 ian. 2024Dacă ești pasionat/ă de plante și vrei să aduci o notă de exotism în casa ta, plantele carnivore sunt alegerea perfectă. Aceste minuni ale naturii nu numai că adaugă o notă distinctivă în decor, dar îți și dezvăluie o lume fascinantă a vânătorii la tine acasă.
Spre deosebire de plantele cu care suntem obișnuiți, plantele carnivore necesită o atenție mai deosebită și medii mult mai controlate. Dar asta nu înseamnă că nu pot fi crescute în interior, dacă le oferi un mediu cât mai apropiat de cel natural.
Plante carnivore pe care le poți crește în casă
Am găsit șapte plante carnivore pe care le poți crește în casă și îți povestim cum să le îngrijești cât mai bine.
1. Nepenthes
Nepenthes este o plantă carnivoră spectaculoasă care seamănă cu o creatură cu frunze transformate în cupe ascuțite, foarte atrăgătoare pentru insecte. Nepenthes este originară din junglele fierbinți și umede din Asia de Sud-Est și Madagascar.
Cultivare în casă: În mediul lor natural, prosperă la umiditate de 90%, dar dacă crești aceste plante în interior, oferă-le o umiditate constantă de 60% cu ajutorul unui umidificator. Temperatura trebuie menținută între 20 și 30 de grade Celsius și planta amplasată într-o zonă cu lumină puternică, dar indirectă. Solul trebuie să fie permeabil, ușor acid și sărac în nutrienți.
Folosește apă distilată sau apă de ploaie atunci când uzi planta. Nu pune apa direct în pământ, ci în farfuria ghiveciului. Solul trebuie menținut umed, dar fără să băltească apa. Nepenthes nu are nevoie de fertilizare, își va obține substanțele nutritive obținute în urma digestiei insectelor.
2. Drosera (Roua cerului)
Drosera sau „roua cerului”, atrage și prinde insectele cu frunzele sale acoperite în mici tentacule lipicioase. Face parte din familia Droseraceae și este specie ocrotită, găsită în rezervații naturale și este originară din Africa de Sud. Se hrănește cu aproximativ 50 de insecte anual.
Cultivare în casă: Menține-i constant solul umed și oferă-i expunere la lumină directă. Iarna poți să-i oferi lumină cu ajutorul luminilor de creștere, dacă există perioade întunecate mai lungi. Hrănește planta doar cu cu insecte vii sau recent ucise, lipindu-le de frunzele ei. Pe perioada iernii, planta nu mai necesită hrănire.
3. Sarracenia – Planta ulcior
Sarracenia, denumită și „planta ulcior”, aparține familiei Sarraceniaceae, un gen de plante carnivore originare din coasta de Est a Statelor Unite. Planta atrage și închide insectele în cupele sale tubulare. Apoi, insectele trec prin procesul de digestie și astfel planta își ia nutrienții.
Cultivare în casă: Sarracenia prosperă în zone cu lumină ridicată și sol umed. Asigură-te că solul este bine drenat, pentru a evita stagnarea apei, și că nu are nutrienți. Pe timpul iernii, preț de 2-3 luni, Sarracenia intră în repaus, perioadă în care trebuie redusă udarea și mutată într-un loc mai răcoros. Curăță constant planta de frunzele moarte, pentru a stimula creșterea și sănătatea plantei.
4. Venus flytrap
Venus Flytrap este probabil cea mai celebră și mai des întâlnită plantă carnivoră. Este originară din mlaștinile din Carolina de Nord și de Sud. Planta își utilizează frunzele care se deschid și închid precum niște guri pentru a prinde prada.
Cultivare în casă: Necesită un sol bine drenat și sărac în nutrienți, care trebuie menținut umed. Oferă-i o locație cu lumină puternică indirectă pentru a stimula creșterea sănătoasă. Umiditatea trebuie menținută la 60%. Dacă nu prinde singură insecte, va trebui să o hrănești tu cu muște, țânțari sau furnici puse cu penseta.
Pe timp de iarnă, Venus flytrap intră în perioada de repaus în care își pierde frunzele. Nu o arunca, ea supraviețuiește în continuare. În această perioadă, ud-o mai rar și mut-o pe un balcon închis, cu temperaturi care nu depășesc 7 grade Celsius.
5. Darlingtonia – Planta cobră
Darlingtonia, cunoscută și sub numele de „planta cobră”, este una dintre cele mai dificile plante carnivore de crescut în interior. Este originară din mlaștinile din California de Nord, unde prosperă cu rădăcinile într-un mediu mai rece decât cel din atmosferă, un mediu mai greu de reprodus în interior.
Cultivare în Casă: Udă darlingtonia întotdeauna cu apă distilată rece, iar în zilele de vară, poți așeza pe substratul din ghiveci cuburi de gheață realizate tot din apă purificată. Preferă soarele atunci când îi oferi un mediu cu multă umiditate. La fel ca majoritatea plantelor carnivore, iarna intră în perioada de repaus.
6. Cephalotus follicularis
Cephalotus este o plantă carnivoră de mici dimensiuni și cu creștere lentă, originară de pe coasta de Sub-Vest a Australiei de Vest. Când crește în soare directe, i se intensifică culorile și devine viguroasă. Cephalotus crescută în lumină indirectă rămâne verde.
Cultivare în casă: Necesită un sol bine drenat, umiditate constantă și lumină indirectă a soarelui pentru a prospera. Ai grijă la udare, deoarece este susceptibilă la putrezirea rădăcinilor de la prea multă apă. În perioada de primăvară-vară, hrănește planta cu insecte mici și fără aripi (nu trebuie să fie vii). Cel mai bine este să fie crescută într-un terariu cu lumini de creștere și ventilație bună.
7. Pinguicula – Foaie grasă
Pinguicula este un hibrid între Pinguicula agnata și Pinguicula zecheri și este una dintre cele mai ușor de întreținut plante carnivore, ideală pentru începători. În plus, Pinguicula înflorește tot anul. Planta se hrănește cu insecte care se lipesc de frunzele lipicioase ale acesteia.
Cultivare în Casă: Preferă sol bine drenat, cu umiditate moderată și lumină indirectă. Udă Pinguicula menținând constant apă în farfuria ghiveciului. În interior, hrănește planta cu o singură insectă pe săptămână. Ca regulă de bază, insecta nu trebuie să fie mai mare de o treime din lățimea frunzei.
Ponturi esențiale pentru a crește în casă orice plantă carnivoră
-
- Sol potrivit: Utilizează un amestec special pentru plante carnivore ca să le asiguri condițiile ideale pentru rădăcini.
- Umiditate controlată: Îți recomandăm să folosești un umidificator de cameră în apropierea plantelor carnivore și menține umiditatea la 60%.
- Apă purificată: Evită apa de la robinet, apa filtrată sau apa plata. Folosește doar apă distilată sau de ploaie.
- Hrănește cu moderație: Deși plantele carnivore se hrănesc singure, le poți oferi periodic insecte mici pentru a le susține creșterea. Este important totuși și să nu le hrănești prea mult și prea des.
- Interdicții: Nu hrăni niciodată plantele carnivore cu carne. Acestea sunt insectivore.
- Informează-te: Înainte să cumperi orice plantă carnivoră, documentează-te cât mai în detaliu despre mediul din care provine și condițiile specifice pe care trebuie să i le asiguri. Te sfătuim să faci asta cu orice plantă, nu numai cu cele carnivore.
Plantele carnivore nu reprezintă niciun pericol pentru oameni sau animalele de companie.
-
DESIGN INTERIOR
Cele mai relaxante culori pentru dormitoare. 7 amenajări din care să te inspiri pentru o atmosferă zen
Culorile pot influența starea de spirit și calitatea somnului.
-
UTILE
De ce scârțâie patul cu somieră? Cum rezolvi repede această problemă
Rezolvarea este foarte rapidă odată ce află cauza sunetelor nedorite.
-
UTILE
Se poate face intabulare fără succesiune? Ce trebuie să știi înainte de a începe procedura
Legea arată ce ai de făcut, chiar și ce excepții există.